Je hebt je baby lekker dicht tegen je aan, toch je handen vrij én het is goed voor zijn motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling. Een draagdoek en draagzak heeft allerlei voordelen. Wil jij je kind graag dragen, maar weet je niet precies wat bij je past? En wat handig is? Alle soorten en verschillen op een rij.
Lees ook: Dit zijn de beste draagzakken van dit jaar
Waarom ergonomisch dragen?
In de baarmoeder heeft een baby het altijd warm en is hij constant in contact met zijn moeder: hij hoort jouw hartslag en ademhaling, je stem en voelt je bewegingen. Door je kind te dragen in een draagdoek of draagzak, kun je je baby na de geboorte hetzelfde geborgen gevoel geven.
Lichamelijk contact is goed voor de hechting tussen ouder en kind en zorgt voor een direct gevoel van geborgenheid en veiligheid: je kind voelt bijvoorbeeld aan jouw lichaam dat een hard geluid op straat niet iets is om bang voor te zijn.
Bovendien zorgt een draagdoek of draagzak voor een soort filter tussen je baby en de buitenwereld; grijpgrage handen blijven op afstand, harde geluiden worden gedempt en met de doek kun je prikkels en indrukken van je baby afschermen.
Wist jij dat alle baby's huidhonger hebben? Lees er hier meer over.
Voordelen van draagdoek of draagzak
Er bestaan nog meer voordelen van het dragen van je kind in een draagdoek of draagzak: een baby in een draagdoek of -zak heeft goed overzicht en bekijkt de wereld vanuit een veilige plek. Volgens onderzoek zijn baby's die veel gedragen worden bovendien rustiger en huilen ze minder door het geborgen en veilige gevoel van dicht bij hun ouder zijn.
De kikkerhouding of M-houding zorgt voor een goede positie en ontwikkeling van de heupen. Rechtop dragen vermindert de kans op refluxklachten of krampjes.
Voor de ouders zijn er ook voordelen. Zo heb je je handen vrij voor andere kinderen of huisdieren en kun je makkelijker iets in het huishouden doen (ook ideaal voor tweelingouders!). Ook neemt een draagdoek of -zak minder ruimte in beslag dan een kinderwagen en is daardoor makkelijker te vervoeren.
De eerste keer naar buiten met je baby: alle tips op een rijtje
Kikkerhouding
Het is belangrijk om je baby op een ergonomische manier te dragen. Als je kind in een natuurlijke M-houding – de kikkerhouding – wordt gedragen, wordt de ontwikkeling van zijn spieren en gewrichten gestimuleerd. Voor een pasgeboren baby is dit ook de meest natuurlijke houding. Zo zat hij in de baarmoeder en als je hem vasthoudt krult hij direct zo tegen je lichaam aan. Een baby in kikkerhouding ziet er zo uit:
de knieën opgetrokken, waarbij de knieën hoger komen dan de billen.
de rug rond, in de J-houding
zijn armen naast het gezichtje zodat je baby symmetrisch wordt gedragen.
In deze houding is de afstand tussen de uiteinden van de botten in de gewrichten optimaal. Het eerst nog zachte kraakbeen kan zo makkelijk verharden en dit is nodig om straks te leren zitten, kruipen en staan.
Vanaf welke leeftijd kan je je baby dragen?
Je kunt je baby vanaf de geboorte in een draagdoek of ergonomische draagzak dragen. Check voordat je een draagzak aanschaft altijd goed vanaf welke kledingmaat je hem mag gebruiken, dit verschilt per merk. Totdat de nekspieren van je baby sterk genoeg zijn, ondersteun je ze met de stof van een draagdoek of een hoofdsteuntje in een draagzak.
Vanaf welke leeftijd jij je baby draagt, hangt uiteraard ook af van hoe jij je voelt. Ben je erg verzwakt na de bevalling, heb je een keizersnede gehad of heb je last van bekkeninstabiliteit? Dan is het aan te raden nog even te wachten met het dragen van je baby tot je je sterk genoeg voelt.
Draagdoek of draagzak: wat zijn de verschillen?
Draagdoeken en -zakken zijn er in verschillende soorten, maten en materialen. De ene is gebruiksvriendelijker en praktischer dan de andere en ook het comfort kan flink verschillen. Hieronder vind je de verschillende soorten en hun kenmerken.
