Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
peuter speelt met houten xylofoon

Geschikt speelgoed voor kinderen vanaf 2 jaar

Drie keer knipperen met je ogen en je dreumes is alweer een peuter geworden. Zijn loopkar heeft hij niet meer nodig en met zijn kleurenringtoren is hij uitgespeeld. Tijd voor nieuwe uitdagingen. Welk speelgoed is geschikt voor kinderen van 2 jaar?

Advertentie

Speelgoed peuter 2 jaar

Ga je op zoek naar nieuw speelgoed voor je peuter, kies dan speelgoed waar hij iets van kan leren en dat aansluit bij de ontwikkelingsfase van je kind. Geschikt speelgoed voor tweejarigen is gericht op de ontwikkeling van motorische vaardigheden, cognitieve vaardigheden of de sociale ontwikkeling. Let daarom op de leeftijdsindicatie op de verpakking. 

Controleer ook altijd of het speelgoed veilig is. Kijk goed of er geen losse onderdelen aan zitten, of scherpe randjes waar je kind zich pijn aan kan doen. Ruik er ook even aan. Heeft het een sterke of gekke geur, dan kun je het speelgoed beter laten liggen. En controleer of de vingertjes niet ergens tussen beklemd kunnen raken. Let bij houten speelgoed goed op of het niet splintert. 

Lees ook: Veilig speelgoed: waar moet je op letten? 

Leeftijdsindicatie speelgoed

Er staat altijd een leeftijdsindicatie op de verpakkingen van speelgoed. Deze indicatie geeft niet alleen aan of het speelgoed aansluit op de speelbehoeftes en interesses van je peuter, maar ook of het veilig genoeg is. Speelgoed dat niet geschikt is voor kinderen onder de 3 jaar, heeft een speciale waarschuwing erop staan. En op het speelgoed zelf staat een symbool: een soort ‘verbodsbord’ waarop een baby en de tekst 0-3 doorgestreept staan. Dit speelgoed bevat meestal kleine onderdelen, die gevaarlijk kunnen zijn voor jonge kinderen omdat ze erin kunnen stikken. 

Ontwikkelingsfase peuter 2 jaar

Als je kind 2 jaar oud is, heeft hij inmiddels een goede controle gekregen over zijn lichaam. Hij loopt, rent en klautert erop los. Maar niet alleen de grove motoriek verbetert, ook de fijne motoriek ontwikkelt zich verder. Handelingen als kralen aan een koord rijgen, blokjes stapelen en puzzels leggen, gaan steeds beter.

Advertentie

Een kind van 2 jaar*:  

 • kan tegen een bal schoppen zonder z’n evenwicht te verliezen
 • kan een bal gooien, maar nog niet heel gericht
 • kan rennen
 • pakt voorwerpen met duim en wijsvinger vast
 • kan kleuren herkennen en ordenen
 • beseft dat zijn acties gevolgen hebben
 • kent ongeveer 200-300 woorden
 • rijgt woordjes aan elkaar tot tweewoordzinnetjes 
 • begrijpt eenvoudige aanwijzingen en vragen
 • vindt het moeilijk om zijn speelgoed te delen
 • speelt nog vooral alleen: wel naast andere kinderen, maar niet samen 
 • imiteert dingen die jij doet en wil graag helpen bij klusjes
 • maar zelf wil hij vooral níet geholpen worden: zelf doen! 

Lees hier meer over de ontwikkeling van kinderen van 2 jaar.  

*Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een peuter. Ieder kind is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. 

Dit leert je kind als hij twee jaar oud is

Je kind heeft het afgelopen jaar al veel geleerd, maar die ontwikkeling zet zich de komende tijd net zo snel voort. Je kunt onder andere verwachten dat hij in zijn derde levensjaar: 

Advertentie
 • leert springen met twee voeten van de grond
 • leert fietsen op een loopfiets of driewieler
 • goed achteruit gaat lopen
 • gericht een bal gaat gooien
 • zelf liedjes gaat zingen 
 • dansjes op bepaalde liedjes kan onthouden en uitvoeren
 • cirkels leert tekenen 
 • leert vormen en kleuren herkennen en benoemen
 • getallen leert herkennen en misschien al begint met tellen 
 • steeds meer andere kinderen bij zijn spel zal gaan betrekken

Meer lezen: Jongens-,  meisjes of unisex speelgoed?

