Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
moeder met kind in luierbroekje

Luierbroekjes: iets duurder maar veel makkelijker

Veel ouders vervangen de luier voor een luierbroekje zodra ze met zindelijkheidstraining willen beginnen. Het kan dan gebruikt worden als oefenbroekje. Maar wist je dat je een luierbroekje al veel eerder kunt introduceren? Wij vertellen je alles over de voor- en nadelen en wanneer je ze gebruikt.

Advertentie

Wat is een luierbroekje precies?

Een luierbroekje is eigenlijk niks anders dan een luier zonder plakstrips. In plaats daarvan hebben de luierbroekjes een rekbare tailleband, zodat je ze gemakkelijk aandoet bij je baby en ze ook goed aansluiten op de huid. Je trekt ze via de voeten omhoog als je kind staat, of als je je baby staand vasthoudt tijdens het verschonen.

Tip: Hier lees je alles over luiers

Vanaf wanneer gebruik je ze?

Luierbroekjes zijn handig als je net wilt beginnen met het zindelijk maken van je kind. Doordat je kind het broekje zelf aan en uit kan trekken op het potje of de wc, geef je hem meteen wat zelfstandigheid. En ze bieden dezelfde bescherming als andere luiers, dus risico’s op ongelukjes beperk je nog even. Win-win!

Toch is het helemaal geen gek idee om de luierbroekjes al eerder te introduceren, zeker als je merkt dat je baby beweeglijker wordt en je bij de verschoonsessies bijna handen tekortkomt. Zijn de benen van je baby sterk genoeg om op te staan (hoeft niet helemaal zelfstandig), dan zou je ze zeker kunnen overwegen.

Advertentie

Waar veel winkels eerder alleen luierbroekjes aanboden vanaf een grotere maat, hebben steeds meer merken nu ook broekjes voor baby’s. Zo zijn de broekjes van Pampers en Huggies, maar ook de huismerken van Kruidvat en Etos al beschikbaar vanaf maat 3 (voor kinderen van 6-11 kilo).

De juiste maat kiezen

Net als bij gewone luiers, heb je ook bij luierbroekjes veel variatie in het aanbod en in de maten. De maat van een luierbroekje hangt samen met het gewicht van je kind, let daarom goed op de verpakking. Dit zijn de gangbare maten die verkrijgbaar zijn:

  • Maat 3 – 6 tot 11 kilo
  • Maat 4 – 8 tot 15 kilo
  • Maat 5 – 12 tot 17 kilo
  • Maat 6 – 15+ kilo
  • Maat 7 – 17+ kilo
  • Maat 8 – 19+ kilo

Handig: Hier kun je luierbroekjes gemakkelijk selecteren per maat

Luierbroekjes: de voor- en nadelen

+ Je kunt je kind staand verschonen. Als je baby onrustig op de commode ligt te sputteren, kan het verschonen met enige strijd gepaard gaan. Als je kind op de grond staat, kun je hem vaak makkelijker vasthouden.

Advertentie

+ Snelheid: Baby’s en peuters staan nu eenmaal niet bekend om hun geduld, dus ook voor hen is het fijn dat het verschonen van een luierbroekje vaak sneller gaat.

+ Makkelijk voor de leek. Komen opa en oma een dagje oppassen, of wil je buurmeisje wel even te hulp schieten? Dan behoeft een luierbroekje minder uitleg dan een gewone luier. Geen getwijfel over hoe strak de plakstrips moeten en je hoeft ze niet te herinneren aan die zijflapjes (doorlekgevaar!).

+ Goed voor de motoriek. In plaats van jou al het werk te laten doen terwijl je kind op het aankleedkussen ligt, kan hij met een luierbroekje zelf een beetje meehelpen. Zo leert hij meteen wat nieuwe bewegingen.

– Eén woord: spuitluiers. Waar je een luier nog voorzichtig kunt openmaken, moet je een luierbroekje langs de beentjes naar beneden trekken. Met als gevolg dat de ontlasting niet altijd blijft waar hij zijn moet. Goed om te weten: bij sommige luierbroekjes kun je de zijkanten losscheuren zodat je ze toch nog eenvoudig uittrekt.

– Luierbroekjes zijn duurder dan gewone luiers. Houd daarom aanbiedingen goed in de gaten, of bekijk hieronder de luierbroekjes voor de beste prijs.

– De perfecte maat bestaat niet. Een luier kun je perfect afstellen door middel van de plakstrips. Bij een broekje kan het zijn dat de ene maat nét te groot is en de andere te klein.

Vind luierbroekjes voor de laagste prijs

Pampers:

Huggies:

Etos huismerk:

Wil je altijd met korting shoppen?
Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini collectie

Prenatal

Sweet Petit mini collectie

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu