
Black Friday 2022: de beste deals voor (aanstaande) ouders
Er komen nogal wat kosten bij kijken als je een kind hebt of krijgt. En hoewel je écht niet alles nieuw hoeft aan te schaffen, is het fijn als je grote aankopen kunt uitstellen tot Black Friday. Maar wat kun je dan zoal scoren? En hoe koop je slim en bewust?
Lees ook: Tweedehands kinderkleding en -spullen: hier moet je zijn
Geld besparen op uitgaven kind
Vind je het best een spannend idee, dat een kind aardig wat kosten met zich meebrengt? Er zijn gelukkig allerlei manieren om slim met die uitgaven om te gaan:
- Vraag in je familie of vriendenkring of je items zoals een bed, box of kinderstoel kunt lenen of overnemen.
- Koop tweedehands via Marktplaats, Vinted of kringloopwinkels. Er zijn veel leuke tweedehandskledingwinkels voor baby- en kinderkleding te vinden, ook online.
- Krijg je je eerste kind en hoop je dat daar ooit een broertje of zusje bijkomt? Dan is het verstandig om goed te kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding van babyspullen, zodat ze nog een ronde (of meer) meekunnen.
- Check aanbiedingen. Hou je die goed bij, dan hoef je nooit de volle mep te betalen voor bijvoorbeeld luiers, verzorgingsproducten en wasmiddel.
En voor aanbiedingen: dát is dus waar Black Friday om de hoek komt kijken. Dan kun je zomaar eens tot zo’n 70% korting scoren op de spullen die je nodig hebt.
Black Friday: dé kans om je slag te slaan
Black Friday – overgewaaid uit Amerika – is ook in Nederland nog steeds een populaire gelegenheid om hoge kortingen te scoren. Een goede kans voor (aanstaande) ouders dus om te besparen op uitgaven voor hun kind.
Hier verzamelden we de beste aanbiedingen:
Betekenis Black Friday: hoe is het ontstaan?
Het fenomeen Black Friday komt dus uit Amerika en is voortgevloeid uit Thanksgiving. Deze feestdag wordt altijd gevierd op de vierde donderdag van november. Veel werknemers krijgen of nemen de dag erna traditiegetrouw vrij, om er een lekker lang weekend van te maken. Deze vrijdag werd voor winkeliers de ideale dag om zo veel mogelijk mensen te trekken om alvast hun kerstinkopen te doen. En wat is dan een beter lokkertje dan torenhoge kortingen? De term Black Friday werd voor het eerst gebruikt voor de dag na Thanksgiving door de politie van Philadelphia, omdat er die dag grote verkeersdrukte ontstond rond de stad.
Wanneer is Black Friday 2022 Nederland?
De datum van Black Friday hangt af van Thanksgiving, dat in Amerika wordt gevierd op de vierde donderdag in november. Dit jaar valt Thanksgiving op 24 november, en Black Friday dus op vrijdag 25 november. Ook in Nederland. Overigens smeren (web)winkels hun aanbiedingen vaak uit over meerdere dagen. Ook dit jaar beginnen sommige winkels al ruim een week voor Black Friday met de eerste aanbiedingen.
Tip! Hier vind je de allereerste Black Friday-deals
Black Friday deals 2022
Welke leeftijd je kind ook heeft: kleding, schoenen en verzorgingsproducten zijn altijd nodig. Net als textiel (beddengoed, handdoeken, aankleedkussenhoezen). Handig dus om daarvan een voorraad in te slaan op Black Friday. Maar doordat er zoveel winkels en ook grote ketens en webwinkels meedoen aan Black Friday, kun je voor heel veel items die je nodig hebt op zoek gaan naar aanbiedingen. Zoek bijvoorbeeld op:
-
-
- Black Friday babyfoon
- Wipstoel Black Friday
- Voetenzak Black Friday
- Kinderbed Black Friday
- Kinderstoel Black Friday
- Babygym Black Friday
- Campingbedje Black Friday
- Luiertas Black Friday
- Luiers Black Friday
-
Handige winkels om te checken op aanbiedingen zijn, bijvoorbeeld: Ikea Black Friday, Bol.com Black Friday, Blokker Black Friday, Bijenkorf Black Friday, Zalando Black Friday of Kruidvat Black Friday. Voor een overzicht van deelnemende winkels voor baby en kind, kun je op deze website kijken.
