Voor oudersColumns & rubrieken

Kraamwerk: 'De baby slaapt tussen de verhuisdozen'

Beeld: Anna Bay
Beeld: Anna Bay
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

'Kleine studio's, grote villa's, huizen die spic en span zijn, maar ook rommelige woningen. Ik werk nog maar twee jaar als kraamverzorgende, maar ik heb inmiddels overal wel gewerkt.

Dit keer sta ik ingeroosterd bij een stel van mijn leeftijd dat net is verhuisd. Vlak nadat ze ontdekten dat er een kind op komst was, begonnen zij een zoektocht naar een nieuwe woning. Vanwege de komst van hun eerste kind wilden ze hun kleine appartement in de stad verruilen voor een ruime eengezinswoning in een dorp iets verderop.

Lees ook: Babykamer inrichten: dit heb je nodig

Lees verder onder de advertentie

Twee weken te vroeg

Binnen een paar maanden hadden ze iets gevonden en gekocht dat flink opgeknapt moest worden. De verbouwing liep uit waardoor ze pas twee weken voor de uitgerekende datum konden verhuizen. In die twee weken zou de aanstaande vader het huis, en vooral de ouderslaapkamer en babykamer, met vrienden en familie gereedmaken. Moet te doen zijn, had hij gedacht.

Maar van dat hele plan komt niets terecht, want met 38 weken zwangerschap breken 's nachts, tijdens de tweede nacht in hun nieuwe huis, haar vliezen. Diezelfde dag bevalt de moeder in het geboortecentrum van hun zoon.

Verhuisdozen

Van de trotse opa en oma, de ouders van de kraamvrouw bij wie het stel tijdens de renovatie mocht logeren, mag het gezin de kraamperiode bij hen doorbrengen, maar vader en moeder willen per se naar hun nieuwe huis.

Lees verder onder de advertentie

En zo komt het dat ik de volgende dag mijn kraamweek begin tussen de verhuisdozen. In de woonkamer staan een box, bank, eettafel en nog lege boekenkast, in de slaapkamer alleen een bed. Op klossen, dat dan weer wel. Verder is niets ingericht en slechts een enkele doos uitgepakt.

Ondanks dat ik wat gewend ben, schrik ik ervan. Het huis schreeuwt chaos en slechte voorbereiding. Hoe kun je zo onvoorbereid zijn, denk ik bij mezelf.

Lees ook: Baby uitzetlijst: de complete checklist

Alles onder controle

Eerlijk is eerlijk: de ouders zijn lief voor hun zoon én voor elkaar. Ze zijn heel ontspannen, alsof ze het allemaal wel onder controle hebben.

Lees verder onder de advertentie

En eigenlijk is dat ook wel zo. Want ja, er staan overal verhuisdozen, maar het is een soort georganiseerde chaos. Vader en moeder weten namelijk precies wat in welke doos te vinden is.

Meehelpen

Het uitpakken van dozen en het in elkaar zetten van meubels horen nou niet bepaald bij mijn takenpakket als kraamverzorgende, maar ik ontkom er niet aan. Ik moet immers mijn werk kunnen doen en bovendien kan ik het niet aanzien dat de baby tussen de verhuisdozen slaapt.

Aan de basisbehoeften ontbreekt het hem niet: hij krijgt van zijn ouders liefde en warmte, schone luiers zijn binnen handbereik (in de babykamer, de tweede doos van links) en op het aanrecht staat gelukkig al wel alles wat hij nodig heeft voor de voedingen, zoals schone flessen, spenen en een flessenwarmer.

Lees verder onder de advertentie

Maar het is wel zo handig als de co-sleeper in elkaar is gezet en als alle rompertjes en andere kleding voor de baby op een handige plek liggen. Als de moeder een dutje doet op de bank en hun zoon ligt te slapen in de box, besluit ik samen met de vader aan de slag te gaan.

Lees ook: Commode: onmisbaar in de babykamer

Hulp

Je zou denken dat ze weinig spullen hebben omdat ze hiervoor in een klein appartement woonden, maar niets is minder waar. Het lijkt alsof er geen einde komt aan de verhuisdozen.

Lees verder onder de advertentie

Op dag drie komen de hulptroepen: vrienden en familie bellen aan om mee te helpen. Een dag later komt er nieuwe versterking en ik begin er zelfs lol in te krijgen. De sfeer is goed en het huis wordt een steeds fijnere plek om te wonen.

Lees ook: Gezinnen missen steun, blijkt uit onderzoek: 'Het beeld is: jij hebt ervoor gekozen, zoek het dan zelf maar uit'

Ondertussen herstelt moeder goed van de bevalling en komt de borstvoeding op gang. Ze wil meehelpen met van alles, maar haar vriend en ik laten haar zo veel mogelijk rusten. Hun zoon doet het volgens het boekje, doet alles wat een pasgeboren baby hoort te doen.

Emotioneel

Op mijn laatste dag mist alleen nog de raambekleding in de keuken. Voor de rest is alles gedaan. De babykamer is gezellig ingericht, de ouderslaapkamer is af. Alle meubels staan in de woonkamer en alleen in de bijkeuken staan nog een paar verhuisdozen.

Lees verder onder de advertentie

Ik word emotioneel. Als kraamverzorgende speel je een belangrijke rol bij de start van een nieuw gezin, maar het voelt nu alsof ik heb helpen bouwen aan een fijne start.

Feest

Een paar weken later krijg ik een appje van het gezin. Ze organiseren binnenkort een kraamfeest en housewarming. 'Daar hoor jij natuurlijk bij te zijn', appen ze.

Ik voel me vereerd en laat hen meteen weten dat ik erbij ben. 'Als jullie me dit keer maar wel beloven dat ik daarna geen rommel hoef op te ruimen!'

Lees ook: Kraamzorg klaar? Met deze originele cadeaus kun je je kraamverzorgende bedanken

Lees verder onder de advertentie

Liefhebber van onze rubriek Kraamwerk? We publiceren iedere zaterdag een nieuwe aflevering, eerder gepubliceerde Kraamwerken vind je ons dossier. Liever op papier? Dat kan! De bijzonderste afleveringen zijn gebundeld in een boek.