1. Rekbare draagdoek
Een lange baan rekbare doekenstof waarmee je je kind op je buik kunt dragen tot ongeveer zes tot acht maanden, maar dit is afhankelijk van de grootte en beweeglijkheid van je baby.
Let bij een rekbare draagdoek altijd goed op de temperatuur buiten in combinatie met de stof. Met een rekbare draagdoek knoop je meerdere lagen, waardoor de doek in de zomer voor zowel je kind als voor jou erg warm kan zijn. Je hebt ook rekbare draagdoeken gemaakt van luchtig materiaal, zoals bamboe, die meer geschikt zijn voor de zomermaanden.
Te gebruiken vanaf dag één.
Rekbaar, dus kan zwaarder aanvoelen als je kind zwaarder wordt.
Ligging: buikdragen.
Materiaal: tricot.
Heel gebruiksvriendelijk. Je kunt de draagdoek omhouden als je je kind eruit haalt en hem er daarna zo weer in stoppen (handig met voeden/verschonen).
Deze doek kun je 'voorknopen': je knoopt eerst de draagdoek om je heen en doet pas daarna je kind erin.
Minder geschikt voor de warme maanden: tricot kan warm aanvoelen. Wil je toch in de zomer dragen, ga dan op zoek naar een rekbare draagdoek van bamboe.
2. Geweven draagdoek
Een lange baan geweven draagdoekenstof, die je op verschillende manieren kunt knopen: op je buik, rug of heup. Je kunt deze doek dan ook lange tijd blijven gebruiken.
Bruikbaar vanaf dag één tot de peuter-/kleutertijd.
Ligging: buik-, rug- en heupdragen.
Materiaal: geweven katoen/linnen/wol/zijde/hennep/bamboe.
Vergt wat oefening. Leer veilig knopen met behulp van een draagconsulent
Opnieuw knopen als je je kind eruit hebt gehaald.
Veel verschillende draagmethodes mogelijk. Het knopen kost wel wat geduld en oefening.
Veel keuze in materiaal, kleur en patronen.
Sommige merken zijn al heel soepel vanaf het begin, andere moet je indragen.
3. Ringsling (draagdoek)
Een korte baan geweven draagdoekenstof, die je door twee ringen haalt om een stevig zitje te maken voor je kind. Om de ringsling te gebruiken, hoef je de stof alleen maar door de ringen te halen en daarna de banden aan te trekken. Een ringsling draagdoek wordt gebruikt om op je heup te dragen en vereist dus geen (lastige) knooptechnieken. Omdat je asymmetrisch draagt, gebruik je de ringsling vaak voor korte stukjes.
Bruikbaar vanaf dag één tot in de peutertijd.
Ligging: heupdragen.
Materiaal: geweven katoen, linnen, zijde, wol, hennep of bamboe
Metalen ringen
Makkelijk: je haalt de stof door de ringen en trekt aan – geen lastige knooptechnieken, wel een handigheidje dat je in de vingers moet krijgen.
Handig voor kleine stukjes: van auto naar crèche, supermarkt.
Handig voor kinderen die net leren lopen (makkelijk in en uit de sling).
Niet handig voor mensen met rugklachten: het gewicht wordt onevenredig verdeeld.
Lees meer: Zo gebruik je de ringsling (en dit zijn fijne merken)
4. Draagzak
Een voorgevormde drager, met een heupband die je om je middel vastklikt, meestal met gewatteerde schouderbanden en een voorgevormd rugpand.
Te gebruiken vanaf de geboorte tot in ver in de peutertijd (afhankelijk van het merk/model).
Ligging: buik-, rug- en heupdragen (niet alle merken).
Materiaal: het gebruikte materiaal verschilt per draagzak.
Snel en makkelijk in gebruik.
Sluit met gespen, een knoop of klittenband. Heeft een slaapkapje als hoofdsteun.
5. Buidelshirt (Womboo)
Wil je graag buidelen maar zie je het niet zitten om te knopen of klikken, dan is het buidelshirt, zoals de Womboo, misschien iets voor jou. Deze trek je aan als een normaal T-shirt, dus gewoon over je hoofd. Een buidelshirt is bedoeld om mee te buidelen tijdens het zitten op bed of de bank en te gebruiken in huis. Een buidelshirt is niet bedoeld om mee te wandelen zoals een draagdoek of draagzak. De Womboo kun je gebruiken voor een pasgeboren baby en is geschikt voor kinderen tot 9 kilo. Er zijn shirts voor mannen en voor vrouwen.