Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
Drinkbekers, peuter drinkbeker

Drinkbekers voor baby, peuter en schoolkind: welke kies je?

Het aanbod van drinkbekers voor kinderen is groot. Van anti-lekbeker tot tuitbeker of een drinkbeker met een rietje. Vanaf welke leeftijd kan je baby uit een beker drinken? En zijn alle drinkbekers even goed? Wij zetten het voor je op een rij.

Advertentie

Drinkbekers baby: vanaf welke leeftijd?

Als je baby tussen de zes en negen maanden oud is, kun je hem al leren drinken uit een beker. Voordat je baby leert drinken uit een drinkbeker, moet hij eerst goed zelfstandig kunnen zitten. De ene baby is er sneller aan toe dan de andere baby, maar wacht er zeker niet te lang mee. Hoe langer je de fles geeft, hoe moeilijk het wordt om dat af te bouwen. Af en toe een fles geven kan het eerste jaar nog prima, maar wissel dit af met slokjes water drinken uit een beker. Kinderen die pas op latere leeftijd uit een gewone beker leren drinken, knoeien minstens zoveel als jonge kinderen.

Drinkbekers baby en peuter: welke kies je?

Wat is de meest geschikte beker om je baby uit te leren drinken? Er zijn verschillende soorten drinkbekers te koop voor baby’s vanaf zes tot negen maanden oud. Van een gewone, open (oefen)beker tot anti-lek oefenbekers met een deksel, tuitbekers of drinkbekers met een rietje.

Over het algemeen wordt aangeraden om je baby meteen te leren drinken uit een open beker. Je baby leert zo namelijk vloeistof aan te zuigen, waardoor hij beter kan inschatten wanneer hij zijn mond dicht moet doen tijdens het drinken, om verslikken te voorkomen. Ook is drinken uit een open drinkbeker positief voor de ontwikkeling van de mondspieren, de mondmotoriek en de spraakontwikkeling. Nog een bijkomend voordeel: het verkleint de kans op gaatjes en andere gebitsproblemen.

Oefenbekers

Leren drinken uit een open beker zorgt (zeker in het begin) voor aardig wat geknoei. Om het je baby wat makkelijker te maken, zijn er speciale open oefenbekers. Deze hebben bijvoorbeeld extra grote oren, zodat je kind de beker makkelijker kan vastpakken. Ook zijn er oefenbekers te koop met een uitsparing voor de neus. Hierdoor hoeft je baby zijn hoofd niet achterover te buigen als hij een slok neemt.

Advertentie

Oefenbeker met deksel

Naast open oefenbekers, heb je ook drinkbekers met een deksel. Van een rubberen, knoeibestendige deksel die opengaat als je kind zijn lippen ertegenaan duwt, tot een kraagdeksel met een gaatje erin, waardoor het drinken goed gedoseerd wordt. De drinkbeweging die je kind moet maken is vrijwel gelijk als bij een open beker, alleen is de kans op geknoei wat minder groot.

Tuitbeker

Veel ouders kiezen na de fles voor een tuitbeker: een makkelijker alternatief dan een open drinkbeker. Het lukt de meeste baby’s al vrij snel om hier zelfstandig uit te drinken zonder te knoeien. Toch wordt een tuitbeker niet aangeraden door experts. Kinderen kunnen zich met een tuitbeker snel verslikken, omdat ze niet goed zelf kunnen bepalen hoe groot de slok is. Daarbij is een tuitbeker ook niet gunstig voor de mondspieren en de spraakontwikkeling. Plus: bij langdurig gebruik kunnen de kaak en tanden van je kind verkeerd gaan staan. Gebruik een tuitbeker daarom alleen als tussenstap. Een tuitbeker met een zachte tuit is het meest geschikt voor de overgang van fles naar beker. Dit is de top 10 meest gewilde tuitbekers.

Drinkbekers met rietje

Het drinken met een rietje leren kinderen vanaf zo’n twaalf tot veertien maanden oud. Uiterlijk rond hun tweede verjaardag hebben alle peuters het wel onder de knie. Een rietjesbeker is dan – naast een gewone open beker – een goede drinkbeker voor je peuter. In tegenstelling tot een tuitbeker, is een drinkbeker met een rietje wel goed voor de ontwikkeling van de mondspieren. Ook van drinkbekers met een rietje zijn weer verschillende modellen te koop. Met een hard of zacht rietje en een kort of lang rietje. Lukt het je kind nog niet om te drinken met een rietje? Kies dan voor een drinkbeker met een kort rietje. Hiervoor is minder zuigkracht nodig.

Drinkbekers school

Zoek je een drinkbeker voor school? Let er dan vooral op dat je kind de beker zelf makkelijk open en dicht kan doen en dat de drinkbeker lekvrij is. Niets zo vervelend als iedere dag een natte schooltas. Kijk naar drinkbekers met een speciale lekvrije afdichtring in de schroefdeksel. Ook drinkbekers met een lekvrije sportdop zijn handig voor op school. Kinderen kunnen hier makkelijk en snel een slok uit drinken, zonder de deksel er steeds weer op te moeten draaien. Ook handig: een drinkbeker met citruspers voor water met een fruitsmaakje. Deze drinkbekers in de prijscategorie tot €18 zijn ideaal voor school.

Advertentie
Commercieel – Prenatal – Offer – Prénatal Kinderwagen

Onderweg met je kleintje

Laat je verrassen door de Prénatal kinderwagen!
Shop nu