Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Loopwagen baby: goed of niet?

Een loopwagen is een handig hulpmiddel bij het leren lopen. Er zijn veel verschillende loopwagens te koop; van houten loopwagens tot  duwkarren en poppenwagens. Welke loopwagen is het beste voor je baby? Dit  zegt de fysiotherapeut erover.

In samenwerking met expert

Anna Baltus

Kinderfysiotherapeut

Loopwagen baby: wat is het?

Een loopwagen voor baby’s is een houten of plastic wagen op vier wielen. Het is wat anders dan een grote speelgoedauto waar hij op kan zitten, want een loopwagen moet je kind zelf duwen en er zit (meestal) geen stuur op. Je kind kan zich vasthouden aan een duwstang. Je kunt een loopwagen een beetje vergelijken met een rollator, maar dan voor kleine kinderen.

Advertentie

Waarom een loopwagen voor je baby?

Een loopwagen voor je baby is een hulpmiddel bij het leren lopen. Je kind moet wel zelf al een paar stappen kunnen zetten. Hij moet zichzelf kunnen optrekken tot stand en vervolgens langs de bank kunnen lopen, waarbij hij niet teveel meer met zijn buik tegen de bank leunt. Vaak loopt een kind eerst een aantal weken of soms maanden langs objecten waarbij hij met zijn borst of buik tegen de bank leunt. Pas als je kind zijwaarts stapt en hierbij alleen zijn armen gebruikt, en als je kind ‘stabiele’ stapjes kan zetten als je hem aan twee handen vasthoudt, is hij toe aan een loopwagen.

Als je kind pas net zijn eerste stapjes zet, is het belangrijk dat je bij hem in de buurt blijft om hem te helpen. Hij moet leren om zijn evenwicht te bewaren en een loopwagen kan onder hem vandaan rollen. Bij sommige loopwagens kun je de wielen wat strakker aandraaien, zodat de wagen stroever rolt. Je kunt je kind ook leren om zich eerst vast te houden aan de bank, stoel of poef, en hem daarna laten over pakken op de loopwagen.

Lees meer: Leren lopen: de eerste stapjes van je baby

Loopwagen baby: vanaf wanneer te gebruiken?

Zet jouw kind al een paar stappen als jij hem aan twee handen vasthoudt en loopt hij langs de bank of tafel? Kijk dan eens wat er gebeurt als je hem achter een loopwagen zet. De grove motorische ontwikkeling verschilt per kind. Vanaf een maand of tien zou je baby al kunnen lopen. Maar bij de meeste kinderen duurt het nog even voordat ze de eerste stapjes zetten. Vaak gebeurt dit rond veertien maanden. Het verschil is dus groot, sommige baby’s beginnen met anderhalf jaar de kamer door te schuifelen, terwijl andere kinderen al met negen maanden los lopen.

Advertentie

Welke loopwagen kies je?

Loopwagens, loopkarren of duwkarren. Iedereen noemt zo’n hulpmiddel op wielen anders en zo heb je ook allerlei verschillende soorten en maten wagens.

Blokkenkar

Een blokkenkar is een wagentje op vier wielen met daarop een lage bak waar blokken in zitten. Op die bak zit een duwstang. De blokken zijn leuk om mee te spelen en als ze in de kar zitten, zorgt het voor wat extra gewicht. Je kind zal minder snel omvallen als hij achter dit karretje loopt. Blokkenkarren zijn vaak loopwagens van hout en daardoor ook wat steviger.

Duwkar

Een duwkar is eigenlijk een loopwagen en loopauto in één. Je kind kan op of in de bak zitten. Aan de voorkant heeft de duwkar twee handvatten, soms een stuur, en aan de achterkant zit een duwstang.

Houten of plastic babywalker

Een babywalker heeft aan de voorkant een activiteitenpaneel. Denk bijvoorbeeld aan een telraam, klok of andere draaiende onderdelen. De babywalkers van plastic hebben vaak geluids- en lichteffecten. Er zijn houten en plastic babywalkers. De houten variant is vaak zwaarder en stabieler. Wel is deze babywalker daardoor minder wendbaar dan de plastic variant. De wielen van de plastic babywalker kun je vaak met een snelheidsschakelaar aanpassen. Ook moet hierbij worden gezegd dat het activiteitenpaneel afleidend kan werken. Er is vaak meer interesse voor de voorkant van de wagen dan aan de kant waar het kind zou moeten staan om te gaan lopen. Tip: Een overzicht van alle babywalkers voor zowel een jongen als een meisje.

Advertentie

Poppenwagen

Dit kan voor zowel meisjes als jongens erg leuk zijn. Kijk alleen goed of de wagen niet te licht rijdt waardoor je kind kan doorschieten.

