Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Welke babyfoon? Tips voor kopen beste babyfoon

Babyfoon kopen: welke babyfoon past bij jou?

Vrijwel alle (aanstaande) ouders gaan vroeg of laat op zoek naar een babyfoon. Het kan je meer rust geven, omdat je gewaarschuwd wordt als je baby wakker is, huilt of andere geluidjes maakt. Welke babyfoon past het beste bij jou en je kind?

Analoog of DECT: wat is de beste babyfoon?

DECT, analoog, met camera of zonder… Er zijn zoveel soorten en maten, dat het je bijna gaat duizelen. Wil je een babyfoon kopen? Dan is het slim om eerst te onderzoeken welke babyfoon het beste bij jullie wensen past. Ga je bijvoorbeeld voor een analoge babyfoon of een DECT babyfoon?

Advertentie

Je hoort vaak dat mensen de baby’s uit de buurt horen op hun babyfoon. Dat kan alleen als je een analoge babyfoon hebt. Deze hebben vaak een goed bereik, zijn stralingsvrij, maar je kunt dus ook het huilen van de buurbaby oppikken. Wel zitten er vaak meerdere kanalen op de babyfoon om dit te voorkomen. Woon je buitenaf of in een wijk met weinig of geen kleine kinderen, dan is de afluisterkans natuurlijk kleiner.

Met een DECT babyfoon heb je het afluisterprobleem niet. Maar DECT heeft weer het nadeel dat het niet stralingsvrij is. In hoeverre de straling slecht is voor je baby, is lastig te zeggen. Tegenwoordig zenden veel DECT apparaten alleen als je kindje geluid maakt stralen. Zorg in ieder geval dat het apparaat niet vlak naast het bedje staat.

Bereik

Nog een belangrijke vraag om aan jezelf te stellen wanneer je een babyfoon gaat kopen: gebruik je de babyfoon alleen in huis of geef je hem bijvoorbeeld ook af aan de buren als jij even de deur uit moet? Gebruik je de babyfoon alleen in huis, dan is de beste babyfoon niet per se de babyfoon met het grootste bereik. Wél als je een enorme tuin hebt of regelmatig bij de buren afgeeft. Er zijn babyfoons met een bereik van een paar meter tot enkele kilometers. De afstanden die genoemd worden zijn de afstanden in ‘open veld’. Door muren heen neemt het bereik af. Er zijn ook babyfoons die je op je mobieltje bellen als je kind huilt. Zodra er geluid is in de babykamer, gaat je telefoon over. Je kunt dan ook terugpraten.

Babyfoon met camera

Vind je het een geruststellend idee om je slapende kindje via beeld in de gaten te kunnen houden? Kies dan voor een babyfoon met camera. Er zijn ook babyfoons die de ademhaling van je kindje meten, dit ter voorkoming van wiegendood. Welke babyfoon je kiest hangt dus helemaal af van wat jij prettig vindt: sommige ouders vinden beeld erg fijn, anderen worden er juist onrustig van en checken iedere 10 seconden het schermpje.

De voor- en nadelen

Babyfoons zijn er in allerlei soorten en prijsklassen. Ze zijn al te verkrijgen vanaf 25 euro tot 300 euro. Het grote prijsverschil zit ‘m vooral in de functies. Heeft de babyfoon bijvoorbeeld een camera en wat is de manier van zenden en ontvangen? Grofweg gezegd zijn er drie soorten: een babyfoon met alleen geluid, een babyfoon met camera en beeldscherm en een babyfoon met camera en app. Hierbij kun je je baby zien via je smartphone. Welke babyfoon past het beste bij jullie? Bekijk de voor- en nadelen in het schema hieronder.

  Voordelen Nadelen
Smart Baby Monitor Babyfoon Waar je ook bent, als je internet hebt, kun je ten alle tijden je kindje bekijken
Je hoeft alleen maar een camera in het kamertje te installeren
Je kunt last hebben van vertraging omdat de internetverbinding niet optimaal is
App werkt niet al je geen internet hebt
Beeld is niet altijd even scherp
Digitale babyfoon Geen last van storingen
Ook eco-modellen verkrijgbaar
Je kunt niet afgeluisterd worden
Digitale babyfoons zijn niet stralingsvrij
Babyfoon met camera Je kunt je baby zien
De communicatie verloopt digitaal waardoor je geen last hebt van storing
Ze zijn duurder in de aanschaf dan babyfoons die alleen werken op geluid
De beeldkwaliteit is vaak ondermaats en de beeldschermen klein
Analoge babyfoon Relatief goedkoop in de aanschaf
Stralingsvrij
Je kunt last krijgen van storing
Je kunt afgeluisterd worden
Je kunt ook andere kinderen horen i.p.v. je eigen i.v.m. meerdere kanalen

Welke babyfoon kies je? Alle keuzes op een rij

Analoog

De analoge babyfoons zijn het goedkoopst en al verkrijgbaar vanaf 25 euro. Ze zenden en ontvangen door middel van radiofrequentie, hebben een maximaal bereik van 250 meter en zijn niet uit te breiden met verschillende zenders. Het grote voordeel van dit type is dat ze goedkoop zijn in de aanschaf, maar het nadeel is dat ze last kunnen krijgen van storing door bijvoorbeeld keukenapparatuur. Ook kan het voorkomen dat je niet je eigen kind(eren) hoort, maar die van de buren. Bovendien kun je makkelijk afgeluisterd worden.

DECT

Als je geen last wilt hebben van storingen, kies dan voor een digitaal exemplaar, ook wel een DECT babyfoon genoemd. Met deze babyfoon verloopt de communicatie geheel digitaal en gecodeerd waardoor anderen je niet kunnen afluisteren. Het bereik van dit type is 350 meter. Ook bevatten ze een terugspreekfunctie. Zo kun je een knopje indrukken en iets tegen je baby of kindje zeggen. Onder de DECT babyfoons bevinden zich ook zogeheten eco-modellen. Deze babyfoons schakelen zichzelf uit als de baby slaapt, zodat de accu langer meegaat. De DECT babyfoon is een paar tientjes duurder dan de analoge babyfoon. Het grote nadeel van DECT is dat het niet stralingsvrij is. In hoeverre straling slecht is voor je baby, is lastig te zeggen.

Babyfoon met beeld

Daarnaast zijn er ook babyfoons te verkrijgen met een camera en een beeldscherm, zodat je je kind ook kunt zien. Als je dit type aanschaft, is het belangrijk te kijken naar het bereik, de grote van het scherm en de kwaliteit van de camera. Het grote voordeel is dat je nooit last hebt van storing omdat de communicatie digitaal verloopt. Ook kun je (meestal) terugpraten tegen je kind.

Babyfoons met camerafunctie zijn uitgerust met verschillende functies, zoals een infrarood lampje. Zo kun je ook je baby in het donker zien. Daarnaast kun je ook extra camera’s toevoegen als je meerdere kinderen in huis hebt en een SD-card toevoegen. Zo kun je de camerabeelden vastleggen.

Google voor het aanschaffen van een babyfoon met camera ook eens op ‘Beste babyfoon met camera’. Zowel de Consumentenbond als verschillende reviewsites testen met enige regelmaat de nieuwste babyfoons met camera. Welke babyfoon met camera als beste uit de bus komt, hangt natuurlijk af van kwaliteit beeld en geluid, maar er wordt ook gekeken naar bereik, het gebruiksgemak en de veelzijdigheid.

Wifi babyfoon met camera en app

Naast de babyfoons met alleen geluid en babyfoons met een camera en beeldscherm, heb je ook nog babyfoons met alleen een camera en app. Met een wifi babyfoon kun je op je smartphone of tablet je kindje in de gaten houden. Je sluit de wifi babyfoon aan op het wifinetwerk thuis. Daarna koppel je hem aan de app op je smartphone of tablet en kun je je baby horen en zien. Ook kun je eventueel terugpraten. Het nadeel van een zogenaamde smart baby monitor is dat-ie soms vertraging heeft en het beeld niet altijd even scherp is. Bovendien werkt de app niet als je geen internet hebt. Voor een optimaal functionerende wifi babyfoon heb je een sterk wifisignaal nodig.

PMR en GSM

Twee minder vaak voorkomende babyfoons zijn de PMR babyfoon en de GSM babyfoon. PMR staat voor Private Mobile Radio, wat te vergelijken is met een portofoon. Deze babyfoon heeft een bereik van twee tot vijf kilometer, dus ideaal als je een klein stukje gaat wandelen of vaak gezellig bij de buren zit. Ook is de babyfoon onbeperkt uit te breiden met zenders, maar het nadeel hiervan is dat anderen makkelijk kunnen afluisteren als ze afstemmen op hetzelfde kanaal.

De GSM babyfoon moet je thuis verbinden met bluetooth. Als er iets is met je baby, word je gebeld. Je neemt op en hoort meteen wat er zich in de kamer afspeelt. Ook kun je terugpraten. Het nadeel van deze babyfoon is dat je soms om niets gebeld wordt (een kuchje bijvoorbeeld) en dat je je kind niet de hele tijd in de gaten kunt houden. Ook maak je gewoon telefoonkosten. Voordeel is dat je een onbeperkt bereik hebt.

Verschillende functies

Welke babyfoon het beste bij jullie past, hangt ook af van de extra functies. Naast dat er veel verschillende soorten babyfoons zijn, hebben ze ook allemaal verschillende functies. Zo hebben veel modellen de functie om een liedje af te spelen als je baby huilt. Of er gaat een lampje branden als je buiten het zenderbereik komt, de out of range-indicator genoemd. Ook zijn er veel modellen met een ingebouwde thermometer en luchtvochtigheidssensor die laten zien hoe warm en/of vochtig het is in de babykamer. Je kunt zelfs een marge instellen hoe warm of koud het moet zijn in de kamer. Komt de temperatuur erboven of er juist onder, dan gaat het alarm af. Belangrijk bij het kopen van een babyfoon is dat je je afvraagt welke functies je belangrijk vindt en of dat noodzakelijk is.

Babyfoon aanbieding

De veiligheid van je kind en je eigen geruststelling is je veel waard. Vandaar dat veel ouders best wat geld over hebben voor een goede babyfoon. Welke babyfoon je ook kiest, het is altijd slim om gebruik te maken van een babyfoon aanbieding. Veel winkels en webshops verkopen babyfoons, dus grote kans dat je ergens een mooie babyfoon in de aanbieding vindt.

Tips voor het kopen van de beste babyfoon

 1. Let goed op het bereik van de babyfoon. Vaak wordt het effectieve bereik beperkt door het muren en/of plafonds waardoor het bereik tegenvalt.
 2. Woon je in een kinderrijke buurt of staan de huizen dicht bij elkaar? Om storing te voorkomen is het dan beter te kiezen voor een babyfoon die storingsvrij is, bijvoorbeeld de DECT babyfoon. Zo voorkom je dat je andere baby’s hoort in plaats die van je zelf.
 3. Kun je het volume harder en zachter zetten? En hoe zit het met de gevoeligheid? ’s Nachts wil je niet van elk kuchje wakker worden.
 4. Geeft de babyfoon ook met lichtjes aan dat je kind huilt en hoe hard? Dit is handig als je bijvoorbeeld stofzuigt of er visite over de vloer is en je de geluiden van je baby niet goed kunt horen.
 5. Sommige babyfoons zijn te verkrijgen met twee ontvangers. Je kunt dan op elke verdieping een ontvanger laten staan.
 6. Kan de ontvanger ook op batterijen?
 7. Geeft de babyfoon een signaal af als de batterij bijna leeg is?
 8. Zit er een terugpraatfunctie op? Je kunt je kind dan op afstand troosten, hoewel dat misschien wat ongevoelig overkomt.
 9. Indien je een babyfoon met camera koopt is het belangrijk dat je met de ouderunit de camera kunt bedienen.
 10. De temperatuur op een babykamer is belangrijk. Heb je geen losse thermometer? Er zijn babyfoons met ingebouwde thermometer en zelfs met een luchtvochtigheidssensor.
 11. Vergelijk prijzen voordat je een babyfoon koopt, want die verschillen nogal.