Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
commode

Commode: onmisbaar in de babykamer

Timmermannen hebben een werkbank, jonge ouders een commode. Wassen, aankleden, verschonen en spullen opbergen: dit meubelstuk wordt het meest gebruikt om de babykamer.  Een goede commode is dan ook onmisbaar. Waar moet je bij de aanschaf op letten?

Advertentie

Een nieuwe commode kopen?

Een commode gebruik je om je kind op te verschonen, aan te kleden en om de spullen in op te bergen die je daarvoor nodig hebt. Of je nu een nieuwe commode koopt, een mooie ladekast of een tafeltje of vintage kast gebruikt, dat maakt niet uit. Er zijn echter wel dingen waar je op moet letten, want je zult de commode veel gebruiken.

Tip! Mooie commodes in alle stijlen vind je hier.

Wat is de juiste hoogte?

Kijk goed wat een prettige werkhoogte is. Meestal is dat tussen 90 en 105 cm. Het is fijn als je met je voeten onder de commode kunt, zodat je niet voorover hoeft te buigen bij het verzorgen van je baby. Houd er wel rekening mee dat je in de winkel schoenen aan hebt, terwijl je thuis misschien vaak op sokken loopt.

commode-hoogte

Advertentie

Lees ook: Babykamer inrichten: alle tips op een rij

Grootte van het blad

Een commode heeft een blad nodig dat ruim genoeg is voor een aankleedkussen. Echter, het is ook fijn om wat ruimte over te hebben voor verzorgingsproducten of het klaarleggen van kleertjes en een luier.  Een blad van minimaal 75 cm breed en 60 cm diep is handig.

Tips: zo maak je een gezonde en veilige babykamer.

Veiligheid

Extra veilig is een opstaande rand aan de achter- en zijkanten van drie cm of hoger. Controleer ook of de commode stabiel staat, ook als de deurtjes en/of de laden geopend zijn. Verder kun je hem beter niet te dicht bij de verwarming zetten. Hang ook nooit zware spullen aan de zijkant van een commode, ze kunnen hem instabiel maken. Heeft de commode wieltjes? Dan moeten er zeker 2 wieltjes vastgezet kunnen worden. Let ook goed op scherpe randen en hoeken en of het materiaal glad afgewerkt is.

Bekijk ook: De beste luieremmers van 2022: dit is onze top-5

Advertentie

Opbergruimte

De meeste commodes dienen tevens als opbergruimte en hebben een of meerdere lades. Ideaal, want zo heb je alle spullen bij de hand en hoef je je kindje niet alleen te laten op de commode om een luier en schone romper te pakken. Vaak heb je met een grote commode niet eens een extra kledingkast nodig. Zo bespaar je geld en ruimte. Heeft je commode geen extra opbergruimte? Zorg dan voor een trolley of wandplank zodat je de belangrijkste verzorgingsproducten binnen handbereik hebt.

Babyuitzetlijst: check hier de complete checklist

Commode kleine babykamer

Heb je een kleine babykamer? Geen probleem. Er zijn ook veel commodes op de markt die amper ruimte innemen. Denk aan een opklap- of wandcommode die je aan de muur bevestigt. Vaak met ingebouwd kastje. Of ga voor een praktische verschoontafel waar enkel een aankleedkussen op past, maar waaronder nog wel ruimte is voor bijvoorbeeld opbergmanden of een paar kleine lades.

Aankleedplank commode

Met een opzetstuk, ook wel luierplank of aankleedplank genoemd, tover je een ladekast makkelijk en snel op tot een commode. Met een opzetstuk creëer je voldoende ruimte voor een aankleedkussen en de opstaande randen beschermen je baby. Ook kun je een losse luierplank zo draaien, dat je baby recht voor je ligt in plaats van opzij. Dit maakt het verschonen en aankleden makkelijker. Niet alleen sta je ergonomisch beter, je maakt ook sneller oogcontact met je kind.

Commode inrichten

De meeste commodes hebben lades. Dit is handig omdat je hierbij minder ver hoeft te rijken dan in een diepe kast. Met opbergmanden richt je de lades efficiënt in. Leg de spullen die je het vaakst gebruikt bovenin. Denk aan luiers, billendoekjes, olie, zalf, maar ook: thermometer, flesje alcohol, nagelschaar en hydrofiele doeken. Als je baby op de commode ligt kun je hem met één hand vasthouden en met de andere hand een luier of hydrofiele luier uit de lade pakken. Houd bij het maken van de indeling ook rekening met het feit of je links- of rechtshandig bent en zorg ervoor dat grijpgrage handjes nergens bij kunnen.

Meer tips bij aanschaffen van:

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting