Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
speelgoed baby 1 jaar

Geschikt babyspeelgoed vanaf 1 jaar

Het eerste jaar van je baby is voorbijgevlogen en hij heeft al zoveel geleerd. Hij kan nu kruipen en misschien zelfs al stapjes zetten. Op zijn rammelaar en bijtring is hij waarschijnlijk uitgekeken. Tijd voor nieuw speelgoed met nieuwe uitdagingen. Speelgoed baby 1 jaar: wat is leuk en geschikt?

Advertentie

Speelgoed baby 1 jaar

De eerste verjaardag van je kind is een mooi moment om wat nieuw speelgoed voor hem aan te schaffen dat past bij zijn ontwikkelingsfase. Misschien dat je baby op z’n verjaardag vooral speelt met het cadeaupapier, maar je zult zien dat hij de komende maanden steeds meer interesse zal gaan tonen in zijn nieuwe speeltjes.

Goed speelgoed voor kinderen van één jaar is gericht op de ontwikkeling van de motorische vaardigheden, de cognitieve vaardigheden en/of de sociale ontwikkeling. Met zijn speelgoed zal je kind spelenderwijs dus nog meer leren en ontdekken. Ga je op zoek naar nieuw speelgoed voor een kind van (bijna) één jaar, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden:

 1. Het speelgoed moet aansluiten bij de ontwikkelingsfase van je kind. Kies speelgoed waar hij iets van kan leren, maar niet gefrustreerd van raakt omdat het nog te moeilijk is. Lees meer over de spelontwikkeling van je baby.
 2. Kies speelgoed dat geschikt is voor zijn leeftijd: dat kun je zien aan de leeftijdsindicatie op de verpakking.
 3. Controleer of het speelgoed veilig is. Kijk goed of er geen losse onderdelen aan zitten, of scherpe randjes waar je kind zich pijn aan kan doen. Ruik er ook even aan. Heeft het een sterke of gekke geur, dan kun je het speelgoed beter laten liggen. Het bevat dan mogelijk schadelijke stoffen. Controleer ook of de vingertjes van je kind niet ergens tussen beklemd kunnen raken.

Lees ook: Het allerleukste speelgoed voor kinderen van één jaar

Leeftijdsindicatie speelgoed

Op de verpakking van speelgoed staat vrijwel altijd een leeftijdsindicatie. Deze leeftijdsaanduiding is afgestemd op de speelbehoeftes en interesses van kinderen van die leeftijd, op de fysieke en mentale ontwikkeling, en op de veiligheid. Voor kinderen van één jaar oud kies je speelgoed waar bijvoorbeeld de leeftijdsaanduiding 1+ op staat, of 1-3 jaar.

Er bestaat ook een speciale veiligheidswaarschuwing voor speelgoed dat niet geschikt is voor kinderen van nul tot drie jaar. Op de verpakking staat dan de tekst ‘Niet bedoeld voor kinderen jonger dan 3 jaar’. Op het speelgoed zelf staat een symbool: een soort verbodsbord waarop een baby en de tekst 0-3 doorgestreept staat. Dit speelgoed bevat meestal kleine onderdelen, die gevaarlijk kunnen zijn voor jonge kinderen omdat ze erin kunnen stikken.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de nieuwe richtlijnen voor veilig babyspeelgoed

Ontwikkelingsfase baby 1 jaar
Vanaf zijn eerste verjaardag is je kind eigenlijk geen baby meer, maar een dreumes. In deze periode gaat zijn ontwikkeling razendsnel. Waarschijnlijk brabbelt je kind al een beetje en kruipt, tijgert of loopt hij zelfs het hele huis door. Hij wil jou overal bij helpen, maar wil zelf juist liever níet geholpen worden: ‘Zelluf doen!

