BabyVoeding & borstvoeding

Baby valt in slaap tijdens voeding, wat doe je eraan?

Baby valt in slaap tijdens borstvoeding Getty Images
Getty Images
Leestijd 6 minuten
(Medisch) beoordeeld door:
christine bulsing
Christine Bulsing
Lactatiekundige
Lees verder onder de advertentie

Voeding: dit heeft een nieuwgeboren baby nodig

De eerste periode drinken baby's acht tot tien voedingen per 24 uur. Overdag zit er drie tot vier uur tussen de voedingen, 's nachts mag dit vijf uur zijn. Als een pasgeboren baby te lang slaapt tussen de voedingen, is er kans dat zijn glucosespiegel (bloedsuiker) te laag wordt. Glucose is nodig voor de hersenontwikkeling en om genoeg energie te hebben om te drinken. Geef je borstvoeding, dan is regelmatig drinken bovendien nodig om de melkproductie goed op gang te brengen.

Tip: Met een handkolf kun je de melkproductie ook proberen wat extra op te wekken. Sommige baby's willen juist vaker drinken. Door je baby vaak aan te leggen, komt de borstvoeding goed op gang en sterkt je baby aan.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Lees verder onder de advertentie

Genoeg drinken: daarom is het belangrijk

Bij elke voeding zou je baby tien tot twintig minuten actief moeten drinken. Je ziet en hoort hem dan slikken (dit mag gerust met de ogen dicht). Drinkt je baby korter, is hij vooral aan het sabbelen (passief drinken), of valt hij in slaap tijdens de voeding? Of vraagt hij minder dan acht tot tien keer per dag om een voeding? Dan kan het zijn dat hij minder melk binnenkrijgt dan hij nodig heeft. Dit kan nadelig zijn voor de groei, maar ook voor de energie van je baby. Om goed te kunnen drinken heeft je baby genoeg energie nodig. Daarom is het belangrijk om hem wakker te maken als hij te lang niet om voeding vraagt of als hij passief drinkt. Zo voorkom je ook dat jij te weinig melk aanmaakt of dat hij de borst niet goed leeg drinkt. Hierdoor kunnen melkkliertjes verstopt raken.

Als je baby goed op gewicht is en goed groeit, is het na ongeveer twee maanden niet meer nodig om hem 's nachts wakker te maken voor een voeding. Twijfel je of je baby genoeg binnenkrijgt? Zo weet je of je baby genoeg heeft gedronken.

Waarom valt je baby in slaap tijdens het voeden?

De meeste baby's worden vanzelf om de drie à vier uur wakker als ze honger hebben. Als je baby zich vaak genoeg meldt, hoef je hem niet wakker te maken voor een voeding. Sommige baby's slapen wel te lang, worden niet alert genoeg om te drinken of vallen tijdens de voeding in slaap. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:

Lees verder onder de advertentie
  • Een zware, langdurige bevalling: je baby is daarna eerst te moe om goed te drinken.

  • Een te langzame melkstroom.

  • Geelzucht: als een baby te veel bilirubine in het bloed heeft, kan hij suf zijn.

  • Een te lage bloedsuiker nadat je baby te lang heeft geslapen tussendoor.

  • Vroeggeboorte: voor een premature baby kan drinken te vermoeiend zijn.

  • Als je baby niet goed groeit: door veel te slapen verliest hij zo min mogelijk energie.

Is je baby een aantal keer per dag moeilijk wakker te krijgen voor een voeding, of drinkt hij niet goed omdat hij steeds in slaap valt? Meld dit dan bij de kraamverzorgster, verloskundige of een lactatiekundige. Of bij de verpleging, als je na de bevalling met je baby in het ziekenhuis bent opgenomen. Zij kunnen bekijken of er een medische reden zou kunnen zijn en advies geven om je melkproductie goed op gang te brengen.

