Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
Baby ligt in wiegje te slapen en wordt in de gaten gehouden door de babyfoon

Babyfoon kopen: welke babyfoon past bij jou?

Vrijwel alle (aanstaande) ouders gaan vroeg of laat op zoek naar een babyfoon. Het kan je meer rust geven, omdat je gewaarschuwd wordt als je baby wakker is, huilt of andere geluidjes maakt. Welke babyfoon past het beste bij jou en je kind?

Advertentie

Analoog of DECT: wat is de beste babyfoon?

DECT, analoog, met camera of zonder… Er zijn zoveel soorten en maten, dat het je bijna gaat duizelen. Wil je een babyfoon kopen? Dan is het slim om eerst te onderzoeken welke babyfoon het beste bij jullie wensen past. Ga je bijvoorbeeld voor een analoge babyfoon of een DECT babyfoon?

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons zonder camera van dit jaar

Je hoort vaak dat mensen de baby’s uit de buurt horen op hun babyfoon. Dat kan alleen als je een analoge babyfoon hebt. Deze hebben vaak een goed bereik en zijn stralingsvrij, maar kunnen dus ook het huilen van een andere baby in de straat oppikken. Wel zitten er vaak meerdere kanalen op de babyfoon om dit te voorkomen. Woon je buitenaf of in een wijk met weinig kleine kinderen, dan is de afluisterkans natuurlijk kleiner.

Met een DECT babyfoon heb je het afluisterprobleem niet. Maar DECT heeft weer het nadeel dat het niet stralingsvrij is. In hoeverre deze straling slecht is voor je baby, is niet precies vastgesteld. Tegenwoordig zenden veel DECT apparaten alleen straling uit als je kind geluid maakt. Zorg in ieder geval dat het apparaat niet vlak naast het bedje staat.

Tip! Alle soorten en maten babyfoons shop je hier

Advertentie

Bereik

Nog een belangrijke vraag om aan jezelf te stellen wanneer je een babyfoon gaat kopen: gebruik je de babyfoon alleen in huis of geef je hem bijvoorbeeld ook aan de buren als jij even de deur uit moet? Gebruik je de babyfoon alleen in huis, dan is de beste babyfoon niet per se de babyfoon met het grootste bereik. Wél als je een enorme tuin hebt of hem regelmatig bij de buren neerzet. Er zijn babyfoons met een bereik van een paar meter tot enkele kilometers. De afstanden die genoemd worden zijn de afstanden in ‘open veld’. Door muren heen neemt het bereik af. Er zijn ook babyfoons die je op je mobiele telefoon bellen als je kind huilt. Zodra er geluid is in de babykamer, gaat je telefoon over. Je kunt dan ook terugpraten.

Babyfoon met camera

Vind je het een geruststellend idee om je slapende kind via beeld in de gaten te kunnen houden? Kies dan voor een babyfoon met camera. Er zijn ook babyfoons die de ademhaling van je baby meten (om wiegendood te voorkomen). Welke babyfoon je kiest hangt dus helemaal af van wat jij prettig vindt: sommige ouders vinden beeld erg fijn, anderen worden er juist onrustig van en checken om de minuut het schermpje.

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

De voor- en nadelen

Babyfoons zijn er in allerlei soorten en prijsklassen. Ze zijn al te koop vanaf 25 euro en de prijzen lopen op tot 300 euro. Het grote prijsverschil zit ‘m vooral in de functies. Heeft de babyfoon bijvoorbeeld een camera en wat is de manier van zenden en ontvangen? Grofweg zijn er drie soorten: een babyfoon met alleen geluid, een babyfoon met camera en beeldscherm en een babyfoon met camera en app. Hierbij kun je je baby zien via je smartphone. Welke babyfoon past het beste bij jullie? Bekijk de voor- en nadelen in het schema hieronder.

  Voordelen Nadelen
Smart Baby Monitor Babyfoon Waar je ook bent, als je internet hebt, kun je ieder moment je kind bekijken.
Je hoeft alleen maar een camera in zijn kamer te installeren.
Je kunt last hebben van vertraging als de internetverbinding niet optimaal is.
App werkt niet al je geen internet hebt.
Beeld is niet altijd even scherp.
Digitale babyfoon Geen last van storingen.
Ook eco-modellen verkrijgbaar.
Je kunt niet afgeluisterd worden.
Digitale babyfoons zijn niet stralingsvrij.
Babyfoon met camera Je kunt je baby zien.
De communicatie verloopt digitaal, waardoor je geen last hebt van storing.
Ze zijn duurder dan babyfoons die alleen werken op geluid.
De beeldkwaliteit is vaak ondermaats en de beeldschermen klein.
Analoge babyfoon Relatief goedkoop en stralingsvrij. Je kunt last krijgen van storing.
Je kunt afgeluisterd worden.
Je kunt ook andere kinderen horen i.p.v. je eigen baby i.v.m. meerdere kanalen.

Welke babyfoon kies je? Alle keuzes op een rij

Analoog

Analoog

Advertentie

De analoge babyfoons zijn het goedkoopst en al verkrijgbaar vanaf 25 euro. Ze zenden en ontvangen door middel van radiofrequentie, hebben een maximaal bereik van 250 meter en zijn niet uit te breiden met verschillende zenders. Het grote voordeel van dit type is dat ze goedkoop zijn, maar het nadeel is dat je last kunt krijgen van storing door bijvoorbeeld keukenapparatuur. Ook kan het voorkomen dat je niet je eigen kind(eren) hoort, maar die van de buren. Bovendien kun je makkelijk afgeluisterd worden. Analoge babyfoons shop je via deze link.

DECT

Dect

Wil je geen last hebben van storing, kies dan voor een digitaal exemplaar, ook wel een DECT babyfoon genoemd. Met deze babyfoon verloopt de communicatie helemaal digitaal en gecodeerd, waardoor anderen je niet kunnen afluisteren. Het bereik van dit type is 350 meter. Ook hebben ze een terugspreekfunctie: als je een knopje indrukt kun je iets tegen je kind zeggen. DECT babyfoons zijn er ook in eco-variant. Deze babyfoons schakelen zichzelf uit als de baby slaapt, zodat de accu langer meegaat. De DECT babyfoon is een paar tientjes duurder dan de analoge babyfoon. Het grote nadeel van DECT is dat het niet stralingsvrij is. In hoeverre straling slecht is voor je baby, is niet vastgesteld. Bij Prénatal shop je verschillende DECT babyfoons.

Babyfoon met beeld

Camera

En dan heb je nog de babyfoons met een camera en een beeldscherm, zodat je je kind ook kunt zien. Als je dit type wilt kopen, is het belangrijk om te kijken naar het bereik, de grootte van het scherm en de kwaliteit van de camera. Het grote voordeel is dat je nooit last hebt van storing, omdat de communicatie digitaal verloopt. Ook kun je (meestal) terugpraten tegen je kind.

Babyfoons met camera hebben verschillende functies, zoals een infrarood lampje. Zo kun je je baby in het donker zien. Ook kun je extra camera’s toevoegen als je meer kinderen hebt, en je kunt een SD-card toevoegen als je de camerabeelden wilt opslaan.

Google voor het aanschaffen van een babyfoon met camera ook eens op ‘Beste babyfoon met camera’. De Consumentenbond en verschillende review-sites testen regelmatig de nieuwste babyfoons met camera. Welke babyfoon met camera als beste uit de bus komt hangt natuurlijk af van de kwaliteit van beeld en geluid, maar er wordt ook gekeken naar het bereik, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Verschillende babyfoons met camera bestel je bij Prénatal.

Wifi babyfoon met camera en app

Wifi

Naast de babyfoons met alleen geluid en babyfoons met een camera en beeldscherm, heb je ook nog babyfoons met alleen een camera en app. Met een wifi babyfoon kun je je kind op je smartphone of tablet in de gaten houden. Je sluit de wifi babyfoon aan op het wifinetwerk thuis. Daarna koppel je hem aan de app op je smartphone of tablet en kun je je baby horen en zien. Ook kun je eventueel terugpraten. Het nadeel van een zogenaamde smart baby monitor is dat er soms vertraging is en dat het beeld niet altijd even scherp is. Bovendien werkt de app niet als je geen internet hebt. Voor een optimaal functionerende wifi babyfoon heb je een sterk wifi-signaal nodig. Wifi-babyfoons bestel je via deze link.

PMR en GSM

PMR

Twee minder gebruikelijke babyfoons zijn de PMR babyfoon en de GSM babyfoon. PMR staat voor Private Mobile Radio, wat je kunt vergelijken met een portofoon. Deze babyfoon heeft een bereik van twee tot vijf kilometer, dus ideaal als je een klein stukje gaat wandelen of vaak gezellig bij de buren zit. Ook is de babyfoon onbeperkt uit te breiden met zenders, maar het nadeel hiervan is dat anderen makkelijk kunnen afluisteren als ze afstemmen op hetzelfde kanaal. PMR-babyfoons vind je hier.

De GSM babyfoon moet je thuis verbinden met bluetooth. Als er iets is met je baby, word je gebeld. Zodra je opneemt hoor je je kind en kun je terugpraten. Het nadeel van deze babyfoon is dat je soms om niets gebeld wordt (een kuchje bijvoorbeeld) en dat je je kind niet de hele tijd in de gaten kunt houden. Ook maak je telefoonkosten. Een voordeel kan zijn dat je onbeperkt bereik hebt.

Verschillende functies

Welke babyfoon het beste bij jullie past, hangt ook af van de extra functies. Al die verschillende soorten babyfoons hebben namelijk ook nog allemaal verschillende functies. Zo kunnen veel modellen een liedje afspelen als je baby huilt. Of ze hebben een out-of-range-indicator: er gaat een lampje branden als je buiten het zenderbereik komt. Ook zijn er veel modellen met een ingebouwde thermometer en luchtvochtigheidssensor, die laten zien hoe warm en/of vochtig het is in de babykamer. Je kunt zelfs een marge instellen hoe warm of koud het moet zijn in de kamer. Komt de temperatuur erboven of er juist onder, dan gaat het alarm af. Vraag je bij het kopen van een babyfoon af hoe belangrijk of noodzakelijk je de verschillende functies vindt.

Babyfoon aanbieding

De veiligheid van je kind en je eigen geruststelling zijn heel wat waard. Vandaar dat veel ouders best wat geld over hebben voor een goede babyfoon. Welke babyfoon je ook kiest, het is altijd slim om gebruik te maken van een babyfoon aanbieding. Veel winkels en webshops verkopen babyfoons, dus grote kans dat je ergens een mooie babyfoon in de aanbieding vindt.

Tips voor het kopen van de beste babyfoon

  1. Let goed op het bereik van de babyfoon. Vaak wordt het effectieve bereik beperkt door muren en/of plafonds, waardoor het bereik in het echt tegenvalt.
  2. Woon je in een kinderrijke buurt of staan de huizen dicht bij elkaar? Om storing te voorkomen kun je dan beter kiezen voor een storingsvrije babyfoon, zoals de DECT babyfoon. Zo voorkom je dat je andere baby’s hoort in plaats van jouw kind.
  3. Kun je het volume harder en zachter zetten? En hoe zit het met de gevoeligheid? ’s Nachts wil je niet van elk kuchje wakker worden.
  4. Geeft de babyfoon ook met lichtjes aan dat je kind huilt en hoe hard hij huilt? Dit is bijvoorbeeld handig als je stofzuigt of als er visite over de vloer is en je de geluiden van je baby niet goed kunt horen.
  5. Bij sommige babyfoons zitten twee ontvangers. Je kunt dan op elke verdieping een ontvanger neerzetten.
  6. Werkt de ontvanger ook op batterijen?
  7. Geeft de babyfoon een signaal af als de batterij bijna leeg is?
  8. Zit er een terugpraatfunctie op? Je kunt je kind dan op afstand troosten, mocht dat even handig uitkomen omdat je bijvoorbeeld met je andere kind bezig bent.
  9. Als je een babyfoon met camera koopt, is het belangrijk om erop te letten dat je de camera met de ouder-unit kunt bedienen.
  10. De temperatuur op een babykamer is belangrijk. Heb je geen losse thermometer? Er zijn babyfoons met ingebouwde thermometer en zelfs met een luchtvochtigheidssensor.
  11. Vergelijk prijzen voordat je een babyfoon koopt, want die verschillen nogal.
Redactioneel – Offer – Babyuitzet

Complete babykamer

De mooiste kinderkamers
Shop nu