Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom steeds meer kinderen een bijzondere naam hebben

Hoewel de meeste ouders nog steeds voor Julia en Lucas kiezen, zijn er steeds meer ouders die juist een aparte naam voor hun kind kiezen. Ze geven een twist aan een bestaande naam, of bedenken een compleet nieuwe naam. Waar komt deze trend eigenlijk vandaan?

Advertentie

We weten al jaren dat celebrities ervan houden hun kinderen de meest gekke namen mee te geven. Zo spant Jamie Oliver de kroon door zijn vijf kinderen de bijzondere namen Poppy Honey Rosie, Daisy Boo Pamela, Petal Blossom Rainbow, Buddy Bear Maurice en River Rocket Blue Dallas te geven. Maar de celebrities zijn allang niet meer de enige die creatief zijn met namen. Ook onbekende ouders kiezen steeds vaker bewust voor een naam die bij lange na niet in de top tien staat.

Nieuwe namen

Volgens namendeskundige Gerrit Bloothooft van de Universiteit Utrecht komen er ieder jaar zo’n 3 tot 4 procent nieuwe namen bij. ‘Vroeger was dat 1 procent, maar door die variatie in spelling en het overnemen van namen uit andere culturen is daar nu een stijging in te zien.’ Oftewel: steeds meer ouders geven een twist aan een populaire of klassieke naam, door deze op een andere manier te spellen. Een S wordt bijvoorbeeld een Z (Zara in plaats van Sara) of ze maken van een I een Y. Zo zijn er in 2017 ruim 80 jongens geboren met de naam Fynn, in plaats van Finn. De stijging is verder te verklaren doordat immigranten die – voor Nederland – nieuwe namen introduceren.

Ter inspiratie: 22 bijzondere babynamen van celebs

8 manieren om op originele wijze te vernoemen

Unieke individuen

Maar wat is de reden dat steeds meer ouders kiezen voor een originele naam of een alternatieve spelling?  Sommige ouders doen dit omdat ze het niet leuk vinden als hun kind met drie naamgenoten in de klas komt te zitten. Een andere reden is de wens van ouders dat hun kind uit zal groeien tot een uniek individu die iets bijzonders gaat doen met zijn of haar leven. Volgens onderzoek dat verschenen is in het Journal of Applied Social Psychology denken ouders dat een opvallende naam daar dé manier voor is. Ouders die kiezen voor een bekende of traditionele naam zouden dit volgens de onderzoekers vaak doen om te voorkomen dat hun kind later gepest wordt.

Lees ook: Dit zijn de populairste voornamen van 2019

Spijt

Toch is het kiezen van een afwijkende spelling iets om goed over na te denken. Uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk onder 3.000 ouders bleek dat 20 procent spijt had van de vreemde of ongebruikelijke spelling die ze hadden gekozen voor de naam van hun kind.

Nog een reden om voor een traditionele(re) naam te gaan. Er zijn meerdere studies die verband zien tussen niet-traditionele namen en werkgelegenheid, sociale en economische resultaten. Zo bleek uit een studie van New York University dat de kans op een goede baan groter is als je een naam hebt die makkelijk uit te spreken en te spellen is. ‘Wanneer we informatie makkelijk kunnen begrijpen, kunnen onze hersenen dat snel verwerken, waardoor we het ook automatisch leuker gaan vinden,’ verklaarde psycholoog Adam Alter deze onderzoeksresultaten.

Schrik het bovenstaande je niet af en ga je toch voor een unieke naam? Check dan wel eerst even de regels voor naamgeving.

Bron: RTL NieuwsNew York Post Beeld: Shutterstock