Een kind van 12 maanden*:

 • kan zelfstandig zitten
 • kan waarschijnlijk kruipen en op stoelen en banken klimmen
 • loopt misschien langs meubels of zet zelfs al zijn eerste echte stapjes
 • kan met zijn duim en wijsvinger kleine dingetjes vastpakken
 • begrijpt veel van wat jij zegt
 • communiceert met gebaren, door te wijzen en te zwaaien
 • zegt vaak al wat eerste woordjes
 • wil zelfstandig worden en zelf dingen doen
 • doet het liefst alles na wat jij doet en wil overal bij helpen
 • vindt andere kinderen waarschijnlijk heel leuk en interessant, maar speelt nog niet met ze samen

*Let op: dit is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere kind is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier.

Lees hier meer over de ontwikkeling van baby’s van 12 maanden.

Advertentie

Dit leert je kind als hij één jaar oud is

De ontwikkeling van je kind zet zich de komende maanden in rap tempo voort. Je kunt onder andere verwachten dat hij in zijn tweede levensjaar:

 • continu op onderzoek uitgaat
 • steeds meer woorden en ook korte zinnetjes gaat zeggen
 • een bal leert gooien
 • los leert lopen
 • jou steeds meer gaat imiteren
 • steeds beter begrijpt waar voorwerpen voor bedoeld zijn
 • spulletjes in een doos of bak stopt en er weer uithaalt
 • begint te knuffelen en kusjes geven
 • rollenspelletjes gaat begrijpen
 • zichzelf steeds beter kan bezighouden en langer alleen kan spelen
 • verbanden gaat leggen tussen wat je zegt en doet
 • korte opdrachten begrijpt en deze kan uitvoeren

Spelontwikkeling kind 1 jaar

De mentale en lichamelijke ontwikkeling die je kind doormaakt als hij één jaar oud is, zie je ook terug in zijn spelontwikkeling. Hij is gek op alle vaardigheden die hij net heeft geleerd, zoals lopen, klimmen, kletsen en meehelpen in het huishouden. Omdat hij jou graag imiteert, speelt hij graag dat hij aan het koken is, boodschappen doet, of belt met een telefoon. Hij vindt het ook leuk om spelletjes te doen waarbij hij jou moet nadoen: bijvoorbeeld bij het zingen van ‘Klap eens in je handjes’ of ‘In de maneschijn’.

Lees ook: Waarom samen kiekeboe spelen zo leerzaam is.

Omdat je kind steeds beter begrijpt waar voorwerpen voor bedoeld zijn, zal hij er ook steeds vaker op de ‘juiste’ manier mee gaan spelen. Werden knuffels vroeger vooral gebruikt om op te sabbelen en kauwen, nu zal hij er steeds meer mee gaan knuffelen. En hij snapt welke dingen bij elkaar horen: auto’s in een garage en een pop in een bedje.

Spulletjes ergens indoen en uithalen vindt hij leuk; een vormenstoof is dan ook een mooie uitdaging. En nu je kind woordjes kan zeggen, vindt hij het ook erg leuk om plaatjes in een boek te benoemen. Omdat hij jou steeds beter gaat begrijpen, vindt hij het ook leuk om korte opdrachtjes uit te voeren met zijn speelgoed: maak een toren van je blokken, of rij met de auto over de racebaan. Of laat hem zijn neus en oren aanwijzen.

Spelletjes die dreumesen van één jaar graag spelen, zijn:

 • torens bouwen
 • puzzelen
 • samen boekjes lezen
 • samen liedjes zingen met bewegingen erbij
 • kleuren
 • vingerverven
 • verstoppertje spelen
 • spelen in de zandbak
 • bellen blazen

Tip: Hier vind je het leukste speelgoed voor een dreumes.

Welk speeltype is jouw kind?

Welk speelgoed geschikt is voor jouw eenjarige, hangt ook af van het speeltype dat jouw kind is. Er worden vier speeltypes onderscheiden: rauwers, douwers, schouwers en bouwers.