Loopwagen baby hout: dit tipt de expert

Als kinderfysiotherapeut adviseer ik altijd een loopwagen voor baby’s van hout, waar blokken in zitten of gewoon een stapel boeken. Je begint met een volle kar waardoor er meer weerstand is en het kind een beetje kan leunen. Als een kind behendiger wordt en steviger op zijn benen staat, kan er langzaam gewicht uit de loopkar worden gehaald. Waar je ook nog op kunt letten, is de duwstang. Het handigst is als de stang van de loopkar iets voor de wielen is geplaatst, zodat het kind wat extra ruimte heeft en niet bij elke stap met zijn voeten de kar raakt.

Als een kind behendig is met een blokkenkar of loopwagen kun je eventueel ook overstappen op een kinderstoeltje (let daarbij goed op dat je viltjes onder de poten van de stoel doet zodat hij makkelijk schuift). De kinderstoel is vaak licht en makkelijk wendbaar. Als dit lukt, zal de stap naar loslopen snel worden gemaakt.

Tips bij het kopen van een loopwagen voor je baby

Loopwagen baby: je koopt ze in alle soorten en maten. Waar let je op bij de aanschaf van een loopwagen?

 • Gewicht
  De meeste loopwagens zijn tussen de anderhalf en vier kilo. Houten loopwagens zijn vaak zwaarder dan plastic loopwagens. De houten variant is daardoor wel stabieler en de plastic wagens zijn juist weer wendbaarder. De ouderwetse blokkenkar kan je vullen met blokken of boeken waardoor je een beetje kan spelen met het gewicht en de weerstand. Als je kindje nog niet goed loopt of onzeker is dan is het raadzaam om de kar zwaarder te maken.
 • Hoogte duwstang
  Het is belangrijk dat de hoogte van de duwstang goed aansluit bij de lengte van je kind. Er zijn loopwagens waarbij de duwstang verstelbaar is.
 • Plaats van de duwstang en stapruimte
  Het fijnst is als de duwstang net iets voor de wielen staat waardoor je kind als het loopt wat meer ruimte heeft en niet tegen de kar aanstoot als hij loopt.
 • Materiaal
  Wil je een loopwagen van hout of liever één van plastic? De plastic variant is lichter van gewicht en makkelijker schoon te maken. Wel is deze loopwagen kwetsbaarder dan een houten wagen. De voordelen van een loopwagen van hout is dat deze steviger is, minder snel omvalt en duurzaam is. Daarbij zijn plastic loopwagens vaak voorzien van allerlei tierelantijnen en dit leid vaak af van het lopen.
 • Rolweerstand
  Als je kind nog niet zo goed loopt, is het handig als je de wielen van de loopwagen kunt verstellen. Dan kunnen de wielen eerst stroever rollen en als je kind al beter loopt, kun je de wielen losser draaien.
 • Wielen  
  De wielen kunnen van plastic zijn of van rubber. Plastic wielen zijn handig voor in huis en je kind kan minder snel rijden. Rubberen wielen maken minder herrie en zijn ook geschikt om buiten te gebruiken.
 • Zwaartepunt
  Waar ligt het zwaartepunt van de wagen? De ene loopwagen valt sneller om dan de andere.

Loopwagen baby slecht?

Er wordt soms ten onrechte gedacht dat een loopwagen slecht is voor de ontwikkeling van je baby. Dit gaat echter niet over een loopwagen, maar over een loopstoeltje. Voor baby’s die al kunnen zitten, maar nog niet kunnen lopen zijn er loopstoeltjes te koop. Hoe leuk ze er ook uit zien, VeiligheidNL en de Consumentenbond raden het gebruik van loopstoeltjes af. Er gebeuren veel ongelukken mee en het vertraagt mogelijk de ontwikkeling van je baby. Daarnaast stimuleert de loopstoel vaak het tenenlopen waar je moeilijk vanaf komt.

Lees meer: Loopstoeltje: doen of niet?

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Anna Baltus

Kinderfysiotherapeut

Anna is kinderfysiotherapeute en mede-eigenaar van de Fysio Studio Amsterdam. Ze ziet kinderen van 0 tot 18 jaar en behandeld de meest uiteenlopende problematiek; van achterlopende motorische ontwikkeling tot slaapproblematiek tot orthopedische klachten.

Naast haar werk als kinderfysiotherapeut is Anna ook TOP-therapeute, aangesloten bij het EOP- Amsterdam UMC. Als TOP-therapeute werkt zij met name met prematuur geboren kinderen. Ze begeleidt, ondersteund en monitort hierbij het kind en het gezin in alle facetten van de ontwikkeling van het eerste levensjaar.

Het mooie aan haar werk vindt ze het feit dat kinderen nog zo puur en onbevangen kunnen zijn waardoor je vaak zoveel kunt bereiken. Ook vindt Anna het fijn en belangrijk om samen te werken met ouders en waar nodig ze te ondersteunen in alle onzekerheden van het ontwikkelende kind.

Voor meer informatie:

Social media van Anna Baltus:

Publicaties:

Redactioneel – offer – Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Ontdek het aanbod speelgoedkisten