Spelontwikkeling kind 2 jaar

Peuters zijn over het algemeen erg nieuwsgierig en zullen spelenderwijs veel leren en ontdekken. Ze vinden het leuk om hun nieuw verworven vaardigheden te oefenen en gebruiken in hun spel. 

Kinderen van 2 jaar spelen meestal het liefst alleen, omdat ze moeilijk kunnen delen. Maar je merkt misschien wel dat je kind niet meer alleen zichzelf centraal stelt, maar bijvoorbeeld een pop of knuffel erbij betrekt. Met zijn pop of knuffel speelt hij situaties na die hij kent uit het dagelijks leven: de pop moet in bad, of de knuffel moet een boterham eten. Tips: zo stimuleer je het samen spelen.

Je kind imiteert graag jouw gedrag: denk aan koken in een speelgoedkeukentje, thee drinken met een speelgoedservies of timmeren met een speelgoedgereedschapskist. Daarbij gebruikt hij soms flink wat fantasie. Een treintje kan opeens een telefoon worden, en in de watertafel maakt hij soep van gras en zand. 

Dat nadoen zie je ook terug bij het tekenen, zingen en dansen. Als jij een cirkel tekent, zal je kind proberen dit ook te doen. Doe jij een dansje op een bekend kinderliedje, dan probeert hij de pasjes na te doen. Bij het voorlezen of zingen, maakt hij zinnen af, vaak op precies dezelfde toonhoogte als dat jij het altijd zegt. 

Doordat zijn fijne motoriek steeds beter wordt, vindt je kind het ook steeds leuker om kleine handelingen te doen, die steeds beter lukken. Een ketting maken van grote houten kralen, blokken netjes in een rijtje naast elkaar zetten en simpele inlegpuzzels maken. Maar ook knutselen, plakken, prikken en verven gaat steeds beter. 

Nu je kind goed kan rennen en klimmen, doet hij dat ook graag buiten in de tuin of in een speeltuin. Zelf een glijbaan op klauteren, heen en weer rennen op een veldje; op die manier leert je kind z’n spieren nog beter beheersen. Ook lekker kliederen met zand en water is favoriet, in een zandbak of met een zandtafel. Nadeel is misschien dat ze er behoorlijk vies van worden, maar spelen met zand en water is erg goed voor de zintuigelijke ontwikkeling. 

Tip: Welk speeltype is jouw kind? Lees het hier. 

Voorbeelden geschikt speelgoed

Er is ontzettend veel speelgoed verkrijgbaar voor peuters van 2 jaar. Welk speelgoed het beste bij jouw kind past, hangt vooral af van het karakter van je kind en welk speeltype hij is. Onderstaande lijst is dus vooral ter inspiratie, kies eruit wat bij je kind past: 

 1. Speelsets voor rollenspel: omdat je kind het liefst alles imiteert wat jij en je partner doen, is hij ook gek op rollenspellen. Denk aan een keukentje, waarin hij kan ‘koken’ voor jou. Een werkbank, zodat hij kan helpen klussen. Een winkeltje, zodat hij met z’n pop boodschappen kan doen. Deze sets zijn goed voor de cognitieve ontwikkeling en de sociale ontwikkeling.

 2. Bouwspeelgoed: met bouwspeelgoed en constructiemateriaal oefent je kind z’n motoriek. Het bouwmateriaal mag best iets ingewikkelder worden. Megablokken stapelen lukte waarschijnlijk al, maar bouwen met Duplo zal nu ook steeds beter gaan. Met bouwspeelgoed traint je peuter ook z’n denkvermogen: hoe moeten de blokken gestapeld worden om een huis te bouwen? En hoe zorg je ervoor dat het niet omvalt?

 3. Puzzels: als je kind 2 jaar oud is kan hij misschien al een inlegpuzzel maken. Het komende jaar zullen ook gewone legpuzzels steeds beter gaan. Zorg er wel voor dat de puzzel niet te moeilijk is, dat leidt alleen maar tot frustratie. Begin met puzzels van 2 tot 4 stukjes. Op den duur kunnen jullie samen ook puzzels van 12 tot 16 stukjes maken. Puzzelen is echt een uitdaging voor je peuter. Als het dan lukt, geeft dat zijn zelfvertrouwen een flinke boost.
 4. Educatief speelgoed: je peuter leert de komende maanden steeds beter vormen en kleuren te herkennen en benoemen. Ook letters en cijfers zijn interessant, al zal het waarschijnlijk nog even duren voordat hij echt kan tellen, laat staan lezen. Maar het is een goed idee om alvast een basis te leggen. Dat kan met educatief speelgoed zoals een telraam en stapelspeelgoed waarbij je kleuren en vormen moet sorteren, of treintjes met letters en cijfers erop. 
 5. Gezelschapsspelletjes: het lijkt misschien een beetje vroeg om met je 2-jarige gezelschapsspelletjes te spelen, maar er zijn speciale spelletjes te koop die geschikt zijn vanaf 2 jaar. Memorie en Lotto zijn ook leuk, als je kind daaraan toe is.
 6. Buitenspeelgoed: als je kind 2 jaar is en zelf goed kan rondbanjeren in de tuin, is het leuk om daar ook wat speelgoed neer te zetten. Je kunt kiezen voor een groot toestel, zoals een glijbaantje of speelhuisje voor in de tuin. Een zandbak of zand- en watertafel is ook vaak een groot succes. Maar ook kleinere spelletjes als minigolf, ringwerpen en stoepkrijt zijn leuk. Dit zijn 10 leuke buitenspelletjes.

 7. Loopfiets of driewieler: als je kind nog geen loopfiets heeft, dan is z’n tweede verjaardag een mooi moment. Het komende jaar zal je kind leren hoe hij op een loopfiets zijn evenwicht kan houden, of hoe hij de trappers van een driewieler moet bedienen.

 8. Speelgoed om de fijne motoriek te stimuleren: nu je kind steeds beter voorwerpen met duim en wijsvinger vast kan pakken, kan hij die voorwerpen ook ergens instoppen of omheen doen. Rijgspeelgoed, schroefspeeltjes en steekspeelgoed. Pas bij kralenkettingen op dat de kralen niet te klein zijn, zodat je kind ze niet in z’n mond kan stoppen. Lees hier wat je kunt doen als je kind zich toch verslikt in een klein voorwerp.
 9. Knutsel- en tekenspullen: je peuter kan kleurpotloden en kwasten nu goed vasthouden en zijn eerste kunstwerken op papier zetten. Klei is ook vaak favoriet, net als stickers en vingerverf. Knutselen, verven, kleine en tekenen prikkelt de creativiteit van je kind en het verbetert de fijne motoriek. 
 10. Bad- en waterspeelgoed: spetteren en spelen met water is gegarandeerd een succes. Badspeelgoed waarmee je kunt spuiten, gieten en bellen blazen, maakt van het badderen een feestje voor je kind.

 11. Beweegbare voertuigen: vooral jongens, maar ook veel meiden, zijn gek op auto’s, treinen en graafmachines. En het is niet alleen leuk, maar ook goed voor ze. Rijspeelgoed bevordert namelijk de hand-oogcoördinatie, denkvermogen en het ruimtelijk inzicht. 
 12. Kinderboeken: samen boekjes lezen is goed voor de taalontwikkeling van je kind. Kinderboeken zijn er voor alle leeftijden. Voor 2-jarigen zijn boekjes over zindelijkheid een goed idee. Of boeken met flapjes en geluiden, waardoor hij allerlei nieuwe dingen kan ontdekken. 
 13. Muziekinstrumenten: peuters vinden het heerlijk om muziek (of eh, herrie) te maken. Dat kan natuurlijk met een pollepel en een pan, maar er zijn ook allerlei leuke muziekinstrumenten voor kinderen te koop. Goed voor de fijne motoriek én z’n muzikaliteit.

 14. Knuffels en poppen: je peuter speelt graag rollenspellen en zijn pop of knuffel is dan een ideaal speelmaatje, die ondergaat alles zonder protest! Hij kan z’n pop of knuffel verzorgen, in bad doen, de fles geven, hapjes geven, met ‘m wandelen en natuurlijk knuffelen.

Bekijk de leukste cadeautips per leeftijd:

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop