Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
speelgoed kind 3 jaar

Geschikt speelgoed voor kinderen vanaf 3 jaar

Nog maar een jaar te gaan en je peuter wordt een kleuter. Met speelgoed dat goed aansluit op zijn huidige ontwikkelingsfase, help je hem zijn motorische vaardigheden, denkvermogen en sociale ontwikkeling nog meer te verbeteren. Spelenderwijs bereid je kind zich zo voor op de basisschool. Welk speelgoed is geschikt voor driejarigen?

Advertentie

Speelgoed peuter 3 jaar

De derde verjaardag van je kind is dus een mooi moment om wat nieuw, uitdagender speelgoed voor hem aan te schaffen. Dat wil niet zeggen dat z’n oude speelgoed niet meer geschikt is. Misschien is hij op sommige dingen wel een beetje uitgekeken, maar hij kan z’n oude speeltjes ook op een andere manier gaan gebruiken. Vaak wordt daar een hoop fantasie bij gebruikt. 

Auto’s waar hij eerst alleen maar mee aan het racen was, worden nu misschien wel gebruikt bij een rollenspel, waarbij hij als een ware automonteur z’n autootjes repareert. En poppen die eerder vooral gebruikt werden om mee te knuffelen, krijgen nu regelmatig een schone luier, andere outfit en een kopje thee te drinken. 

Ontwikkelingsfase peuter 3 jaar

De bekende ‘waarom’-fase breekt aan. Je kind is nieuwsgierig en heeft overal vragen over. Zo leert hij verbanden te leggen en de wereld beter te begrijpen. Ook motorisch gezien maakt je kind stappen. Zijn spieren worden steeds sterker. Inmiddels kan hij rennen, springen en klauteren als de beste. Hij oefent ook graag met zijn evenwicht, door op richeltjes en stoepranden te lopen. Op zijn fietsje crost hij met een flinke vaart de straat door. 

Een kind van 3 jaar kan*:  

Advertentie
 • op een loopfiets of driewieler fietsen
 • rennen en van richting veranderen of plotseling stoppen
 • met twee voeten tegelijk omhoog springen
 • gericht een bal gooien en vangen
 • zelf kleding aan en uittrekken
 • goed een potlood vasthouden en besturen
 • puzzeltjes maken en simpele spelletjes spelen
 • dansjes onthouden en uitvoeren
 • een oplossing bedenken voor een probleem
 • kan steeds langer zichzelf vermaken met zijn spel
 • begint andere kinderen meer bij zijn spel te betrekken

Lees hier meer over de ontwikkeling van kinderen van 3 jaar.  

*Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een peuter. Ieder kind is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. 

Dit leert je kind als hij drie jaar oud is

De ontwikkeling van je kind staat ook het komende jaar niet stil. Je zult zien dat zijn denkvermogen grote stappen maakt, maar ook dat zijn grove en fijne motoriek nog meer verbetert. Ook zijn sociale vaardigheden en creativiteit blijven zicht ontwikkelen. Je kunt onder andere verwachten dat je kind in zijn derde levensjaar: 

 • begint met het ordenen van zijn spulletjes
 • kleine verschillen gaat herkennen
 • kleuren- en vormenseries leert maken
 • poppetjes leert tekenen (koppoters) 
 • een schaar leert vasthouden
 • leert huppelen en hinkelen
 • plaatjes bij elkaar leert zoeken en patronen kan namaken
 • steeds beter aan groepsspelletjes mee kan doen 
 • meer geduld krijgt en langer geconcentreerd met iets bezig kan zijn

Spelontwikkeling kind 3 jaar

Peuters van 3 jaar hebben over het algemeen veel energie, die ze echt even kwijt moeten door te rennen en klauteren. Daardoor doen ze graag spelletjes en activiteiten waarbij ze hun grove motoriek gebruiken. Inmiddels kan je kind zelfstandig zijn gang gaan in de speeltuin, zodat jij niet meer constant achter hem aan hoeft te gaan. 

