Als je borstvoeding geeft, komt er waarschijnlijk een moment dat je gaat kolven. Omdat je weer aan het werk gaat, omdat je je partner af en toe wilt laten voeden of als voeden uit de borst (nog) niet lukt. Een borstkolf is dan onmisbaar. Maar hoe kies je een fijn exemplaar? Nou, zo!
1. Hoe krachtig is de kolf?
Wil je je productie boosten, regelmatig kolven of een melkvoorraad aanleggen? Dan is de kwaliteit van je borstkolf belangrijk. Een krachtige kolf stimuleert de melkproductie en zorgt voor een optimale opbrengst. Bovendien helpt een goede kolf ervoor dat je zo efficiënt mogelijk kolft, oftewel: een goede opbrengst in een relatief kort tijdsbestek. Dit maakt het kolven een minder grote opgave, waardoor het makkelijker vol te houden is. Wel zo fijn!
2. Is de kolf makkelijk in gebruik?
Nog een belangrijk punt waarmee je het kolven – zeker voor jezelf – fijner maakt: het gebruiksgemak van de borstkolf. Als het kolfapparaat handsfree en wireless te gebruiken is, is dat heel welkom. Zo zit je niet vast aan een plekje naast het stopcontact en heb je je handen vrij tijdens de kolfklus. Op het werk heb je recht op kolftijd, maar toch kan het fijn zijn als je de keuze hebt om ondertussen ook je mail bij te werken. En thuis kun je met een draadloos, handsfree model tijdens het kolven je baby verschonen of rustig een kop thee drinken.
3. Hoe stil is de kolf?
In een afgesloten kolfruimte of je eigen woonkamer is een zoemende borstkolf niet zo'n probleem. Maar kolf je in gezelschap of een open ruimte, dan is een stille kolf wel zo prettig. Dat heeft als groot voordeel dat jij makkelijker ontspant, wat weer een positief effect heeft op je toeschietreflex. Met een stille kolf kun je zelfs tijdens de lunch kolven, zonder dat de rest van de tafel het in de gaten heeft. Maar trek dan wel wat wijds aan of neem een sjaal mee, zodat je ook niet ziet dat de kolf aan het werk is.
4. Enkel- of dubbelzijdig?
Tijdens de zoektocht naar de ideale borstkolf kom je zowel enkele als dubbele kolven tegen. Een enkele kan voldoende zijn, zeker wanneer je de kolf gebruikt om de ene borst aan je baby te geven en de andere te kolven. Wil je beide borsten afkolven? Dan is een dubbelzijdige kolf aan te raden, omdat het kolven daarmee een stuk sneller gaat. Een dubbelzijdige kolf is bovendien een aanrader – en misschien wel onmisbaar – als je dagelijks meerdere voedingen voor je baby afkolft.
5. Past het borstschild goed op jouw borst?
De ene borst is de andere niet. Lees je dus goed in over de vorm en de maten van de borstschilden die bij een kolf horen. Passen ze bijvoorbeeld over je tepel en van welk materiaal zijn ze gemaakt? Los van dat het fijner zit, heeft een goed passend borstschild groot effect op de productie tijdens het kolven. Sommige apparaten komen met verschillende groottes of je kunt meerdere maten losse borstschilden kopen. Handig: de Elvie Stride 2 heeft superzachte cups met bijgeleverde inserts die geschikt zijn voor zes tepelgroottes. Daarmee zijn ze geschikt voor 99 procent van de vrouwen. Grote kans dat deze kolf perfect bij je past dus.
Stimuleer je productie
Ook enthousiast geworden over een dubbele borstkolf? Misschien is de gloednieuwe Elvie Stride 2 wel iets voor jou. Deze dubbelzijdige borstkolf heeft een krachtige motor waarmee je jouw opbrengst kunt maximaliseren. Daarbij is dit kolfapparaat ook nog eens handsfree en stil, zodat je discreet kunt kolven. De siliconen cups zijn comfortabel en passen dankzij de inserts op 99 procent van de borsten. Helemaal mooi: dankzij de gratis app kun je de kolf op afstand bedienen, de instellingen aanpassen en je kolfgeschiedenis bijhouden. Zo weet je precies hoe het met je productie gaat. Ontdek nu zelf de Elvie Stride 2.