Wat is een zwangerschapstest?
Je hebt seks gehad rondom je eisprong, je had al ongesteld moeten worden, je voelt wat kramp in je buik en je hebt gespannen borsten… Zouden dat de eerste zwangerschapssymptomen kunnen zijn? Je kunt nog even afwachten of je menstruatie echt uitblijft, maar je kunt ook een zwangerschapstest doen. Dit is een thuistest die je zonder recept kunt kopen. Wanneer je met een zwangerschapstest weet of je zwanger bent? Al binnen een paar minuten.
Wanneer zwangerschapstest doen?
Vanaf wanneer wil je dan testen op een zwangerschap? Het heeft pas zin om een test te doen wanneer de zwangerschapstest betrouwbaar is. De meeste zwangerschapstesten geven pas een betrouwbare uitslag vanaf de dag waarop je ongesteld zou moeten worden. Je kunt dus een zwangerschapstest doen zodra je overtijd bent. Er zijn ook testen te koop die daarvóór al werken, maar voor een betrouwbare uitslag kun je het beste wachten tot je menstruatie uitblijft.
Het gaat er dus niet om hoeveel dagen na de seks je een zwangerschapstest doet. De meeste testen geven pas een betrouwbare uitslag als je overtijd bent.
Lees ook: Zo bereken je je Niet Ongesteldheids Dag (NOD)
Hoe werkt een zwangerschapstest?
Een zwangerschapstest is een simpele urinetest. De test reageert op het zwangerschapshormoon hCG in je urine. Zodra een bevruchte eicel is ingenesteld in het baarmoederslijmvlies, begint de aanmaak van hCG. Eerst zit er nog te weinig hCG in je urine om dit te kunnen meten. De hCG-aanmaak verdubbelt elke twee tot drie dagen. Daarom test je pas als je overtijd bent. Als je de zwangerschapstest eerder doet, bestaat de kans dat de uitslag negatief is, terwijl je wel zwanger bent.
Een zwangerschapstest kun je gewoon thuis doen. Lees eerst goed de instructies in de bijsluiter. Een test is alleen betrouwbaar als hij op de juiste manier is uitgevoerd. Kijk bijvoorbeeld vanaf wanneer de zwangerschapstest betrouwbaar is.
De eerste urine van de dag is het sterkst geconcentreerd en bevat – als je inderdaad zwanger bent – de meeste hCG. Vroeger kon je daarom alleen testen met ochtendurine, maar de zwangerschapstesten van nu zijn zo gevoelig dat je ze op elk moment van de dag kunt gebruiken. Het beste tijdstip voor een zwangerschapstest is er dus niet. Je kunt het elk moment van de dag testen, ook 's avonds, mits je overtijd bent. Wanneer je een vroege zwangerschapstest wilt doen, geeft een test met ochtendurine wel wat meer zekerheid.
Wanneer zwangerschapstest aflezen?
Hoe en wanneer je de zwangerschapstest moet aflezen verschilt per merk. Doorgaans weet je binnen een paar minuten of je zwanger bent. De precieze tijd staat in de bijsluiter. Kijk ook waar je precies naar moet kijken. Het ene streepje op de test is een controlestreepje, dat aangeeft of de test werkt. Verkleurt er een tweede streepje, dan ben je zwanger.
Wanneer vroege zwangerschapstest
Misschien kun je niet wachten om te weten of er een baby'tje in de maak is. Maar hoe snel kun je zien of je zwanger bent? Pas als je overtijd bent, geeft een zwangerschapstest de zekerheid die op de verpakking beloofd wordt, meestal zo'n 99%. Maar hoe lang na seks een positieve test mogelijk is, kan wel verschillen per test. Er zijn ook extra gevoelige testen te koop. Wanneer een vroege zwangerschapstest al duidelijkheid kan geven? Al vier tot zes dagen vóór de verwachte menstruatie kan de test een betrouwbare uitslag geven.
Wanneer je een vroege test doet, is het goed om je te realiseren dat zo'n 60% van de bevruchtingen eindigt in een vroegtijdige miskraam. De prille zwangerschap stopt dan binnen twee weken na de bevruchting. Zou je geen test doen, dan zou je niet weten dat er heel even een zwangerschap was. De bloeding die je krijgt, lijkt dan op een gewone menstruatie. Vraag je dus af wat een vroege test kan doen met je emoties en of je dit wilt. Ook als er geen goed nieuws komt.
Lees ook: Hoe werkt een vroege zwangerschapstest.
Soorten zwangerschapstesten
De meeste zwangerschapstesten geven met een symbool of kleur aan of je zwanger bent of niet. Een digitale zwangerschapstest vertelt je niet alleen of je zwanger bent, maar ook hoe lang. Alle zwangerschapstesten werken met urine, maar er zijn verschillende methodes. Dit zijn de soorten zwangerschapstesten op een rijtje.
Digitale zwangerschapstest
Een digitale zwangerschapstest
Bij een digitale zwangerschapstest verschijnt de uitslag na een paar minuten in het schermpje. Dit leest duidelijker af dan verkleurde streepjes. Bij veel digitale zwangerschapstesten staat er ook bij hoe lang geleden de bevruchting was, al is dit niet heel nauwkeurig. Bovendien tel je het aantal weken dat je zwanger bent niet vanaf het moment van de bevruchting, maar vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Een digitale zwangerschapstest is duurder dan een gewone test.
Midstream zwangerschapstest
Een midstream zwangerschapstest
Een midstream zwangerschapstest houd je in de urinestraal tijdens het plassen. Je kunt ook eerst wat urine opvangen in een schoon bakje en de test daar een aantal seconden in dopen. Lees in de gebruiksaanwijzing hoe jouw test precies moet uitvoeren, maar in principe werkt het zo:
Haal het kapje van het test-uiteinde. Houd de stick in je hand terwijl je op de wc gaat zitten. Zorg dat je het test-uiteinde niet aanraakt met je vingers.
Houd het test-gedeelte tijdens het plassen een paar seconden in de urinestraal. Pas op dat je niet over het vakje plast waarin de uitslag zal verschijnen.
Doe het kapje er weer op en leg de test horizontaal neer.
Na een paar minuten kun je de uitslag aflezen. Het streepje bij de C is het controlestreepje: dit betekent dat de test goed is uitgevoerd en werkt. Het tweede streepje is het teststreepje. Als dat ook verschijnt, ben je zwanger.
Zwangerschapstest met dipstick
Een zwangerschapstest met dipstick
Wanneer je deze zwangerschapstest wilt doen, heb je een schoon, droog bakje nodig waarin je wat urine opvangt. Soms is dit bakje bijgeleverd. Let bij het openmaken van de verpakking op dat je het absorberende test-gedeelte niet aanraakt met je vingers. Je doopt de stick een aantal seconden in de urine. Daarna kun je de uitslag na een paar minuten aflezen. Kijk voor de precieze tijden in de gebruiksaanwijzing.
Zwangerschapstest met pipet
Een zwangerschapstest met pipet
Ook wanneer je deze zwangerschapstest doet, vang je eerst wat urine op in een schoon, droog bakje. Met het bijgeleverde pipetje zuig je vervolgens een beetje urine op, dat je heel precies in het testvakje van de testcassette kunt druppelen. Na een paar minuten kun je in het andere vakje aflezen of je zwanger bent of niet.
Zwangerschapstest kopen
Wanneer je een zwangerschapstest wilt doen, koop je deze bij de drogist, apotheek of supermarkt. Loop je de kans daar bekenden tegen te komen en wil je dat liever niet? Dan kun je natuurlijk ook online een zwangerschapstest bestellen. De prijzen variëren van drie euro voor een simpele test tot over de twintig euro voor een gevoelige, digitale zwangerschapstest die ook aangeeft hoe lang je (ongeveer!) zwanger bent.
Online je zwangerschapstest kopen? Dat kan hier.
Wanneer testen bij onregelmatige cyclus?
Als je een onregelmatige cyclus hebt, is lastiger te bepalen wanneer je overtijd bent. De dag waarop je ongesteld wordt, verschilt immers elke maand. Wanneer doe je dan de zwangerschapstest? Het is het beste om de duur van je cyclus een paar maanden lang te noteren. De cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie. Bepaal na een maand of drie hoe lang je cyclus gemiddeld duurt. Ga uit van dit gemiddelde om te bepalen wanneer je een zwangerschapstest kunt doen.
Is de uitslag negatief, maar twijfel je toch? Herhaal de test dan na een paar dagen. Doe dit ook als je niet de gelegenheid hebt gehad om je gemiddelde cyclusduur te achterhalen.
Lees meer: Zwanger worden met een onregelmatige cyclus
Hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest?
Bij correct gebruik zijn de meeste zwangerschapstesten 99% betrouwbaar vanaf de dag dat je je menstruatie verwacht. De vroege zwangerschapstesten kunnen vanaf zo'n vijf dagen voor de verwachte menstruatie al 96% betrouwbaar zijn.
Uitslag zwangerschapstest: vals positief
In uitzonderlijke gevallen is een zwangerschapstest vals positief. Je test dan positief, maar je bent niet zwanger. Dit is zeldzaam en het kan door een aantal dingen komen:
Sommige medicatie, of het slikken van hormonen, bijvoorbeeld bij een vruchtbaarheidsbehandeling.
Als je net bent bevallen of een miskraam hebt gehad, kan er nog hCG in je lichaam zitten.
Een aankomende miskraam.
Als je te lang wacht met het aflezen van de zwangerschapstest, kan er ook een 'indrooglijntje' op de test verschijnen. Dat duidt niet op een zwangerschap. Houd dus de afleestijd uit de bijsluiter aan wanneer je een zwangerschapstest doet.
Positieve zwangerschapstest
Geeft het testvak een duidelijke 'ja' aan? Dan is er nauwelijks twijfel mogelijk, je bent zwanger! Daar zit je dan met je positieve zwangerschapstest: en nu? Je kunt nu op zoek gaan naar een verloskundigenpraktijk die bij je past. De manier van werken kan per praktijk verschillen en het is de moeite waard om je daarin te verdiepen. Bekijk websites van verloskundigenpraktijken bij jou in de buurt en bel eventueel voor meer informatie. Heb je een praktijk gevonden, dan hoor je wanneer je voor het eerst op controle komt en hoe de begeleiding verloopt.
Geef ook aan je huisarts door dat je zwanger bent. Dit is belangrijke informatie in verband met eventueel medicijngebruik. Daarnaast is het verstandig om meteen – liefst vanaf week 1 – op je voeding te letten:
Eet gezond en gevarieerd, hier lees je wat je wel en niet mag eten.
Begin met het slikken van foliumzuur als je dit nog niet deed.
Drink je alcohol en/of rook je, dan is het heel belangrijk dat je daar nu mee stopt.
Lees meer: Wat doet een verloskundige en wat kun je verwachten bij de controles?
Negatieve zwangerschapstest
Is de uitslag zwangerschapstest negatief en vind je dat erg jammer? Bedenk eerst of je de test hebt uitgevoerd zoals op de gebruiksaanwijzing staat beschreven. Of heb je veel gedronken voordat je de test deed? Als je urine sterk is verdund, zit er in verhouding minder hCG in. Ook wanneer je de zwangerschapstest te vroeg doet, kan de uitslag negatief zijn terwijl je wel zwanger bent.
Voor de zekerheid kun je na een paar dagen nog eens een test doen. De hoeveelheid hCG in je lichaam is dan toegenomen als je zwanger bent. Is de test opnieuw negatief, dan ben je waarschijnlijk niet zwanger. Het kan best een tijd duren voordat het lukt om zwanger te worden, maar bij 80% van de vrouwen is het binnen een jaar zover.
Lees ook: Als je graag zwanger wilt worden kunnen deze tips helpen