Advertentie

Kon je kind voorheen maximaal tien minuten tekenen, kleien of knutselen en moest er dan weer wat anders uit de kast worden getrokken? Goed nieuws: kinderen van 3 leren steeds beter om een langere tijd geconcentreerd met hetzelfde klusje bezig te zijn. Ze hebben meer geduld om echt iets moois van hun tekening of kleiwerkje te maken. De fijne motoriek gaat ook met stappen vooruit. Je zult steeds meer herkennen in zijn tekeningen. Kinderen van 3 beginnen meestal met het tekenen van poppetjes (koppoters) en kruisjes. 

Peuters zijn erg nieuwsgierig. Dat merk je bijvoorbeeld bij het voorlezen: op elke bladzijde wijst hij iets aan, waar hij meer over wil weten. Soms verzint hij er een heel nieuw verhaal bij. Sowieso draait de fantasie van je kind op volle toeren. Hij verzint allerlei fantasierijke rollenspellen, gebruikt een bezem als paard en een schoenendoos als garage of poppenbed. Ook zul je misschien zien dat je kind zijn favoriete televisieprogramma’s gaat naspelen. 

Tip: Welk speeltype is jouw kind? Lees het hier

Voorbeelden geschikt speelgoed

Maar welk speelgoed past nu het beste bij jouw kind? Dat hangt vooral af van zijn voorkeuren en welk speeltype jouw peuter is. Om je wat inspiratie te geven, hebben we een heleboel voorbeelden van geschikt speelgoed voor 3-jarigen op een rij gezet. Kies eruit wat bij je kind past: 

