Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
autostoeltjes schema

Overzicht: autostoeltjes op lengte, leeftijd en gewicht

Kinderen tot een lengte van 1.35 meter moeten in Nederland verplicht in een goedgekeurd autostoeltje worden vervoerd. Sinds de invoering van de i-Size (R129) norm in 2013, gaat de indeling van autostoelen niet meer op basis van gewicht, maar lengte van het kind. Bekijk voor het kopen eerst dit autostoeltjes overzicht.

In samenwerking met expert

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Europese normen autostoeltjes

Op dit moment kent Nederland nog twee Europese normen voor de veiligheid van autostoelen: de in 2013 ingevoerde ECE-R129 goedkeuring (i-Size) of de oudere ECE-R44 norm. Een oude stoel mag je nu nog gebruiken, maar autostoelen met de R44-norm zullen de komende jaren minder gemaakt worden. Deze autostoelen zullen dus langzaam verdwijnen van de markt.
Lees ook: Dit moet je weten als je een autostoeltje aanschaft

Wat is een i-Size autostoeltje?

De vroegere indeling van autostoelen met de R44-norm ging op basis van gewicht, maar de i-Size autostoelen zijn ingedeeld op basis van minimale en maximale lengte van het kind. Dit is makkelijker voor ouders, omdat zij de lengte van hun kind vaak beter weten dan het gewicht. De lengte komt namelijk overeen met de kledingmaat. Zo is het makkelijker te bepalen wanneer je kind aan een volgend autostoeltje toe is.

Advertentie

Indeling i-Size autostoeltjes

De R129 regelgeving waaraan i-Size autostoelen voldoen deelt autostoeltjes in naar lichaamslengte en leeftijd. De fabrikant van de autostoel bepaalt de minimale en maximale lengte waarvoor het stoeltje geschikt is. Voor kinderen tot een leeftijd van 15 maanden geldt dat ze altijd tegen de rijrichting in moeten worden vervoerd. Dit was voorheen tot 9 kilo. Volgens de nieuwe norm worden kinderen dus langer achterwaarts gericht vervoerd vanwege de veiligheid.

Lees hier alles over de overstap van babystoel naar peuterstoel en kinderstoel.

Indeling autostoeltjes volgens i-Size (R129) in een handig overzicht:

Soort i-Size stoel Geschikt voor Vergelijkbaar met R44 (ECE)
Achterwaarts gericht kinderen tot 83 cm én een leeftijd van 0 tot minimaal 15 maanden. baby autostoel ( 0 – 13 kg), groep 0/0+ / combinatiestoel
Voorwaarts gericht kinderen tussen 71 en 105 cm én ouder dan 15 maanden peuter autostoel (9 – 18 kg), groep 1 / combinatiestoel
Voorwaarts gericht kinderen tussen 105 cm en 135 cm kinderautostoel (15 – 36 kg), groep 2/3

Indeling autostoeltjes R44

Heb je een autostoel volgens het oude keurmerk ECE-R44? Dan kijk je niet naar de lengte van je kind, maar naar zijn gewicht. Het oudere type autostoelen is ingedeeld in vijf groepen met een minimaal en maximaal gewicht: groep 0, 0+, 1, 2 en 3.  Let op: het kan zijn dat je kind eerder een andere autostoel nodig heeft in verband met zijn lengte. Lees hier hoe lang je baby in een Maxi-Cosi mag zitten.

Advertentie

Indeling autostoeltjes volgens het oude keurmerk R44 in een handig overzicht:

Groep Gewicht Leeftijd Type
Groep 0/0+ Tot 13 kg Ongeveer 0-12 maanden Babyautostoel
Groep 1 9-18 kg Ongeveer 1 tot 4 jaar Peuterautostoel
Groep 2/3 15-36 kg Ongeveer 3 à 4 tot 12 jaar Kinderautostoel/ Zittingverhogers

Op de autostoel staat vermeld voor welke gewichtscategorie de stoel geschikt is. Behalve naar het gewicht van je kind, moet je ook kijken naar zijn lengte en postuur. VeiligheidNL ziet regelmatig dat ouders te snel overstappen naar een volgende autostoel. Terwijl een te grote autostoel minder goede bescherming geeft. VeiligheidNL adviseert dan ook om een kind zo lang mogelijk in een 0+-autostoeltje te vervoeren en heeft filmpjes gemaakt hoe je dit kunt zien. Stap pas over als je baby te zwaar wordt of als zijn hoofd boven de stoel uitsteekt.

Lees ook: Hoe werkt Isofix bij autostoeltjes?

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Mariëlle is gedragspsycholoog en sinds 2017 expert op het gebied van het veilig vervoeren van kinderen (met de auto, fiets of wandelen) bij VeiligheidNL. Zij onderzoekt hoe ouders in de dagelijkse praktijk omgaan met bepaalde producten en waarom ze dit doen. Hoe vervoeren ouders hun kind in de auto? Waarom zitten 8 op de 10 kinderen niet goed vast, terwijl we allemaal weten hoe belangrijk dit is? En waarom krijgen nog zoveel kinderen hun voetjes tussen de spaken? Deze kennis vertaalt Mariëlle door naar relevante en effectieve voorlichting om ouders te helpen hun kinderen veiliger te vervoeren.

Mariëlle is lid van de Europese Traffic and Mobility werkgroep om zo up-to-date te blijven en advies te geven over de veiligheidsnormen rondom autostoeltjes, fietszitjes en wandelwagens. Daarnaast treedt zij op als deskundige in diverse mamamedia en is zij de vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mariëlle
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Commercieel – Prenatal – Offer – Prénatal Kinderwagen

Onderweg met je kleintje

Laat je verrassen door de Prénatal kinderwagen!
Shop nu