 1. Rauwers zijn dol op actie, beweging en zitten niet lang stil. Ze zijn erg ondernemend en soms een tikkeltje wild. Het speelgoed van een rauwer moet bij voorkeur een actie-element bevatten. Denk aan muziekinstrumenten, grote blokken, buitenspeelgoed en voertuigen met geluid en knipperende lampjes.
 2. Een douwer is eigenwijs en een doorzetter. Hij gaat graag op ontdekkingstocht en wil weten hoe dingen in elkaar zitten. Hij houdt van creatief speelgoed, waarbij hij zijn eigen verhaal kan verzinnen. Denk aan tekenmateriaal, verkleedkleren, constructiesystemen en puzzels.
 3. De schouwer fantaseert graag, is een echte dromer en houdt ervan als z’n zintuigen worden geprikkeld. Hij houdt van mooi en bijzonder speelgoed. Denk aan poppen en knuffels, kleine autootjes, een muziekdoosje, boekjes en klei.
 4. Bouwers zijn expressief en houden van speelgoed waarbij je een eindresultaat ziet. Hij is een regelaar en laat graag zien wat hij heeft gemaakt. Bouwers houden daarom van constructiemateriaal, tekenmateriaal, kastelen en poppenhuizen.

Voorbeelden geschikt speelgoed

Kinderen van één jaar zijn vaak dol op speelgoed met geluidjes, lichtjes, beweging en felle kleuren, waardoor ze geprikkeld worden en waaraan ze veel kunnen ontdekken. Maar als je zelf geen fan bent van speelgoed met batterijen zijn er nog genoeg andere opties. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor educatief speelgoed of houten speelgoed.

Om je wat inspiratie te geven, hebben we voorbeelden van geschikt speelgoed voor eenjarige kinderen op een rij gezet.

 • Speelgoed voor de eerste stapjes.
  Leren lopen is best spannend. Je kind zal in het begin dan ook vaak houvast zoeken aan meubels. Een duwkar, poppenwagen of een blokkenkar zijn nog leuker, want daar kom je echt mee vooruit. Het vergroot zijn zelfvertrouwen bij de eerste wandelingetjes door de huiskamer of tuin. Let wel op dat hij er niet te lang achterloopt (maximaal een half uur per dag). Er bestaat namelijk een risico dat je kind een verkeerde looptechniek aanleert, als hij erdoor op zijn tenen gaat lopen. Ook is het belangrijk dat het een stevig ding is zodat je kind niet achterovervalt als hij er met zijn volle gewicht aan hangt. Een trekdier is ook leuk bij het leren lopen: goed voor z’n evenwicht en coördinatie!
 • Speelgoed om op te rijden.
  Een loopfiets of loopauto is een prachtig cadeau voor een eerste verjaardag. Je kind zal er misschien niet direct zelf op kunnen stappen; in dat geval moet je hem er de eerste keren nog op tillen. Maar het zal niet lang duren voordat je kind er zelf op klimt en rond crost!
 • Speeltoestellen voor buiten.
  Als je kind één jaar is, vindt hij de speelapparaten in de speeltuin waarschijnlijk helemaal geweldig. Maar veel van die toestellen zijn nog net te hoog of te moeilijk voor hem. Er zijn ook schommels en glijbaantjes te koop voor in de tuin, die wel al geschikt zijn voor je eenjarige. Een zand- of watertafel om aan te kliederen, is ook gegarandeerd pret. Ben je een handige klusser, maak dan zelf een zandbak in de tuin.
 • Waarschijnlijk imiteert je kind al jouw huishoudelijke klusjes, maar koken is vaak favoriet! Een speelgoedkeukentje is dan ook vrijwel altijd een succes. Als je deze in de keuken zet, kan jouw kind zichzelf mooi vermaken terwijl jij ’s avonds het eten kookt.
 • Speelsets met een thema.
  Elk kind heeft zo z’n eigen interesses. Is jouw kind gek op boerderijdieren? Dan is een boerderijset een leuk idee. Je hebt ze van hout en van plastic, met knopjes en geluid of zonder. Of is jouw dreumes geobsedeerd door vliegtuigen? Dan vindt hij een vliegveld-speelset vast fantastisch. Deze sets zijn vaak erg interactief, met knopjes die geluid of lichtjes in werking zetten. Ook zijn ze goed voor de cognitieve ontwikkeling: je kind leert wat er allemaal gebeurt op een boerderij, garage, dierentuin of vliegveld. Je kunt vervolgens natuurlijk ook eens samen een kijkje gaan nemen op een echte boerderij, vliegveld enzovoort.
 • Speelsets voor rollenspel.
  Er zijn ook speelsets waarmee je kind zich in een bepaalde rol kan wanen. Denk aan een speelgoeddashboard met autostuur, waarmee je kind kan spelen dat hij een auto bestuurt. Of een theeserviesje, waarmee je kind zogenaamd zelf thee kan zetten voor het hele gezin. Deze sets zijn goed voor de cognitieve én de sociale ontwikkeling. Leuk om samen mee te spelen en uit te leggen hoe alles werkt!
 • Met hobbelspeelgoed leert je kind z’n evenwicht en balans te houden. Er zijn leuke hobbelborden of balansborden te koop, maar een ouderwets hobbelpaard is minstens zo leuk.
 • Legpuzzels zijn nog wat te moeilijk, maar met inlegpuzzels kan je kind binnenkort wel gaan oefenen. Ook speelgoed met vormen, kleuren, letters en cijfers zijn erg leerzaam, zoals een vormenstoof of telraam. Je kind zal nog niet direct de cijfers, letters of kleuren herkennen, maar het legt wel alvast een basis.
 • Speelgoed om mee te bouwen of stapelen is goed voor de fijne motoriek van je kind. Dreumesen spelen bijvoorbeeld graag met blokken of een stapeltoren. Er bestaat ook speciaal constructiespeelgoed voor 1-jarigen, wat je vrij gemakkelijk op elkaar klikt.
 • Activiteitenkubus. Nog zo’n stuk speelgoed wat erg goed is voor de fijne motoriek. Met een activiteitenkubus ontwikkelt je kind z’n oog-handcoördinatie. Aan elke kant van de kubus zit een spelletje of activiteit.
 • Klappen en zingen vindt je kind al prachtig, maar zelf muziek maken is nóg leuker. Doe het voor en laat je kind het nadoen. Als je kind merkt dat hij zelf muziek kan maken met zijn trommel, xylofoon, sambabal of fluit, geeft dat zijn zelfvertrouwen een boost. Lees ook: Waarom is muziek maken belangrijk voor een kind?
 • De meeste kinderen van één jaar oud vinden het heerlijk om te knuffelen: met jou, met een pop of knuffelbeest. Knuffelspeelgoed kan troost en geborgenheid bieden, en helpt je kind bij het uiten van zijn emoties. Vaak gebruiken kinderen hun knuffel of pop ook om jou te imiteren: ze geven hem de fles of hapjes eten en stoppen hem in bed, net als jij bij je dreumes doet. Hou er wel rekening mee dat de lievelingsknuffel of pop straks óveral mee naartoe moet. En mocht hij hem kwijtraken, reken dan maar op een drama.
 • Veel kinderen van één jaar houden van beweegbare voertuigen, het liefst met geluidjes, lampjes of beweegbare onderdelen. Autootjes, treinen, graafmachines en bussen, als het maar kan rollen en het liefst ook nog geluid maakt!
 • Nu je kind zelfstandig kan zitten, kan hij zich eindeloos vermaken in bad. Spetteren, met het schuim spelen, of dobberen met leuke badspeeltjes. Vooral speelgoed dat water kan spuiten, gieten of bellenblaast, is een groot succes. Zo houd je badspeeltjes schoon en schimmelvrij.
 • Samen boekjes lezen vinden 1-jarigen heerlijk. Of het nu een voorleesboek is, een boek met enkel plaatjes en losse woorden, een aanwijsboek, voelboek, zoekboek of geluidenboek. Samen lezen is niet alleen gezellig, maar ook ontzettend goed voor de taalontwikkeling van je kind.

Bekijk de leukste cadeautips per leeftijd:

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop