Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
Kind zit op een plaspotje

Plaspotje kopen: waar moet je op letten?

Na het verschonen van ontelbaar veel luiers, kijken veel ouders reikhalzend uit naar dit moment: zindelijkheid. Hiervoor kun je gebruikmaken van plaspotjes. Wat voor soorten plaspotjes zijn er? En hoe kun je het potje het beste introduceren aan je kind?

In samenwerking met expert

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Wanneer beginnen met het plaspotje?

De ideale leeftijd om te beginnen met een plaspotje en zindelijkheidstraining is tussen de 18 en 20 maanden. Op dat moment is het dus handig om een potje in huis te hebben. Koop er eentje op een moment dat je er toevallig aan denkt, of als ze ergens in de aanbieding zijn. Als je het plaspotje dan alvast neerzet bij de wc of in de badkamer, kan je kind er rustig aan wennen. 

Advertentie

Tip voor onderweg! Deze vrolijke en afsluitbare plaspotjes neem je overal mee naartoe

Hoe pak je zindelijk worden het beste aan? Hier tips van onze zindelijkheidscoach. 

Plaspotje of wc-brilverkleiner

Of je kiest voor een plaspotje of een toiletverkleiner is vooral afhankelijk van hoe groot je kind is en waar hij het meest ontspannen op kan zitten. Een plaspotje is heel geschikt voor kinderen van 1 tot 2 jaar: de maat van dit plaspotje is ideaal voor een dreumes. Ze kunnen er dan goed en stevig op zitten. Als je op latere leeftijd begint met zindelijkheidstraining, is een potje vaak te klein, omdat je kind dan al wat langere benen heeft. Daardoor zit hij er meestal niet meer zo lekker op. In dat geval is een wc-brilverkleiner een beter alternatief. 

Sommige kinderen willen zelf liever op de wc zitten dan op een plaspotje, omdat ze hun ouders dat ook zien doen. Dan kun je ook kiezen voor een wc-brilverkleiner. Het voordeel van zo’n wc-brilverkleiner is dat de grote of kleine boodschap van je kind direct in het toilet terecht komt. Een potje daarentegen moet je na elk gebruik leeggooien in de wc en vervolgens schoonmaken. 

Advertentie

Is je kind er klaar voor? Deze spullen heb je nog meer nodig voor zindelijk worden.

Soorten plaspotjes

Potjes zijn er in allerlei kleuren, soorten en vormen, én in allerlei prijsklassen: van 3 tot soms wel 70 euro. Een overzicht van verschillende soorten plaspotjes:

 1. Eenvoudige plaspotjes
  Voor een paar euro kun je al een eenvoudig plaspotje kopen, zonder poespas. Zo’n simpel plastic potje voldoet prima. Iets duurdere versies hebben een leuk plaatje op de pot staan, of een anti-slipprofiel aan de onderkant waardoor het potje op z’n plek blijft staan.
 2. Met een hoge rugsteun
  Er zijn ook potjes met een hoge rugsteun, die er meer uitzien als een stoeltje, of die claimen ‘ergonomisch vormgegeven’ te zijn. Het belangrijkste van een potje is dat je kind er goed op zit. Als je kind niet stevig op een eenvoudig plaspotje zit, zou je een dergelijke variant kunnen proberen.
 3. Met uitneembare binnenpot
  Er bestaan ook potjes waarvan je de binnenkant eruit kunt halen. Als je kind heeft geplast of gepoept, hoef je dus alleen die binnenpot leeg te gooien en om te spoelen, in plaats van het hele plaspotje. Maar schoonmaken moet je hoe dan ook. Deze potjes zijn over het algemeen iets duurder dan de eenvoudige potjes. 
 4. Met muziek of geluid
  Over potjes met muziek of geluid zijn de reacties verschillend. Ze beginnen een liedje te spelen, of er klinkt applaus of gejuich zodra je kind geplast of gepoept heeft. Dit zou als een soort beloning voor je kind kunnen werken. Sommige kinderen vinden dit leuk, maar anderen kunnen er juist van schrikken. Dat kan dan zelfs averechts werken; dat een kind de volgende keer niet meer durft te plassen. Lees hier meer over goed gedrag stimuleren met een beloningssysteem.
 5. In de vorm van een wc
  Er bestaan ook ‘potjes’ die eruitzien als een echte mini-wc: compleet met wc-bril, opklapbare deksel, een doorspoelhendel en toiletpapierhouder. Het ziet er leuk uit, maar daar betaal je natuurlijk wel voor: deze potjes zijn aan de dure kant. Het idee erachter is dat de overstap naar een echte wc makkelijker zou zijn. 
 6. Potjes om mee te nemen
  Ideaal voor als jullie op vakantie gaan, je kind gaat logeren, jullie een flinke afstand moeten rijden of gaan wandelen in het bos: potjes die je kunt meenemen. Ze zien er leuk uit, zijn er in allerlei dierendesigns en zijn gemaakt van duurzaam plastic. Deze potjes zijn licht, waterdicht en je kunt ze zonder wegwerpzakjes gebruiken. Fijn: zelfs als er een plasje in het plaspotje zit, kan je het potje gewoon dichtdoen en meenemen.
 7. Wegwerpbare reispotjes
  Deze potjes zijn ideaal voor op reis en kun je na gebruik meteen weggooien. Ze zijn volledig inklapbaar dus nemen weinig ruimte in beslag – ze passen dus ook gemakkelijk in je tas. Bovendien zijn ze makkelijk uitvouwbaar, zodat je kind direct op het potje kan als hij moet. Pluspunt: ze zijn gemaakt van biologisch afbreekbare materialen en dus milieuvriendelijk.

Kooptips: waar moet je op letten?

Welk potje je kiest, is helemaal aan jou. Bedenk wat je zelf fijn vindt en wat bij je kind past. Vind je het leuk als je kind op een mooie ‘troon’ zit of op een luxe mini-wc: vooral doen. Maar nodig is het niet, vindt zindelijkheidsdeskundige Debby Mendelsohn. Een eenvoudig potje is goed genoeg. 

Waar je op moet letten bij de aankoop van een plaspotje:

Advertentie
 • Het potje moet niet te licht zijn qua gewicht, dan zit je kind er meestal niet zo ontspannen op. Kies dus voor wat steviger materiaal. 
 • Let erop dat het potje stevig staat en niet snel verschuift. 
 • Is de maat geschikt voor je kind? Het ene potje is groter of hoger dan het andere potje. Sommige modellen zijn geschikt tot 2 jaar, terwijl andere potjes gemaakt zijn voor iets grotere peuters. 

Plaspotje introduceren

Heb je een plaspotje in huis gehaald? Maak daar dan geen groot ding van. Je hoeft het dus niet speciaal te introduceren aan je kind. Zet ‘m gewoon neer op een handige plek, in de badkamer of naast de wc, en laat je kind het potje zelf ontdekken.

Het is wel belangrijk dat je kind het leuk vindt om op het plaspotje te gaan zitten. Leg daarom niet de nadruk op het plaspotje, door te zeggen: ‘Je gaat nu op het potje’. Maar maak er iets gezelligs van. Pak het potje en zeg: ‘Kom, we gaan een verhaaltje lezen’, of ‘We gaan een liedje zingen’. Kleed ondertussen je kind uit en zet hem op het potje, terwijl jij bezig bent met het verhaaltje of het liedje. In het begin is het prima om je kind af te leiden, zo vermijd je discussie en introduceer je het potje op een ontspannen manier. 

Plaspotje schoonmaken

Na het gebruik van het plaspotje moet je deze altijd even schoonmaken. Dat gaat vrij eenvoudig: 

 • Gooi de inhoud leeg in de wc. 
 • Spoel daarna het plaspotje (of het uitneembare binnenpotje) af onder de kraan, en maak het schoon met een sopje.
 • Daarna kun je het eventueel nog afnemen met een doek. 

Potjesfase overslaan?

Wil je de ‘potjesfase’ graag overslaan, kies er dan voor om je kind direct op het toilet te zetten. Je kunt je kind op de wc zetten en vasthouden, of een toiletverkleiner gebruiken. 

Lees hier meer over de verschillende methodes om je kind zindelijk te laten worden: welke methode je kiest, hangt af van het karakter van je kind, hoeveel of weinig tijd je hebt voor de begeleiding en wat bij jullie past als gezin.

Wat als je kind niet op het plaspotje wil?

Wil je kind niet op het plaspotje? Laat het onderwerp dan even rusten: wacht een week of twee en begin opnieuw. Blijf het dus wel proberen. Het is geen optie om je kind niet te helpen, want hij moet uiteindelijk toch zindelijk worden. Misschien wil je kind liever op de wc dan op het potje, net als zijn vader en moeder. Dat is ook prima.  

Blijft je kind het spannend vinden om op het plaspotje of op de wc te gaan? Dan is er misschien de vorige keer iets gebeurd waardoor hij angstig is geworden. Probeer uit te zoeken wat er mis is gegaan en begin opnieuw – op een liefdevolle manier – zodat hij zich veilig voelt en het plaspotje weer leuk gaat vinden. 

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Zindelijk worden

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Debby Mendelsohn is psycholoog, schrijfster, moeder van zes kinderen en expert op het gebied van het zindelijk maken van kinderen.

Zij geeft trainingen aan pedagogisch medewerkers over zindelijkheid en organiseert samen met kinderdagverblijven en peuterspeelzalen ouderavonden voor ouders die hun kinderen willen helpen zindelijk te worden.

Voor ouders die advies of hulp nodig hebben is Debby beschikbaar voor consulten, die ook mogelijk zijn per FaceTime of Whatsapp video. De consulten leiden vrijwel altijd tot het gewenste resultaat.

Borstvoeding
Naast het werk rondom zindelijk worden geeft Debby voorbereidingscursussen over borstvoeding voor zwangeren. Ook bij problemen bij het geven van borstvoeding kun je contact opnemen met Debby voor advies.

Debby is auteur van de volgende boeken:

 1. Zindelijk maken is kinderspel (2012, Forte Uitgevers): In dit boek staat hoe ouders en professionals kinderen op een liefdevolle manier kunnen helpen bij het zindelijk worden. Als je wilt kunnen kinderen ook op jonge leeftijd, rond 1,5 jaar uit de luiers zijn.
 2. Borstvoeding doe je zo! (2016, Forte Uitgevers): In dit boek begeleidt ze moeders rondom alle aspecten van borstvoeding. Hoe leg je een kind goed aan, zorg je voldoende melk en kun je de borstvoeding combineren met een baan buitenshuis.
 3. Op dit moment werkt zij aan haar derde boek met als onderwerp: hoe help je je kind op een liefdevolle manier met school. Een boek voor elke ouder die onderwijs belangrijk vindt en 15 minuten per dag tijd heeft voor zijn kind.
Podcasts: Video’s: Social media en websites: Publicaties:

Redactioneel – Offer- Multivitamine

Multivitamine

Biologisch actieve vormen van vitamine B2, B6, foliumzuur en B12
Shop nu