Commercieel

Dit zijn de voordelen van een babymassage (en zo doe je het)

 
dit zijn de voordelen van een babymassage en zo doe je het
 
Leestijd 3 minuten

Troostend, ontspannend, verbindend: er zijn zo veel redenen om je baby af en toe een massage te geven. Maar waarom is een massage zo fijn voor je baby en hoe pak je dat aan?

Eén op één contact

Zowel voor je baby als voor jezelf is een babymassage een ontspannende en intieme manier van aandacht voor elkaar hebben. Even één op één contact. Maak daar zeker een vaste routine van. Niet alleen wordt door aanraking jullie band versterkt, ook gaan baby's goed op zekerheid en voorspelbaarheid. Dit helpt hen om zich veilig en geborgen te voelen.

Beter slapen

Slaapt je baby onrustig? Een massage heeft een positief effect op het in slaap vallen. Dit hangt samen met het stresshormoon cortisol dat door een massage afneemt. Hierdoor daalt de hartslag van je baby en wordt ook zijn ademhaling rustiger. Zo gaat je baby ontspannen zijn bed in. Het proberen waard dus!

Wees zacht voor elkaar

Of je nu zwanger of net bevallen bent, of al een peuter hebt rondlopen: Zwitsal is er voor jou. Voor al die één-op-één momenten die op een gegeven moment routine worden, maar zo betekenisvol en waardevol zijn. Denk aan het badje, samen onder de douche, een massage of het voeden en verschonen. Momenten om bewust van te genieten. Even niets anders, alleen focus voor elkaar. Dit soort kostbare momenten wil Zwitsal stimuleren. Samen met jou!

Tegen babykwaaltjes

Een babymassage werkt niet alleen rustgevend, maar het is ook heilzaam. Zo kan het onder andere verlichting bieden bij (darm)krampjes. Hier kan je je baby bij helpen door hem na het masseren met zijn beentjes te laten 'fietsen'. Leg je baby op het aankleedkussen op z'n rug, beentjes in de lucht en draaien maar.

Warmte en aandacht

Wist je dat aanraken heel goed is voor je baby? Het is troostend en helend. Een baby die huilt maakt de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Om te kalmeren heeft hij oxytocine, het liefdes- en hechtingshormoon, nodig en dat komt vrij bij aanraking.

4 tips voor een ontspannen massage

1. Juiste temperatuur én ruimte
Kies een ruimte die lekker warm is, liefst met een kamertemperatuur van 22 tot 24 graden. Zorg daarbij ook voor zo min mogelijk afleidende prikkels. Berg speelgoed op, dat leidt de aandacht af, en leg je telefoon weg. Zorg ervoor dat je baby veilig, zacht en comfortabel ligt. Een bed of aankleedkussen is perfect.

2. Timing
Direct na de voeding masseren is niet prettig. Wacht zeker een uur met de massage. Of kies ervoor om dit na het badje te doen. Dan is je baby al een beetje ontspannen. En heel belangrijk: zorg dat je zelf ook ontspannen bent. Zo wordt het een fijn moment voor jullie allebei.

3. De tools
Was eerst je handen en doe eventuele sieraden af. Belangrijk is ook dat je nagels niet te lang zijn en geen scherpe randjes hebben. Gebruik een speciale olie die geschikt is voor de gevoelige babyhuid, zoals Zwitsal Slaap Zacht Lavendel Massage Oliegel. Houd eventueel een warme doek bij de hand. Die kun je over zijn lijfje leggen op de plekken waar je niet masseert.

Met lavendel en kamille

Met Zwitsal Slaap Zacht Lavendel Massage Oliegel geef je je baby een heerlijk ontspannen massage. De olie trekt geleidelijk in de babyhuid, en houdt de huid gehydrateerd, soepel en zacht. Hierdoor droogt deze niet snel uit. Dankzij de extracten van lavendel en kamille heeft de olie een rustgevende werking. Deze oliegel is eveneens hypoallergeen, mild en dermatologisch getest.

4. Juiste massage
Begin de eerste keer met een paar minuten masseren, en kijk hoe je baby hierop reageert. De eerste weken is 5 à 10 minuten al voldoende. Gaat het goed? Dan kun je het steeds iets langer doen.

Is de voorbereiding check?

Dan kun je écht aan de slag! Dit is een fijn stappenplan van Zwitsal. Vind je het geven van een massage zonder begeleiding spannend? Denk eens aan een cursus babymassage. Hieronder vind je fijne Zwitsal-producten om tijdens de massage te gebruiken.