Waarom gehoorbescherming voor je kind?
Het is belangrijk om het gehoor van je baby en kind goed te beschermen. Kinderen die minder goed kunnen horen, hebben vaak meer moeite met het leren van een taal en met leren praten. Voorkom dat je kind (vaak en lang) wordt blootgesteld aan harde muziek en harde geluiden, zoals een carnavalsoptocht of een schoolfeest.
Welke klachten door hard volume?
Kinderen luisteren ook steeds vaker via oortjes of een koptelefoon naar muziek of kijken op die manier films of YouTube-video's, met het volume hard in hun oren. Na verloop van tijd kunnen hierdoor de volgende klachten ontstaan:
Oorsuizen
Een piep in het oor
De oren van je kind zijn nog volop in ontwikkeling en kwetsbaar, met name de binnenoren. En het vervelende is: als er eenmaal gehoorschade is, dan is hier niets meer aan te doen.
Lees ook: Gehoortest bij je pasgeboren baby: hoe gaat dit?
Hoe ontstaat gehoorschade?
Het draait allemaal om de trilhaartjes in het binnenoor. Die zijn constant druk bezig met het verwerken van geluid, waarmee we bijna 24/7 te maken krijgen. Harde geluiden, vanaf 80 decibel (dB), kunnen gehoorbeschadiging veroorzaken.
Bij kinderoren is dat al eerder het geval. Een geluid van 80 decibel is bijvoorbeeld je wekker, föhn of zwaar verkeer. De trilhaartjes raken overbelast door de geluidsdruk en gaan kapot. Trilhaartjes gaan ook kapot als je te vaak of langdurig aan hard geluid wordt blootgesteld.
Het gevolg van beschadigde trilhaartjes: ze geven verkeerde signalen door aan de hersenen. Je hoort bijvoorbeeld een piep. Als er steeds meer trilhaartjes kapotgaan, blijven er niet genoeg over om geluiden door te geven en word je langzaam slechthorend.
Het continu horen van een piep of ruis heet tinnitus. Andere vormen van gehoorschade zijn overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis), vervorming van geluid (distortie) en geluiden links en rechts verschillend waarnemen (diplacusis).
Er kan veel tijd zitten tussen het oplopen van gehoorschade door lawaai en er serieus last van krijgen. Soms duurt het wel twintig tot dertig jaar, maar als het zover is, is het vaak onomkeerbaar.
Illustratie: dwarsdoorsnede van het oor
Oorzaken gehoorschade bij kind
Baby's, maar ook kinderen, lopen vooral gehoorschade op door omgevingsgeluiden. Natuurlijk hoef je je kind niet de hele dag tegen harde geluiden te beschermen door hem permanent gehoorbeschermers te laten dragen, maar het is wel goed om je hiervan bewust te zijn.
Wanneer gehoorbescherming voor je kind?
Ga je met je kind naar een plek waar veel lawaai is of waar harde muziek of geluiden klinken? Dan is speciale gehoorbescherming een goed idee. Bijvoorbeeld een koptelefoon die schadelijke en luide geluiden dempt.
Voor de allerkleinsten, maar zeker ook voor kinderen die je op je nek draagt, is gehoorbescherming noodzakelijk. Hoog boven het publiek wordt je kind meer blootgesteld aan het geluid.
Lees ook: Kan je kind niet tegen harde geluiden? Dat is niet ongewoon
Gehoorschade thuis
Ook thuis is het decibelgehalte vaak hoger dan je denkt: de televisie, radio of tablet… En wat dacht je van speelgoed waar hard geluid uitkomt? Je kind vindt het misschien leuk, maar de kans bestaat dat hij gehoorschade oploopt als hij dit speelgoed te dicht bij zijn oor houdt of er te lang en te vaak mee speelt. Denk aan de sirene van een speelgoedbrandweerwagen of een speelgoedtrompet.
Het volume van geluidsapparatuur, zoals een mobiele telefoon of tablet, is niet altijd standaard begrensd. Wel geeft steeds meer apparatuur een melding dat lang gebruik gehoorbeschadiging kan veroorzaken. Soms zelfs herhaaldelijk tijdens het gebruik of wanneer je het volume aanpast. Maar jonge kinderen, vooral als ze nog niet kunnen lezen, begrijpen deze boodschap niet.
Oudere kinderen kunnen gehoorschade oplopen doordat ze muziek luisteren of gamen met een koptelefoon op en de volumeknop helemaal open. Of door de televisie te hard zetten en dan ook nog dicht bij het apparaat te gaan zitten.
Lees ook: Waarom muziek maken belangrijk is voor je kind en zijn ontwikkeling
Bij hoeveel dB gehoorbescherming dragen?
Geluiden vanaf 80 decibel (een wekker of föhn) kunnen bij volwassenen schadelijk zijn, maar bij kinderen is minder dan 80 decibel al schadelijk. Kinderen hebben nog een nauwe gehoorgang, zodat de (lawaai)druk bij hen harder binnenkomt. Geluiden van 120 decibel (een boormachine, sirene van een ambulance, voetbalstadion) kunnen je gehoor direct beschadigen.
Hoe schadelijk geluiden zijn, hangt af van hoe vaak en hoelang je ernaar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel (schoolpleingeluid, zie tabel hieronder) kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen. Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid, waardoor 83 decibel nog maar 4 uur per dag (of 20 uur per week) veilig is. En 86 decibel nog maar 2 uur per dag (of 10 uur per week).
Geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen.
Welke gehoorbescherming voor kind en baby?
Online zijn volop speciale gehoorbeschermers voor baby's en kinderen te koop. Ze dempen het geluid, waardoor de kans op gehoorbeschadiging kleiner wordt. Gehoorbescherming is er in verschillende maten die passen bij de leeftijd van je kind. Zelfs voor kleine baby's zijn er al gehoorbeschermers verkrijgbaar. Wat de beste gehoorbescherming is, hangt af van de leeftijd van je kind:
Oorkappen met elastiek voor baby
Oorkappen zijn de beste keuze voor de allerkleinsten. Ze zijn lichtgewicht en eenvoudig met klittenband te verstellen. Door de elastische band zijn de oorkappen ook goed te gebruiken bij een baby die slaapt in een kinderwagen of draagdoek. Het elastiek loopt over het voorhoofd van de baby, zodat het geen druk geeft op de kwetsbare fontanel. Pas als je baby ouder is dan een jaar kun je gehoorbeschermers met een harde hoofdband gebruiken. Oorkappen met elastiek bestellen.Gehoorbeschermers voor kind en peuter
Deze lijken nog het meest op een koptelefoon en zijn geschikt voor peuters en schoolkinderen. Sommige zijn inklapbaar, waardoor je ze makkelijk kunt meenemen. Let erop dat de gehoorbeschermers een demping hebben van minimaal 25 decibel. Gehoorbeschermers bestellen.Oordopjes met geluidsfilter voor kinderen
Als je kind geen oorkappen op wil, zijn er ook oordopjes met een geluidsfilter verkrijgbaar, voor kinderen vanaf drie of vier jaar. Ze dempen het geluid en voorkomen ook oorpijn bij drukverschil, zoals in het vliegtuig. Oordopjes kun je overigens beter niet gebruiken voor baby's of jonge kinderen. Deze beschermen minder goed en zijn niet geschikt voor kleine oren. Oordopjes met geluidsfilter bestellen.
Gehoorbeschermers beschermen niet alleen tegen gehoorschade, maar dempen ook het geluid, zodat je de prikkels voor je kind vermindert. Gehoorbeschermers worden dan ook steeds vaker in de klas gebruikt voor kinderen die moeite hebben om zich te concentreren.
Lees ook: Concentratieproblemen kind: wat te doen?
Gehoorbescherming voor baby en kind
Tips om het gehoor van je kind te beschermen
Een op de zes kinderen tussen negen en elf jaar kampt met een verminderd gehoor. En dat is nog voordat kinderen te maken krijgen met harde muziek op festivals en in kroegen. Wij zetten daarom nog eens op een rij hoe je de gevoelige oren van kinderen zo veel mogelijk beschermt.
Let op het volume
Houd het volume van de tv, tablet of telefoon in de gaten als je kind hier iets op kijkt of een spelletje speelt. Maar hoe doe je dat precies? Kies een veilige muziekspeler die voldoet aan de Europese norm. Daarin is geregeld dat er standaard een volumebegrenzer van 85 decibel is ingeschakeld, het volume maximaal op 100 decibel kan, en een waarschuwing verschijnt als je boven de 85 decibel uitkomt. Wil je controleren of de volumebegrenzer aanstaat of wil je deze instellen? Kijk dan op Kinderveiligheid.nl.Gebruik gehoorbeschermers, zoals een koptelefoon
Ga je ergens met je kind naartoe waar hij (vermoedelijk) wordt blootgesteld aan harde geluiden, neem dan een gehoorbeschermer of oorkappen voor hem mee. Een veilige koptelefoon zit comfortabel en sluit de oren goed af. Je hoeft het volume dan niet harder te zetten om storend omgevingsgeluid te blokkeren. Nog beter is overigens een geluiddempende koptelefoon. Hierin zit een handige geluidsbegrenzer, waardoor de kinderen nooit te hard geluid te horen krijgen.Controleer speelgoed
Check het geluid van speelgoed. Maakt het voor jouw gevoel té hard geluid, gooi het dan weg of haal de batterijen eruit. Ook een tip: plak plakband over de microfoon heen.Gebruik geen wattenstaafjes
KNO-artsen roepen het al jaren: maak de oren van je kind niet schoon met wattenstaafjes. Dit kan het trommelvlies (permanent) beschadigen, waardoor gehoorbeschadiging kan ontstaan. Was de oren liever met warm water en een washandje.Verzorging oren
Omdat ze een kleinere gehoorgang hebben en dus kwetsbaarder zijn voor infecties, ligt een oorontsteking snel op de loer bij kinderen. Heeft je kind een oorontsteking, ga dan naar de huisarts. Een verwaarloosde oorontsteking kan in het ergste geval leiden tot gehoorproblemen. Met name als het gaat om een middenoorontsteking, dit is het deel van het oor dat achter het trommelvlies zit.
Lees ook: Oorontsteking: als je kind oorpijn heeft
Piep na het luisteren?
Klaagt je kind weleens over het horen van een piep of ruis nadat hij ergens naar heeft geluisterd? Dat kan een teken zijn dat het gehoor al een kleine beschadiging heeft opgelopen. Ga naar de huisarts als de piep vaker voorkomt of een aantal dagen aanhoudt.
Online gehoortest
Je kunt zelf online testen hoe goed je kind hoort met de Kinderhoortest. Deze test is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Bron: KinderveiligheidNL