Autostoel
Een autostoel is een grote aankoop, dus het is begrijpelijk dat je een tweedehands exemplaar overweegt. Toch adviseert de ANWB om een autostoel niet tweedehands te kopen, omdat de stoel (onzichtbaar) beschadigd kan zijn, bijvoorbeeld door een aanrijding. Daarom is het slim om in de week van Black Friday te checken of de autostoel die je op het oog had, in de aanbieding is.
Kinderwagen
Misschien wel de grootste uitgave als je een baby krijgt: de kinderwagen. Is de kinderwagen die je het liefst wilt boven je budget? Dan loont het de moeite om de Black Friday kinderwagen aanbiedingen te bekijken. Tip: vraag in plaats van een kerstcadeau aan je familie of ze van tevoren alvast een bijdrage willen doen voor een kinderwagen. Met Black Friday korting erbij heb je dan misschien ineens genoeg bij elkaar!
Lees ook: Hier moet je op letten bij de aanschaf van een kinderwagen
Luiers
Ze zijn niet aan te slepen: luiers en billendoekjes. De eerste levensjaren van je kind verbruik je ze in grote aantallen. Het slimste is dus om – vóórdat je voorraad er weer doorheen is – naar goede aanbiedingen te zoeken. Black Friday is bij uitstek het moment hiervoor.
Speelgoed
De feestdagen komen eraan, dus Black Friday is ook een handig moment voor cadeautjes. Voor houten speelgoed maak je goede kans bij de duurdere speelgoedmerken, maar je bent niet per se gebonden aan speelgoedwinkels. Wil je bijvoorbeeld LEGO scoren, dan kun je bijvoorbeeld ook kijken bij grote warenhuizen en webshops. Denk je eraan om je kind met Sinterklaas de eerste kinderfiets te geven? Zoek dan vooral eens op ‘Black Friday kinderfiets’, geheid dat je een goede deal vindt.
Goed om te onthouden: Nederlandse kinderen hebben doorgaans te veel speelgoed. Volgens speelgoeddeskundigen geldt voor kinderen tot twee jaar dat een derde van zijn maandleeftijd in speelgoed voldoende is. Overdrijf dus niet met het inslaan van cadeaus.
Baby- en kinderkleding
Ben je van plan om op Black Friday kinderkleding te kopen? Dit zijn tips om dat slim aan te pakken:
-
-
- Check eerst wat je kind aan kleding heeft en hoeveel kledingstukken bijna te klein zijn. Focus je bij het shoppen op wat hij het allereerst nodig heeft en in welke maat.
- Zoek naar extra buitenkleding, zoals een winterjas, skipak, regenkleding of laarzen. Dit wordt snel vies en nat, dus altijd handig om dubbel te hebben.
- Shop extra kleding voor de opvang of buiten ravotten. Altijd handig om een stapeltje van te hebben.
- Is een item er niet meer in de maat van je kind? Koop één of twee maten op de groei. Kinderbroeken hun je vaak in de taille op maat maken met elastiek, en broekspijpen en mouwen kun je omslaan.
- Denk bij het kopen van grotere maten wel aan het seizoen waarin je kind de kleding waarschijnlijk gaat dragen. Hartje winter heeft-ie weinig aan uv-kleding voor op het strand.
- Koop neutrale kleuren en prints als je kleding later wilt doorgeven aan jongere kinderen. Basics zoals rompertjes, leggings, maillots en pyjama’s zijn altijd goed.
- Ben je zwanger en bezig met het aanleggen van een voorraadje babykleding? Black Friday is dan ideaal: je kunt alle maten nog kopen, dus grote kans dat je leuke aanbiedingen vindt. Van de allereerste maten heb je niet zoveel kleding nodig, daar groeit je baby snel uit. Vanaf maat 62 en 68 doet een baby langer met kleertjes.
-
Babykleding deals
Kinderkleding deals
Tip! Geen idee welke kleding- of schoenmaat je kind over een tijdje heeft? Hier vind je maattabellen per leeftijd voor kinderen en baby’s.
