Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Een zonnebril voor je baby of kind: nodig of niet?

Op zonnige dagen is het heerlijk om naar buiten te gaan met je kind. Natuurlijk denk je eraan je kind goed in te smeren. Maar die uv-straling is niet alleen slecht voor de huid, ook voor de ogen. Daarom is een goede zonnebril voor je baby of kind ook belangrijk.

Advertentie

Petjes, hoedjes en brillen, het kan soms een aardig gedoe zijn je kind goed te beschermen tegen de zon. Toch is dat belangrijk. Kinderen zijn vaker buiten dan volwassenen. En waar een volwassene wegkijkt bij fel zonlicht, doen kinderen dat vaak niet. Daarnaast zijn de ogen van kinderen extra kwetsbaar voor uv-straling, omdat hun pupillen groter zijn en in de lenzen minder beschermend pigment zit.

Slechts 6 procent van de baby’s draagt regelmatig een zonnebril. Vanaf 8 jaar draagt zo’n 62 procent van de kinderen vaak een zonnebril, blijkt uit onderzoek.

Wat zijn de gevolgen van uv-straling?

Een teveel aan uv-straling op jonge leeftijd kan de ogen beschadigen. Die schade merk je niet meteen op, pas op latere leeftijd merk je de gevolgen tussen goed blijven zien of slechtziend worden.

Oogklachten ontstaan na een opeenstapeling van schade over een lange periode. De gevolgen van uv-straling voor de ogen kunnen zijn:

Advertentie
 • Een lasoog, ook wel sneeuwblindheid genoemd. Bij een lasoog raakt het hoornvlies ontstoken, je kind krijgt dan rode ogen die pijn doen en prikken. Je merkt het vaak al een paar uur na blootstelling aan uv-straling.
 • De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) schat dat 20 procent van alle gevallen van staar (cataract) op latere leeftijd veroorzaakt wordt door overmatige blootstelling aan uv-straling.
 • Eerdere slijtage van het netvlies, ook dit merk je pas op latere leeftijd.
 • Uit onderzoek blijkt ook dat zonlicht de kans vergroot op de netvliesaandoening maculadegeneratie (LMD) op latere leeftijd.

Hoe blijft die zonnebril op?

Oogklachten zijn heel simpel te voorkomen door al op jonge leeftijd een zonnebril op te zetten op een zonnige dag. Dat is natuurlijk lastig, kinderen trekken een bril makkelijk van hun hoofd, het zit niet lekker of kriebelt bij de oren.

Het valt niet aan te leren of een kind een zonnebril wel of niet accepteert. Een oplossing kan zijn om kinderen uit de volle zon te houden en in de schaduw te laten spelen. De ogen kunnen ook beschermd worden door een hoedje op te zetten met een brede rand. Accepteert het kind de zonnebril wel, zet dan de zonnebril altijd op op zonnige dagen.

Moet een kind altijd een zonnebril dragen?

In Nederland is de uv-straling lager dan in landen rond de evenaar. Ga je op vakantie naar Zuid-Frankrijk of Spanje, dan is de straling al hoger. Maar ook in Nederland kan de uv-straling oplopen. Laat je kind vaak een zonnebril dragen, in ieder geval in de zomer tussen 12.00 uur en 15.00 uur. Dan is de uv-straling het hoogst.

Een deel van de uv-straling weerkaatst via de grond, muren, het wateroppervlak of sneeuw. Daarom is het ook belangrijk om een baby in de schaduw tegen de uv-straling te beschermen met een zonnebril. Zit je op het strand onder een parasol, dan nog zal 15 procent van de uv-straling door de weerkaatsing doordringen. Een petje helpt niet tegen die indirecte uv-straling.

