Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Handig schema: autostoeltjes op lengte, leeftijd en gewicht

Kinderen tot een lengte van 1.35 meter moeten in Nederland verplicht in een goedgekeurd autostoeltje worden vervoerd. Sinds de invoering van de nieuwe i-Size norm is de indeling niet meer op basis van gewicht, maar op minimale en maximale lengte van je kind. Bekijk voor het kopen eerst dit autostoeltjes schema.

Europese normen autostoeltjes

Op dit moment kent Nederland twee Europese normen voor autostoelen: de nieuwe i-Size goedkeuring (ECE-R129) of de ‘oudere’ ECE-R44 norm. Een oudere stoel mag je nu nog gebruiken, maar het advies luidt wel om over te stappen op een stoel die voldoet aan de nieuwe regels. Vanaf 2019 worden er alleen nog autostoelen gemaakt volgens de nieuwe i-Size norm. 

Advertentie

Lees ook: Dit moet je weten als je een autostoeltje aanschaft

Een belangrijk verschil is dat de indeling voor autostoelen niet meer is op basis van gewichtsgroepen, maar op minimale en maximale lengte van het kind en leeftijd. Dit is makkelijker voor ouders omdat zij vaak niet het gewicht maar wel de lengte van hun kind kennen. Deze komt namelijk overeen met de kledingmaat. Wil je weten of je kind toe is aan een volgende autostoel? Dan is het tegenwoordig een kwestie van lengte opmeten.

 

Indeling i-Size-autostoeltjes

Het i-Size keurmerk deelt autostoeltjes in naar lichaamslengte en leeftijd. De fabrikant van de autostoel bepaalt de minimale en maximale lengte waarvoor het stoeltje geschikt is. Voor kinderen tot een leeftijd van 15 maanden geldt dat ze altijd tegen de rijrichting in moeten worden vervoerd. Dit was voorheen tot 9 kilo. Volgens de nieuwe norm worden kinderen dus langer achterwaarts gericht vervoerd vanwege de veiligheid.

Lees hier alles over de overstap van babystoel naar peuterstoel en kinderstoel.

Indeling autostoeltjes volgens i-Size:

Soort i-Size stoel Geschikt voor Vergelijkbaar met R44 (ECE)
Achterwaarts gericht kinderen tot 75 cm (babystoel) of 83 cm (combinatiestoel) én een leeftijd van 0 tot minimaal 15 maanden. Verplicht tot 71 cm. baby autostoel ( 0 – 13 kg), groep 0/0+ / combinatiestoel
Voorwaarts gericht kinderen tussen 71 en 105 cm én ouder dan 15 maanden peuter autostoel (9 – 18 kg), groep 1 / combinatiestoel
Voorwaarts gericht kinderen tussen 105 cm en 135 cm kinderautostoel (15 – 36 kg), groep 2/3

Indeling autostoeltjes R44

Heb je een autostoel volgens het oude keurmerk ECE-R44? Dan kijk je niet naar de lengte van je kind, maar naar zijn gewicht. De oudere type autostoelen zijn ingedeeld in vijf groepen met een minimaal en maximaal gewicht: groep 0, 0+, 1, 2 en 3.  Let op: het kan zijn dat je kind eerder een andere autostoel nodig heeft in verband met zijn lengte. Lees hier hoe lang je baby in een maxi-cosi mag zitten.

Indeling autostoeltjes volgens het oude keurmerk R44:

Groep Gewicht Leeftijd Type
Groep 0/0+ Tot 13 kg Ongeveer 0-12 maanden Babyautostoel
Groep 1 9-18 kg Ongeveer 1 tot 4 jaar Peuterautostoel
Groep 2/3 15-36 kg Ongeveer 3 à 4 tot 12 jaar Kinderautostoel/ Zittingverhogers

Op de autostoel staat vermeld voor welke gewichtscategorie de stoel geschikt is. Behalve naar het gewicht van je kind, moet je ook kijken naar zijn lengte en postuur. De Consumentenbond adviseert om een kind zo lang mogelijk in een 0+-autostoeltje te vervoeren. Stap pas over als je baby te zwaar wordt of als zijn hoofd boven de stoel uitsteekt.

Lees ook: Hoe werkt Isofix bij autostoeltjes?