Blog

Eerste hulp bij borstvoedingsuitdagingen

 
Eerste hulp bij borstvoedingsuitdagingen Ouders van Nu Redactie
Ouders van Nu Redactie
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Als je net een baby hebt, krijg je met de nodige uitdagingen te maken. Soms heeft je kind last van krampjes en –vooral als je borstvoeding geeft – krijg je met de nodige regeldagen te maken. Sofie en Eva geven tips.

Lees verder onder de advertentie

Krampjes, regeldagen en clustervoeding… het hoort er allemaal bij, maar man, wat is het zwaar! In De melkfabriek geven we uitleg én adviezen bij deze uitdagingen voor moeders die borstvoeding geven.

Krampjes

Wat is het?

De eerste maanden kan je baby last hebben van krampjes doordat de darmen zich nog moeten ontwikkelen. Of je kind fles- of borstvoeding krijgt, maakt niet zoveel uit. Flesvoeding is tegenwoordig zo goed van kwaliteit dat je baby er niet meer krampjes of verstoppingen van krijgt dan door moedermelk.

Wat doe je eraan?

De drogist heeft allerlei middeltjes tegen krampjes, bijvoorbeeld Infacol (druppeltjes voor je baby) of probiotica (die jij neemt en zo in je moedermelk komen). Van beide middelen is het effect trouwens niet bewezen. Als je borstvoeding geeft, kan het helpen om je baby je borsten goed leeg te laten drinken, want de vettere achtermelk legt een beschermende laag in de darmen. Na drie maanden zouden de krampjes vanzelf minder moeten worden. Bij twee procent van de baby's hebben de krampjes een andere oorzaak: koemelkallergie. Dan is de pijn een reactie op poedermelk of melkproducten die via jou in de moedermelk terechtkomen.

Lees verder onder de advertentie

Regeldagen

Wat is het?

Regeldagen komen voor bij baby's die borstvoeding krijgen en ongeveer negen of tien dagen, drie weken, drie maanden en zes maanden oud zijn. Het zijn dagen waarop elk ritme – dat je gedacht gevonden te hebben – helemaal weg is. Opeens wil je baby elk uur drinken en huilt veel, ook 's nachts misschien wel. Heel vermoeiend, maar ook nuttig want je baby maakt dan waarschijnlijk een groeispurt door.

Wat doe je eraan?

Je kunt niet veel doen. Accepteer dat het even een rotperiode is. Leg je baby aan als hij of zij komt, desnoods elk uur. Misschien voelen je borsten heel leeg aan, maar dat komt goed. Als je veel aanlegt, zijn die regeldagen echt binnen twee of drie dagen voorbij. En daarna lijkt je baby misschien opeens wel een stuk groter (en kun jij weer even bijkomen).

Lees verder onder de advertentie

Clustervoeden

Wat is het?

Veel baby's gaan rond dag tien clustervoeden, maar ze doen het vaak ook al vanaf dag één. Dan willen ze veel korte voedingen achterelkaar, bijvoorbeeld elk uur. Clustervoeden kan ook nog voorkomen als je baby al weken of zelfs maanden oud is. Voor moeders is het natuurlijk erg vermoeiend om zo vaak te voeden, vooral 's avonds als je eigenlijk zelf ook hard aan wat rust toe bent.

Wat doe je eraan?

Niet veel: je eraan overgeven en in je hoofd de mantra herhalen: het is een fase. Misschien helpt het je een beetje om in gedachten te houden dat je kind door te clusteren vettere melk krijgt, wat helpt bij de groei en ontwikkeling van de organen. Sommige deskundigen denken dat clusteren geen melkhonger is, maar papa-en-mama-honger. Dat zou een goed argument zijn om je partner veel te laten knuffelen met de baby (en jezelf even een break te geven); misschien werkt het.

Lees verder onder de advertentie

Bron: De melkfabriek – Beeld: Shutterstock