Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Een zonnebril voor je baby of kind: nodig of niet?

Op zonnige dagen is het heerlijk om naar buiten te gaan met je kind. Natuurlijk denk je eraan je kind goed in te smeren. Maar die uv-straling is niet alleen slecht voor de huid, ook voor de ogen. Daarom is een goede zonnebril voor je baby of kind ook belangrijk.

Petjes, hoedjes en brillen, het kan soms een aardig gedoe zijn je kind goed te beschermen tegen de zon. Toch is dat belangrijk. Kinderen zijn vaker buiten dan volwassenen. En waar een volwassene wegkijkt bij fel zonlicht, doen kinderen dat vaak niet. Daarnaast zijn de ogen van kinderen extra kwetsbaar voor uv-straling omdat hun pupillen groter zijn en in de lenzen minder beschermend pigment zit.

Advertentie

Slechts zes procent van de baby’s draagt regelmatig een zonnebril. Vanaf acht jaar draagt zo’n 62 procent van de kinderen vaak een zonnebril, blijkt uit onderzoek.

Wat zijn de gevolgen van uv-straling?

Een te veel aan uv-straling op jonge leeftijd kan de ogen beschadigen. Die schade merk je niet meteen op, pas op latere leeftijd merk je de gevolgen tussen goed blijven zien of slechtziend worden.

Oogklachten ontstaan na een opeenstapeling van schade over een lange periode. De gevolgen van uv-straling voor de ogen kunnen zijn:

 • Een lasoog, ook wel sneeuwblindheid genoemd. Bij een lasoog raakt het hoornvlies ontstoken, je kind krijgt dan rode ogen die pijn doen en prikken. Je merkt het vaak al een paar uur na blootstelling aan uv-straling.
 • De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) schat dat twintig procent van alle gevallen van staar (cataract) op latere leeftijd veroorzaakt wordt door overmatige blootstelling aan uv-straling.
 • Eerdere slijtage van het netvlies, ook dit merk je pas op latere leeftijd.
 • Uit onderzoek blijkt ook dat op latere leeftijd de netvliesaandoening maculadegeneratie (LMD) kan voorkomen.

Hoe blijft die zonnebril op?

Oogklachten zijn heel simpel te voorkomen door al op jonge leeftijd een zonnebril op te zetten op een zonnige dag. Dat is natuurlijk lastig, kinderen trekken een bril makkelijk van hun hoofd, het zit niet lekker of kriebelt bij de oren.

Het valt niet aan te leren of een kind een zonnebril wel of niet accepteert. Een oplossing kan zijn om kinderen uit de volle zon te houden en in de schaduw te laten spelen. De ogen kunnen ook beschermd worden door een hoedje op te zetten met een brede rand. Accepteert het kind de bril wel, zet de bril dan op.

Moet een kind altijd een zonnebril dragen?

In Nederland is de uv-straling lager dan bij landen rond de evenaar. Ga je op vakantie naar Zuid-Frankrijk of Spanje, dan is de straling hoger. Maar ook in Nederland kan de uv-straling oplopen. Laat je kind vaak een zonnebril dragen, in ieder geval in de zomer tussen 12.00 uur ’s middags en 15.00 uur. Dan is de uv-straling het hoogst.

Een deel van de uv-straling weerkaatst tegen de grond, via muren, over het water of sneeuw. Daarom is het ook belangrijk om een baby in de schaduw tegen de uv-straling te beschermen met een zonnebril. Zit je op het strand onder een parasol, dan nog zal vijftien procent van de uv-straling door de weerkaatsing doordingen. Een petje helpt niet tegen die indirecte uv-straling.

Tips: veilig met je baby in de zon, zo doe je dat

Verschillende categorieën zonnebrillen

Elke zonnebril heeft een CE-markering met een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen aan. 0 staat voor 20 procent lichtabsorptie en bescherming. 4 staat voor 92-97 procent. Alle categorieën op een rijtje:

 • Categorie 0: laat 80 tot 100 procent van het zonlicht door. Deze is alleen geschikt als het bewolkt is buiten.
 • Categorie 1: laat 43 tot 80 procent van het zonlicht door. Zo’n zonnebril is alleen handig als buiten een zwak zonnetje staat en het licht bewolkt is.
 • Categorie 2: laat 18 tot 43 procent van het zonlicht door. Zo’n zonnebril gebruik je bij matig zonlicht.
 • Categorie 3: laat 8 tot 18 procent van het zonlicht door. Deze zonnebril is geschikt voor een mooie zonnige dag met fel zonlicht. En geschikt voor kinderen.
 • Categorie 4: laat 3 tot 8 procent van het zonlicht door. Zonnebrillen in deze categorie worden gebruikt bij felle zon in de sneeuw of op het water. Lees meer over op wintersport met je baby.

Tips voor een goede kinderzonnebril

Het is handig om een zonnebril te kopen waar je kind bij is. Dan kun je meteen zien of de pasvorm goed zit, maar ook of je kind de bril wil dragen. Laat je kind zelf het montuur en de kleur van de glazen kiezen. Als je kind de bril mooi vindt, heb je minder kans dat je kind de bril af zet.

Belangrijk bij het kopen van een kinderzonnebril:

 1. Koop een zonnebril die 100 procent uv-bescherming biedt. Dit kun je zien door een sticker op de bril of in de beschrijving van de bril als 100% UV of UV400.
 2. Zorg dat een zonnebril goed past. De glazen en het montuur moeten groot genoeg zijn om te voorkomen dat zonlicht langs de randen van de bril kan komen.
 3. Kijk naar de CE-markering op de bril, die heeft een cijfer van 0 tot 4. Een bril in de categorie CE3 heeft genoeg bescherming voor kinderogen. Nummer 4 wordt vooral in de bergen gebruikt met veel sneeuw en reflectie.
 4. Zorg ervoor dat de glazen van onbreekbaar polycarbonaat zijn.
 5. De glazen moeten optisch zuiver zijn, er mogen geen vertekeningen op zitten.
 6. Het is geen must, maar je kunt kiezen voor een zonnebril met gepolariseerde glazen. Deze neutraliseren de schittering van water of sneeuw, wat rustiger kijkt.

Verschil zonnebril voor baby’s en kinderen

Wil je een zonnebril voor je baby, dan is het goed om erop te letten dat de zonnebril goed afsluitend werkt. Vaak zit er een verstelbaar elastiekje aan waardoor je baby de bril niet zomaar van zijn hoofd kan trekken.

Voor jonge kinderen tussen de twee en vier jaar kun je voor een zonnebrillen kiezen die een omkeerbaar monteur heeft. Er zit geen onder- of bovenkant aan en geen scharnieren. Ze hebben een omhullende en ergonomische vorm en gebogen pootjes.

Een zonnebril hoeft niet duur te zijn om de ogen van je baby of kind goed te beschermen. Kijk bij het kiezen van de juiste zonnebril vooral naar je kind: wil hij ‘m dragen? Daar heb je het meeste aan.

Bronnen: Oogfonds, Het Oog Ziekenhuis Rotterdam

Lees ook:
Hoe bescherm je de tere oren van je baby en kind?
Zo kies je de juiste zonnebrand voor je kind