Zwangerschapskleding
Ook als je buik nog prima in een gewone spijkerbroek past, is het handig om op Black Friday zwangerschapskleding te scoren. Dan heb je vast iets achter de hand als je knoop ineens niet meer dicht wil én je hoeft er niet veel geld aan uit te geven. Het is immers een garderobe die je maar een paar maanden gaat dragen. Vooral de duurdere items, zoals een zwangerschapsjas, zijn aantrekkelijk om te kopen met flinke korting. Maar ook een lading zwangerschapsondergoed of -panty´s komt altijd van pas.
Black Friday 2022: shoptips
Slim shoppen op Black Friday betekent ook dat je je niet laat meeslepen in de waanzin van kortingen die je om de oren vliegen. Dan is de kans groot dat je miskopen doet, veel meer uitgeeft dan goed voor je is, of dat er straks allemaal pakketjes worden bezorgd waarvan je je afvraagt: what was I thinking? Hier wat tips:
-
-
- Stel je budget vast. Je wordt vast verleid om meer te kopen dan je van plan was. Leuk, maar niet als je juist geld wilt besparen.
- Maak een lijst met items die je absoluut nodig hebt: hier zoek je allereerst naar.
- Inventariseer van tevoren of er al aanbiedingen worden aangekondigd en vergelijk prijzen.
- Helemaal verstandig: kijk een aantal weken van tevoren alvast naar prijzen, bijvoorbeeld op Kieskeurig.nl of Beslist.nl. Dan weet je op Black Friday welke producten alleen die dag in de aanbieding zijn, of eigenlijk altijd wel ergens met korting te vinden zijn.
- Je kunt van tevoren ook onderzoek doen naar de kwaliteit van items die je wilt hebben. Zoek je bijvoorbeeld een babyfoon, foodprocessor, slaaptrainer, draagzakken of moederfiets, lees dan vast online reviews en productspecificaties.
- Bij grote webwinkels kun je snel zoeken op de categorie waarin je iets wilt kopen (elektronica, speelgoed/cadeautjes voor Sinterklaas of kerst, kleding, babykamer). Misschien ben je dan bij één webwinkel al klaar. Dat scheelt een hoop verleiding.
- Houd in gedachten dat goedkoop duurkoop kan zijn en dat items er online soms aantrekkelijker uitzien dan in het echt. Vooral bij dingen die lang mee moeten gaan is het belangrijk dat de kwaliteit goed is en je niet al snel weer met reparaties zit, bijvoorbeeld. Zoek vooral naar de betrouwbare merken en bij twijfel: lekker laten liggen.
- Bewust consumeren is altijd goed, ook voor de toekomst van je kind. Kijk als het kan ook naar duurzame merken, die milieuvriendelijk worden gemaakt. Of koop alles bij lokale ondernemers, of bij één webwinkel, zodat je de ritjes met bestelbussen beperkt.
-
Wat kost een kind?
Oké, ‘wat kost een kind’ klinkt wel heel zakelijk. De lol en liefde van een kind zijn natuurlijk niet in geld uit te drukken, maar het is wel handig om rekening te houden met de gemiddelde uitgaven voor een kind. Volgens het Nibud kost een kind in de eerste twaalf jaar al gauw zo’n € 50.000. Die kosten zitten in bijvoorbeeld de kinderopvang, de eigen bijdrage aan school en sport of hobby´s, maar natuurlijk ook in het kopen van kleding, schoolspullen, schoenen en speelgoed en hogere kosten voor uitjes en vakanties. Alleen al aan luiers ben je gemiddeld € 1.500 kwijt tot je kind zindelijk is.
Kosten baby
Als je een baby krijgt, zeker bij een eerste kind, krijg je er in relatief korte tijd veel kosten bij. Van de eigen bijdrage aan een poliklinische bevalling tot je energieverbruik dat omhoog gaat. En je moet natuurlijk allerlei babyspullen aanschaffen, zoals een ledikant, commode, kinderwagen, luiers, flesjes, noem maar op. Op de website van het Nibud vind je een hele lijst met berekeningen, waarbij is uitgegaan van lage prijzen. Wat voorbeelden van de berekeningen van het Nibud:
-
-
- Babyuitzet (kleding, verzorging, babykamer): € 688,10
- Kinderwagen: € 516
- Box met matras: € 90
- Kinderstoel: € 55
- Luiers: gemiddeld € 36,50 per maand
-
Lees meer: Een uitgebreid overzicht van alle kosten waar je op moet rekenen als je een baby krijgt, vind je hier.