 1. Buitenspeelgoed: peuters van 3 moeten vaak echt even hun energie kwijt. Actief buitenspeelgoed kan daar goed bij helpen. Denk aan een trampoline voor in de tuin, of doeltjes waar hij met een bal op kan schieten. Ook een stepje is leuk voor in de tuin of op straat. 
 2. Zandbak of zandtafel: ook leuk in de tuin, is kliederen met zand. Kinderen van 3 beginnen steeds meer met het zand te ‘bouwen’. Zandkastelen maken, een bouwterrein met graafmachines en kiepwagens. Geen tuin of geen plek voor een zandbak? Er bestaat ook kinetisch of magisch speelzand, dat heel geschikt is om binnen mee te spelen. Het maakt geen rommel, want het zand plakt alleen aan zichzelf. 
 3. Verkleedspullen: kinderen van 3 leren steeds beter hoe ze hun eigen kleren aan- en uit moeten doen. Dat betekent dat ze zich op den duur ook zelf kunnen verkleden. Verkleedspullen zijn ook leuk voor bij een rollenspel. Lees ook: Waarom verkleedkleding goed is voor een peuter (en de leukste verkleedpakken)
 4. Educatief speelgoed: over een jaar gaat je kind naar de basisschool. Er bestaat allerlei educatief speelgoed dat helpt in de voorbereiding daarop. Denk aan Loco en Electro. 
 5. Fiets: veel peuters van 3 kunnen al goed fietsen op hun loopfiets. Het komende jaar kun je langzaam gaan proberen de overstap te maken naar een echte fiets, met of zonder zijwieltjes. Elk kind is hier op z’n eigen moment klaar voor, dus doe dit alleen als je denkt dat je kind er aan toe is. Check hier waar je op moet letten bij het aanschaffen van een veilige kinderfiets.
 6. Poppen en knuffels: peuters van 3 gaan steeds meer inzien dat de wereld niet alleen om hen draait, maar ook om anderen. Ze worden een stuk socialer, willen met anderen spelen en lief voor hen zijn. Maar er is niet altijd een speelmaatje voorhanden. Een pop of knuffel is een goed alternatief: je kind kan er rollenspellen mee spelen en ‘m urenlang verzorgen. 
 7. Speeltent: veel kinderen van 3 vinden het prettig om een eigen plekje te hebben om zich terug te kunnen trekken. Een eigen huisje voor hun knuffels, of een plek om zelf rustig een boekje te lezen. Een speeltent of tipi is hier perfect voor. 
 8. Speelsets voor rollenspel: doordat je kind z’n fantasie steeds meer gebruikt, speelt hij graag rollenspellen. Daarmee oefent hij z’n sociale vaardigheden en leert hij de wereld om hem heen beter begrijpen. Een winkeltje, dokterssetje of gereedschapskist is vaak een groot succes.
 9. Poppenhuis: een poppenhuis met kleine poppetjes en meubeltjes is voor 3-jarigen heel interessant. Hun fijne motoriek is inmiddels zo goed ontwikkeld dat ze goed met kleine spulletjes kunnen spelen. Het stimuleert hun fantasie en cognitieve ontwikkeling. 
 10. Knikkerbaan: zelf van de glijbaan gaan is leuk, maar knikkers van een knikkerbaan laten gaan is misschien nog wel leuker. Kinderen kunnen enorm gefascineerd zijn door een knikkerbaan en het rollende balletje de hele weg naar beneden volgen. Nu je kind 3 jaar is, hoef je je niet zoveel zorgen meer te maken over het inslikken van kleine knikkers.  
 11. Teken- of verfmateriaal: het komende jaar zal je kind z’n eerste figuratieve tekeningen gaan maken. Dit kun je stimuleren door hem regelmatig even te laten tekenen of verven. Dat is goed voor z’n fijne motoriek en z’n creativiteit!
 12. Speelgoed dat de fijne motoriek stimuleert: peuters van 3 jaar stoppen niet zo snel meer kleine onderdelen in hun mond. Je kunt nu wat makkelijker kiezen voor speelgoed waarmee hij lekker kan priegelen. Denk aan kralen die je kunt rijgen, of mozaïeken maken met gekleurde prikkertjes.   
 13. Bouwspeelgoed: bouwen met constructiemateriaal blijft leuk. Maar je kunt nu wel langzaam overstappen van het grote Duplo op het kleinere Lego. Kies wel nog even voor simpele bouwsetjes en let erop dat je kind de stukjes niet in z’n mond doet. Ook het houten Kapla en bouwmateriaal met magneten is leuk. 
 14. Puzzels: je kind kan steeds uitdagendere puzzels aan. Moest je eerst nog helpen bij een puzzel van 12 tot 20 stukjes, nu legt hij hem zelf neer. Denk ook eens aan 3D-puzzels, die geven nog meer uitdaging.
 15. Gezelschapsspelletjes: je peuter kan inmiddels spelregels begrijpen, dus het is tijd voor gezelschapsspelletjes. Memory en Domino zijn leuk, maar ook spelletjes waarbij je kleurenseries moet maken, of kaarten bij elkaar moet verzamelen. Misschien lukt het al om een potje te kwartetten. 
 16. Balanceerbord: een 3-jarige heeft al goede grove motoriek, maar evenwicht houden blijft nog spannend. Daardoor is dat juist zo leuk om te oefenen. Een balanceerbord of Wobbel is heel geschikt voor peuters van 3. Hij krijgt er zelfvertrouwen door en werkt aan zijn balans. Dat helpt hem straks ook bij het leren fietsen. 
 17. Kinderboeken: boeken zijn er voor alle leeftijden. Voor 3-jarigen kun je bijvoorbeeld kiezen voor boekjes ter voorbereiding op de basisschool, waarbij je letters of cijfers oefent. 
 18. Kindertablet: grote kans dat jouw kind graag met jouw telefoon of tablet speelt. In dat geval is een kindertablet een goed idee. Zo heeft hij zijn eigen apparaat met zijn eigen (educatieve) spelletjes erop. Tip: Hier lees je alles wat je moet weten over de kindertablet

Leeftijdsindicatie speelgoed

Ga je op zoek naar nieuw speelgoed voor je peuter, check dan altijd even de leeftijdsindicatie die op de verpakking staat. Deze leeftijdsaanduiding is afgestemd op de speelbehoeftes en interesses van kinderen van die leeftijd. De waarschuwing die je vaak op speelgoedverpakkingen ziet staan, dat het niet geschikt is voor kinderen onder de 3 jaar, die gaat inmiddels niet meer op voor jouw 3-jarige. Dat wil niet zeggen dat je helemaal niet meer op de veiligheid van het speelgoed hoeft te letten. Het is verstandig om altijd zelf nog te beoordelen of het speelgoed geschikt is voor jouw peuter.  

Bekijk de leukste cadeautips per leeftijd:

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop