Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
tummy tub

Tummy Tub, zo werkt dit babybadje

Als je zwanger bent, is het handig om alvast een babybadje aan te schaffen. Je kunt in plaats van voor het klassieke model, ook voor een Tummy Tub kiezen. Hoe werkt zo’n Tummy Tub precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Advertentie

Wat is een Tummy Tub?

Een Tummy Tub is een bademmer die speciaal is ontworpen voor pasgeboren baby’s. Het wordt een Tummy Tub genoemd omdat het bekendste merk zo heet, maar er zijn ook andere merken die bademmers verkopen. 

Tijdens het badderen zit je baby rechtop in de Tummy Tub. Omdat hij zijn armen en benen kan bewegen in het warme water maar ook de wanden van de bademmer voelt, krijgt hij het gevoel weer in de veilige baarmoeder te zitten.

Tip! Tummy tubs shop je hier.

Aanschaf Tummy Tub

Gebruik nooit een normale emmer om je kind in te wassen, dit is niet veilig. Een veilige bademmer voldoet aan de volgende kenmerken:

Advertentie
 • De bovenkant heeft een brede rand. Hier kun jij je armen op laten steunen.
 • Op de zijkant van de emmer staan maatschalen. Je weet dan precies hoeveel water er in de emmer moet. 
 • Op de onderkant van de bademmer zit een rubberen rand. De emmer kan daardoor niet wegglijden als de ondergrond nat wordt.
 • Geen must maar wel leuk: de meeste Tummy Tubs zijn doorzichtig. Zo kun je je baby van top tot teen goed zien als hij lekker in bad zit.

Handige checklist babyuitzet: dit heb je allemaal nodig. 

Gebruiksaanwijzing Tummy Tub

Spoel het babybad of de Tummy Tub eerst goed schoon. Het water moet rond de 37 graden zijn. Om de temperatuur te meten, kun je een badthermometer gebruiken. Je kunt ook de punt van je elleboog in het water steken. Als je vrijwel geen verschil voelt tussen je lichaamstemperatuur en het water (en je het water dus niet koud en niet warm vindt), is de temperatuur goed.

De hoeveelheid water is afhankelijk van het gewicht van je baby. Hiervoor kun je de maattabel op de zijkant van de emmer gebruiken. Bij de juiste hoeveelheid, komt het water tot ongeveer de schouders van je baby. De billen van je baby moeten de bodem aanraken, zodat hij de foetushouding aannemen. 

Laat je armen op de brede randen van de emmer rusten en pak je baby onder zijn oksels vast met je handpalmen omhoog. Met je wijsvingers kun je zijn armen vasthouden en met je duimen ondersteun je de kin van je baby. Op die manier voorkom je dat zijn hoofd niet naar voren zakt. Met je andere vingers, houd je de borst van je baby vast. 

Advertentie

Lees ook: Je baby veilig in bad doen in 10 stappen

Tummy Tub of gewoon babybadje?

Of je kiest voor een gewoon babybadje of voor een Tummy Tub: de keuze is aan jou. Ben je er nog niet uit? Hier alle voor- en nadelen van zo’n bademmer op een rijtje.

Voordelen: 

 • De Tummy Tub is zo ontworpen dat het lijkt alsof je baby weer in jouw baarmoeder zit en dit kan een herkenbaar en rustig gevoel geven. 
 • Het water in de Tummy Tub blijft door de grootte van de emmer wat langer op de juiste temperatuur dan bij een gewoon badje.
 • Je kunt je baby makkelijk vasthouden.
 • De emmer makkelijk te vullen en te legen. 
 • Een Tummy Tub neemt minder ruimte in beslag dan een babybadje. Je hoeft niet per se een standaard aan te schaffen, want een Tummy Tub kun je ook bijvoorbeeld op de commode zetten. 

Nadelen:

 • In het begin is het even wennen om je baby uit een Tummy Tub te halen als je het vergelijkt met een babybadje. 
 • Als je baby in een gewoon badje zit, heb je wat meer de ruimte als je je baby wil insoppen of zijn haren wil wassen. In een bademmer geeft dat vaak wat meer geklieder, omdat je minder ruimte hebt. 
 • Ook heb je meer kans dat er sop in zijn ogen komt als je zijn haren wast, omdat hij rechtop zit.
 • Een ander nadeel is dat je baby na ongeveer zes maanden waarschijnlijk niet meer in een Tummy Tub past. Bovendien is het dan vaak niet meer veilig om hem erin te badderen omdat hij zich met zijn voeten kan afzetten tegen de bodem. 

Wil je een babybadje aanschaffen? Dit zijn dingen om op te letten.

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting