Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
Baby ligt in een babybedje wat de ouders moesten kopen

Babybadje kopen: hier moet je op letten

De meeste (pasgeboren) baby’s vinden het heerlijk om in bad te gaan. Er zijn verschillende soorten babybadjes te koop: welke lijkt je fijn? En waar moet je op letten bij het aanschaffen van een babybadje?

In samenwerking met expert

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Soorten babybadjes

Er zijn verschillende soorten badjes die geschikt zijn om je baby veilig in te badderen. Je kunt eventueel eerst een badje van familie of vrienden lenen om te testen wat jij het beste vindt werken.

Advertentie
 • Babybadjes zijn er in verschillende materialen. Hard-plastic, opvouwbaar en zelfs opblaasbaar. Alle badjes zijn zo gemaakt dat je je baby comfortabel kunt badderen. Je ondersteunt je baby met één arm, terwijl je hem met je andere hand kunt wassen.
 • Een Tummy Tub is een doorzichtige bademmer, die je baby een beetje het gevoel geeft dat hij in de baarmoeder zit. Hij zit op de bodem en je ondersteunt zijn kin met je vingers, waardoor hij zijn lijfje vrij kan bewegen. Een Tummy Tub kun je direct na de geboorte gebruiken, tot je baby ongeveer zeven maanden oud is.
 • Er zijn ook badzitjes met zuignappen, die je in je eigen ligbad zet. Deze badzitjes kun je direct na de geboorte gebruiken, tot je baby ongeveer acht maanden oud is.

Lees ook: Zo houd je badspeelgoed schoon én schimmelvrij

Waar moet je op letten?

Bij het aanschaffen van een babybadje is het verstandig om op de volgende punten te letten:

 • Koop een badje van materiaal dat niet doorbuigt wanneer je erop leunt of wanneer er water in zit. Een badje dat doorbuigt kan gevaarlijk zijn voor je baby.
 • Sommige badjes hebben hulpstukken om je baby te ondersteunen in een liggende houding. Je hoeft je baby dan niet vast te houden tijdens het badderen, maar dat is tegelijk een risico: je loopt makkelijker even weg bij het bad. Blijf er hoe dan ook altijd bij als je kind in bad zit.
 • Denk aan de ruimte die je thuis hebt. Opvouwbare badjes kun je makkelijk opbergen, maar niet-opvouwbare badjes zijn vaak steviger en duurzamer.
 • Een stop in het badje is handig, het water kan dan makkelijker weglopen.
 • Let op dat het badje geen ruwe kanten heeft: je baby kan zich hieraan bezeren.

Lees ook: Je baby in bad doen in 10 stappen

Bad op een badstandaard

Voor het babybadje of de Tummy Tub kun je een badstandaard kopen, zodat het badje op een handige hoogte is en je het op een goede plek kunt neerzetten. Sommige badstandaarden kun je op het ligbad klemmen, andere zet je op de vloer. Wil je een badstandaard kopen, let dan op deze punten:

 • Een badstandaard moet een dwarsbalk of stoppen hebben, zodat het badje niet van de standaard af kan schuiven.
 • Een inklapbare standaard moet een goede borging hebben, zodat hij niet plotseling kan inklappen.
 • Een badstandaard die je op een ligbad kunt plaatsen moet goed op het ligbad passen.

Lees ook: In bad en onder douche: feiten en fabels

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: VeiligheidNL

Advertentie

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Mieke is afgestudeerd bewegingswetenschapper en dè expert op het gebied van kinderveiligheid in en om huis bij VeiligheidNL. Al ruim 13 jaar doet zij onderzoek naar (ernstige) ongevallen bij jonge kinderen en vertaalt deze kennis naar praktische adviezen voor ouders. Adviezen om enerzijds ongevallen te voorkomen, denk aan het plaatsen van een traphekje, en anderzijds om kinderen vaardiger te maken en te leren omgaan met bepaalde risico’s, denk aan het leren traplopen.

Mieke is lid van de Europese Child Safety werkgroep en adviseert in die rol over veiligheidsnormen voor baby- en kinderproducten, ze is vast jurylid bij de jaarlijkse Baby Innovation Award verkiezing, treedt op als deskundige in vele baby- en kindermedia en is vaste vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mieke
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Redactioneel – Offer – Babyuitzet

Complete babykamer

De mooiste kinderkamers
Shop nu