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

Lees verder onder de advertentie

Voeding op verzoek

De meeste baby's worden vanzelf wakker als ze honger hebben. Sabbelen op zijn handjes, zijn tong uitsteken en lippen tuiten zijn hongersignalen. Dat betekent dat je kunt gaan voeden. Op het moment dat je baby zelf om voeding vraagt, heeft hij er ook de meeste energie voor. Probeer dus niet de tijd tussen de voedingen te rekken. Je baby kan dan overstuur raken en dan lukt drinken minder goed. Het kan hem zoveel energie kosten dat hij daardoor sneller in slaap valt tijdens de voeding.

Als je je baby voedt op verzoek, dus wanneer hij er behoefte aan heeft, drinkt hij in het begin misschien vaker. Bij borstvoeding kan het ook gebeuren dat een baby in de namiddag of 's avonds vaker wil drinken of vrijwel continu aan de borst wil (dit heet clusteren). Dat kan voor jou intensief zijn, maar het fijne is dat hij goed groeit, minder snel in slaap valt tijdens de voedingen en erna juist goed slaapt. Als je borstvoeding geeft raken vraag (honger) en aanbod (melk) goed op elkaar afgestemd. Een goede melkstroom stimuleert je baby om goed te blijven drinken. De periodes tussen de voedingen worden vanzelf langer. Door het ritme van je baby te volgen, herken je sneller de hongersignalen. Je baby drinkt beter als je hier op tijd op reageert. Huilen is meestal een laat hongersignaal, je baby had dan al eerder willen drinken.

Slaperige baby tijdens een voeding, wat doe je eraan?

Ligt je baby nog te slapen en is het echt tijd voor een voeding, maak hem dan rustig wakker. Praat zachtjes tegen hem, maak geluidjes of aai over zijn gezicht. Blijft hij slaperig, dan wordt hij waarschijnlijk wel wakker als je hem gaat verschonen. Ook kan het helpen om zijn sokken uit te trekken. Verder kunnen deze tips je baby stimuleren om (weer) te gaan drinken:

Lees verder onder de advertentie
  • Praat tegen je baby.

  • Masseer zijn voetjes en/of wrijf over zijn rug om hem alert te maken.

  • Huid-op-huidcontact: leg je baby zoveel mogelijk bloot tegen jouw blote borst. Bijvoorbeeld met alleen een luier aan, of stroop de mouwen van zijn rompertje op, zodat zijn blote armen en benen jouw huid raken. De borst is zo altijd beschikbaar en het huidcontact stimuleert de reflexen van je baby. Ook als je baby flesvoeding krijgt, kun je dit huid-op-huid geven.

  • Strijk met je tepel of de speen van de fles langs zijn lippen, mondhoek, kaken of wangen. Dat stimuleert zijn reflex om aan te happen, zelfs terwijl hij slaapt.

  • Doe een druppel melk op zijn lippen.

  • Wrijf over de muis van zijn hand, bij zijn duim. Dat zorgt voor een reflex waardoor hij weer gaat drinken.

  • Wissel halverwege het voeden van houding (dit kan zowel bij borst- als bij flesvoeding).

  • Verschoon je baby halverwege, bijvoorbeeld als je van borst wisselt.

  • Laat je baby een boertje doen als hij in slaap valt.

  • Probeer bij borstvoeding borstcompressie: je geeft hierbij druk met je hand om de melkstroom te stimuleren. Leg je hand dicht bij je ribben om je borst, duw je duim en vingers naar elkaar toe en houd even vast, zodat de baby melk in zijn mond krijgt en weer gaat drinken.

  • Wissel van borst. Drinkt je baby ook met borstcompressie niet meer? Probeer dan je andere borst. Dit kun je een paar keer per voeding doen.

Doe dit niet om je baby wakker te houden

Maak je baby niet aan het schrikken om hem wakker te maken of houden, bijvoorbeeld door met een harde stem tegen hem te praten of hem wakker te schudden. Ook koud water of een koude washand in zijn gezicht is geen goed idee. Als een baby schrikt maakt hij stresshormoon aan, wat ervoor kan zorgen dat hij minder goed gaat drinken. Lukt het je niet om je baby goed wakker en alert te krijgen voor de voedingen, trek dan aan de bel bij je verloskundige, een lactatiekundige of de huisarts.

Bron: Kind & Gezin

Lees verder onder de advertentie