Advertentie

Tips: veilig met je baby in de zon, zo doe je dat

Verschillende categorieën zonnebrillen

Elke goede zonnebril heeft een CE-markering met een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen aan. 0 staat voor 20 procent lichtabsorptie en bescherming. 4 staat voor 92-97 procent. Alle categorieën op een rijtje:

 • Categorie 0: laat 80 tot 100 procent van het zonlicht door. Deze is alleen geschikt als het bewolkt is.
 • Categorie 1: laat 43 tot 80 procent van het zonlicht door. Voor licht bewolkt weer en een zwak zonnetje.
 • Categorie 2: laat 18 tot 43 procent van het zonlicht door. Bij matig zonlicht.
 • Categorie 3: laat 8 tot 18 procent van het zonlicht door. Voor fel zonlicht en geschikt voor kinderen.
 • Categorie 4: laat 3 tot 8 procent van het zonlicht door. Bij felle zon in de sneeuw of op het water. Lees meer over op wintersport met je baby.

Tips voor een goede kinderzonnebril

Het is handig om een zonnebril te kopen waar je kind bij is. Dan kun je meteen zien of de pasvorm goed is, maar ook of je kind de bril wil dragen. Laat je kind zelf het montuur en de kleur van de glazen kiezen. Als je kind de bril mooi vindt, heb je de meeste kans dat hij hem veel op wil.

Belangrijk bij het kopen van een kinderzonnebril:

 1. Koop een zonnebril die 100 procent uv-bescherming biedt. Dit kun je zien door een sticker op de bril of in de beschrijving van de bril als 100% UV of UV400.
 2. Zorg dat een zonnebril goed past. De glazen en het montuur moeten groot genoeg zijn, om te voorkomen dat zonlicht langs de randen van de bril kan komen.
 3. Kijk naar de CE-markering op de bril, die heeft een cijfer van 0 tot 4. Een bril in de categorie CE3 heeft genoeg bescherming voor kinderogen. Nummer 4 wordt vooral in de bergen gebruikt met veel sneeuw en reflectie.
 4. Kies een bril met glazen van onbreekbaar polycarbonaat.
 5. De glazen moeten optisch zuiver zijn, er mogen geen vertekeningen op zitten.
 6. Het is geen must, maar je kunt kiezen voor een zonnebril met gepolariseerde glazen. Deze neutraliseren de schittering van water of sneeuw, wat rustiger kijkt.

Verschil zonnebril voor baby’s en kinderen

Wil je een zonnebril voor je baby, let er dan op dat de zonnebril goed afsluitend werkt. Vaak zit er een verstelbaar elastiekje aan, waardoor je baby de bril niet zomaar van zijn hoofd kan trekken.

Voor jonge kinderen tussen 2 en 4 jaar zijn er zonnebrillen met een omkeerbaar montuur. Er zit geen onder- of bovenkant aan en geen scharnieren. Ze hebben een omhullende en ergonomische vorm en gebogen pootjes.

Een zonnebril hoeft niet duur te zijn om de ogen van je baby of kind goed te beschermen. Kijk bij het kiezen van de juiste zonnebril vooral naar je kind: wil hij ‘m dragen? Daar heb je het meeste aan.

Baby zonnebril

Waar vind je een goede zonnebril voor je baby? Bij kleertjes.com heb je veel keuze. Je vindt er hippe babyzonnebrillen met goede uv-bescherming van merken als Ki ET La, Baby Dutch en Baby & Kidz Banz. Je kunt kijken bij Hema voor een babyzonnebril en ook bij opticien Pearle vind je online enkele modellen voor baby’s. Bij veel ouders zijn de vrolijk gekleurde babyzonnebrillen van Izipizi populair. Dit merk heeft ook zonnebrillen die deels zijn gemaakt op een duurzame manier.

Waar zonnebril kind kopen

Waar kun je het beste een zonnebril voor je kind kopen? Online kun je goed terecht bij Wehkamp en kleertjes.com. Kijk daarbij vooral in de specificaties of de kinderzonnebril 100% uv-bescherming biedt. Je kunt natuurlijk ook gewoon bij de opticien langsgaan, dan weet je meteen of hij goed past én leuk staat, ook niet onbelangrijk.

Bronnen: Oogfonds, Het Oog Ziekenhuis Rotterdam

De leukste kinderzonnebrillen

Lees ook:
Hoe bescherm je de tere oren van je baby en kind?
Zo kies je de juiste zonnebrand voor je kind

 

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop