Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Museum speurtochten

De 16 leukste museumspeurtochten

Tegenwoordig kun je in bijna alle musea een speurtocht doen. Leuk! Op die manier ontdekt je kind vaak de interessantste dingen van de tentoonstelling. Meestal zijn er ook allerlei opdrachten in de speurtochten verwerkt.

Advertentie

Dit zijn mijn favorieten:

Geschreven door

Alwiene Waals

 1. Veiligheidsmuseum PIT

  Veiligheidsmuseum
  Bij Veiligheidsmuseum PIT in Almere ontdek je alles over brandweer, politie en ambulance. Helemaal leuk: je mag in de voertuigen, er is een skelterbaan en je kunt er spannende misdaadgames spelen. De brandweerspeurtocht hebben we nog niet uitgeprobeerd, maar de PAW Patrol- speurtocht (2+) viel bij kinderen van een collega heel goed in de smaak!

 2. Haags Historisch Museum

  Haags historisch museum
  Dit museum heeft maar liefst 3 speurtochten: de Spinnensafari, een speurtocht met een Haga rapper en het Kinderspoor. Iedere speurtocht laat je iets anders in het museum ontdekken, dus voor ieder wat wils. En in het weekend en schoolvakanties kunnen kinderen zelf aan de slag in de Salon en op de Ontdekzolder.

 3. ZieZoMarokko

  ZieZoMarokko
  In het Tropenmuseum Junior in Amsterdam staat een vliegtuig klaar. Stap in, riemen vast, op naar… Marokko! Onderweg ontmoet je Esmaa, Fatima, Nasrdin en Yousef. Zij laten je meemaken wat ze zelf ontdekt hebben in Marokko, het land van hun ouders. Ze geven tips bij wie je langs moet gaan, wat je kan zien, proeven en doen. Volg hun spoor door de medina – een doolhof van straatjes – en maak een busreis dwars door Marokko. Ga aan de slag met mozaïek, kalligrafie, mode of keukengeheimen.

 4. Aviodrome

  Aviodrome
  Aviodrome in Lelystad vind ik zelf een erg leuk museum. Alle vliegtuigen die je kunt bekijken en waar je soms ook aan boord mag. Gaaf hier is de piloten- en stewardessenopleiding. Om het diploma in de wacht te slepen moeten kinderen laten zien dat ze over de vaardigheden van een échte piloot of stewardess beschikken. Dus ga alle zeven testlocaties in het museum langs en laat ze hun kunsten vertonen!

  Advertentie
 5. Rijksmuseum van Oudheden

  Dummie de mummie
  Speciaal voor kleuters heeft dit Leidse museum het speur- en doeboekje ‘Farao’ ontwikkeld. Een spannende zoektocht naar Egyptische schatten. Maar ook aan de wat oudere kinderen is gedacht. Voor hen zijn de speurtochten ‘Dummie de Mummie’, ‘speurroute Romeinen’, ‘speurroute Grieken’ en ‘Meester Jaap en de Romeinen’ echte aanraders.

 6. Singer

  Singer
  Museum Singer in Laren heeft een erg leuke speurtocht voor kinderen van 4-7 jaar: ‘Beestenboel’. Samen gaan ze de schilderijen langs op zoek naar allemaal dieren. Alle dieren gevonden? Dan mogen ze aan het eind een tekening maken van hun favoriete kunstwerk.

 7. Zee- en Havenmuseum

  Havenmuseum
  Kinderen hoeven zich niet te vervelen in het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden. Aan de hand van twee leuke speurtochten, één voor de kleintjes met foto´s en één met vragen voor de wat oudere kinderen, lopen ze door het museum. Zo ontdekken ze van alles over visserij, scheepvaart en meer.

 8. Marinemuseum

  Marinemuseum
  Speur mee met Nelly en Simon in het Marinemuseum in Den Helder. In de speurtocht ‘Werfgeheimen’ gaan kinderen samen met Nelly en Simon op een spannende en leerzame reis over de oude Rijkswerf. Er zijn ontdekkingstochten voor alle leeftijden, zoals de ‘Zeeheldenzoektocht’, ‘Missie Marinemuseum’ en ‘Jacht op piraten’.

  Advertentie
 9. Koninklijk Paleis

  Koninklijk Paleis
  Het Koninklijk Paleis is nog een onontdekte parel midden in Amsterdam. Het is het paleis van onze Koning en daarom niet altijd geopend voor publiek. Maar als het open is, kun je er de super leuke ‘Prins Louis Speurtocht’ doen (t/m 8 jaar). Kijk, luister en volg de aanwijzingen.

 10. Natuurdiorama

  Natuur diorama
  Dit natuurmuseum in Holterberg is een mooie plek om de natuur eens van dichtbij mee te maken. Kinderen kunnen kris kras door het museum een spannende speurtocht maken. Ze ontdekken zo op een speelse manier allerlei dingen over de natuur en de dieren die er leven.

 11. Huis van Hilde

  Huis van Hilde
  Het Huis van Hilde in Castricum is het archeologisch informatiecentrum van Noord-Holland. Je ontdekt er hoe mensen vroeger leefden en welke voorwerpen ze gebruikten. Tijdens een leuke speurtocht gaan kinderen naar die spulletjes van vroeger op zoek. Leuk!

 12. Rijksmuseum

  Rijksmuseum
  Het Rijksmuseum in Amsterdam ken je natuurlijk, maar ken je ook de leuke familiegidsen die ze hier hebben? Het zijn bijzondere, mooie en grappige doe-boeken die je uitdagen om te kijken en te ontdekken; over de kunst, over de geschiedenis en over elkaar! Ga op pad en leer in 45 minuten heel veel over de collecties in het museum.

 13. Mariniers Museum

  Mariniersmuseum
  Dit Rotterdamse museum is de winnaar van het leukste uitje van Zuid Holland! En niet voor niets. Het is echt een top museum om met je kind te bezoeken. Leuk is de familietentoonstelling ‘Expeditie Speurneus 2.0’. Hier leren kinderen spoorzoeken als een echte marinier.

 14. Museum Broekerveiling

  Broekerveiling
  Als een echte keurmeester groente en fruit keuren? Doe dan de speurtocht in dit prachtige Rijksmonument in Broek op Langedijk. Hier leren kinderen alles over het werk van tuinders en het reilen en zeilen op een echte veiling.

 15. GeoFort

  Geofort
  Liefhebbers van speurtochten kunnen ook hun hart ophalen bij GeoFort in Herwijnen! Op dit spannende forteiland is van alles te beleven en kinderen kunnen meedoen aan een aantal erg leuke speurtochten. Afhankelijk van hun leeftijd gaan ze op zoek naar foto’s op het fort, speuren ze naar de juiste coördinaten of navigeren ze op basis van de handGPS bij de Geocache.

 16. Afrika Museum

  Afrika museum
  Kinderen maken hier op speelse wijze kennis met Afrikaanse culturen en gebruiken. In de ‘Vergroot je kennis’-speurtocht kunnen kinderen t/m 12 jaar op onderzoek uit in het binnenmuseum. Kinderen van 3 t/m 6 jaar gaan tijdens de speurtocht ‘Wat een beestenboel’ op zoek naar de dieren. Ook leuk zijn de familiekijkroutes die je door het hele binnen- en buitenmuseum leiden.

Alwiene Waals

Alwiene Waals blogt voor Kidsproof.nl over de leukste uitjes en kinderactiviteiten in Nederland. Samen met haar zoontje Sam verkent ze de nieuwste speeltuinen, pretparken, musea, koffie-places en kidsproof-restaurants. Ze hebben een gedeelde passie voor films, lekker eten en reizen en vinden zo altijd weer een leuk nieuw plekje om in de Kidsproof-blogs te delen.