Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Dit gebeurt er als je een kind achterlaat in een snikhete auto

Een kind achterlaten in een snikhete auto, wie doet dat nou? Toch verschijnen er regelmatig van dit soort tragische berichten in de media. Deze video is gemaakt voor een campagne, als waarschuwing. De beelden zijn niet echt, maar wel heftig.

Advertentie

Schokkende cijfers: in de Verenigde Staten sterft elke tien dagen een kind doordat hij alleen achter wordt gelaten in een auto. In de meeste gevallen, 54 procent, blijft het kind achter in de auto omdat de automobilist hem vergeet. Bij 29% belandt een kind al spelend in een auto en kan er vervolgens niet meer zelfstandig uit komen. En 17% van de ouders laat het kind opzettelijk alleen achter in de auto. Dat blijkt uit cijfers naar de omstandigheden van de sterfgevallen. De cijfers zijn gebaseerd op een periode van 18 jaar (1998 tot en met 2015). In die periode stierven er 661 kinderen door oververhitting in een snikhete auto. Hiervan was meer dan de helft van de slachtoffers jonger dan 2 jaar.

Blijf alert

Deze Amerikaanse cijfers geven aan dat je als ouder altijd alert moet zijn. Je kunt het je niet permitteren om even snel voor vijf minuten de supermarkt in te gaan. Vijf minuten worden als snel tien minuten, en als je dan ook nog eens lang moet wachten bij de kassa… Ondertussen loopt de temperatuur in de auto razendsnel op, met alle gevolgen van dien.

Niet alleen op zomerse dagen

Een groot misverstand is dat dit soort situaties alleen voorkomen als het buiten heel warm is. Maar vergis je niet. Als het binnen in de auto ‘slechts’ 22 graden is, kan dat binnen 1 uur oplopen tot zo’n 44 graden als buiten de zon schijnt. Zelfs al na een half uur stijgt de temperatuur razendsnel naar 34-37 graden. Hoe hoger de buitentemperatuur is, hoe sneller het in de auto snikheet wordt. Zeker als de auto in de volle zon staat. Net zo snel als de temperatuur in de auto, stijgt ook de lichaamstemperatuur als er er geen afkoeling of luchtverplaatsing is in de auto is. Met andere woorden: je kind zit in een bloedhete oven.

Waarom zijn baby’s zo kwetsbaar?

Het lichaam van een baby reageert anders op hitte dan een volwassen lichaam. Dit komt omdat baby’s nog niet kunnen zweten en hierdoor nog niet in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te regelen. Hierdoor stijgt de lichaamstemperatuur van een baby sneller. Als een lichaamstemperatuur de grens van 39 graden overschrijdt, spreken we van oververhitting (hyperthermie). 42 graden is zelfs al dodelijk. Bij deze temperatuur kunnen hersenen en organen niet meer goed functioneren.

Advertentie

Wat gebeurt er precies met het lichaam?

Zoals je in de (nagespeelde) video ziet, begint een kind (afhankelijk van zijn leeftijd) eerst te zweten. In eerste instantie reageert hij hier heel normaal op door te gaan huilen. Hij voelt zich immers niet fijn bij de situatie, ook omdat hij zelf niet uit de auto kan komen. Als het zweten gestopt is of het kind raakt door de warmte zo uitgeput, gaat het hart sneller kloppen en de ademhaling versnellen. Hij krijgt hoofdpijn, wordt misselijk en duizelig en raakt gedesoriënteerd. Ook is er kans op stuipen. Als gevolg van de oververhitting raakt het kind vervolgens bewusteloos. Voor voorbijgangers kan het dan net lijken alsof het kind slaapt, waardoor ze geen alarm slaan.

Veiligheidstips

Dit zijn goede tips om je bij de les te houden:

  • Leg altijd iets belangrijks op de achterbank. Denk bijvoorbeeld aan je handtas. Zo zie je altijd je kind zitten als je de auto verlaat om nog je tas te pakken.
  • Vraag of de crèche (of iemand anders die op je kind past) je wil bellen als je na een uur nog niet je kind hebt gebracht.
  • Sluit altijd de deuren van de auto. Zo voorkom je dat kinderen er stiekem in gaan zitten om te spelen.
  • Stap je even uit de auto om te bellen? Zorg dat je bij de auto blijft. Door de afleiding van het telefoontje kan het zo gebeuren dat je wegloopt en al snel een kwartier aan de telefoon hangt.

Eerste hulp

Zie je een kind alleen in een snikhete auto zitten? Twijfel dan geen moment en sla de ramen in en waarschuw meteen de hulpdiensten. Ga daarna met het kind in de schaduw zitten en geef hem water. Koel eveneens met water langzaam zijn lichaam af.

Bron: noheatstroke.org

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu