Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De eerste keer zwemmen met je baby: dit moet je weten

Een grote mijlpaal voor veel jonge ouders: de eerste keer zwemmen met je baby. Ook al lig je vaak niet langer dan 15-20 minuten te genieten in het water, zo’n eerste zwemsessie treft wel de nodige voorbereiding.

ouders van nu samen met center parcs

Wanneer mag ik met mijn baby zwemmen?

Als hij drie maanden oud is, mag je baby zwemmen. Kleinere baby’s raken namelijk nogal snel onderkoeld. Het is niet nodig om te wachten tot je baby alle vaccinaties heeft gekregen. Bij koorts, open wondjes, ontstekingen, hoesten of vlak na een vaccinatie wordt babyzwemmen afgeraden. Kijk ook hoe gevoelig je kind voor prikkels is: een zwembad kán nogal indrukwekkend zijn voor een baby. Sommige kinderen zijn er dan ook pas met zes maanden klaar voor.

Hoelang kan een baby in het water blijven?

Omdat baby’s hun temperatuur nog niet zo goed kunnen reguleren en snel moe worden van al die prikkels en indrukken, is 15-20 minuten lang genoeg. Een half uur in het water is echt de max. Let er ook op dat de watertemperatuur minimaal 30 graden Celsius moet zijn. Krijgt je kind blauwe handen, nagels, voeten of lippen? Ga dan het water uit. Neem samen een warme douche en wikkel hem daarna lekker in een handdoek.

Wat neem ik allemaal mee?

Veel! Allereerst een zwemluier. Trek deze pas aan op het zwembad om een natte broek te voorkomen. Zwemluiers houden wel ontlasting tegen, maar nemen geen vocht. Anders zouden de luiers veel te vol en zwaar worden in het water. Over de zwemluier kun je een zwembroekje aantrekken, maar dat is niet perse nodig. Een badcape is handig om je baby na het zwemmen lekker warm in te wikkelen en met een grote hydrofiel luier droog je hem makkelijk en snel af. Ook op in inpaklijst: babyolie, want chloorwater droogt de huid uit, en voldoende warme kleding voor na die tijd. Vergeet ook geen voeding mee te nemen, zwemmen maakt tenslotte hongerig.

Goed om te weten: als je bij Center Parcs jouw verblijf boekt, kun je tot 21 dagen voor aankomst eenmalig gratis omboeken.

Wat is een goed tijdstip om te gaan zwemmen?

Het juiste moment plannen voor zo’n eerste keer zwemmen, is zeer belangrijk. Je baby moet niet te moe zijn en een druk zwembad vol mensen is ook geen pretje. Kijk eens of er speciale babyzwemuren zijn in het zwembad of ga anders vroeg in de ochtend. Vooral op zondagochtend zie je veel jonge gezinnen. Na het zwemmen is je baby moe, dus plan het altijd voor een slaapje. Houd er ook rekening mee dat je je baby ongeveer een uur voor het zwemmen geen eten of drinken meer geeft. Zwemmen met een volle maag is niet fijn en ook kan je kind dan gaan spugen.

Je baby omkleden: wat is handig?

De meeste zwembaden hebben speciale babyruimtes. Niet alleen is het hier vaak wat warmer, je hebt er ook alle ruimte om je baby af te drogen, te verschonen en aan te kleden. Er staan tafels met aankleedkussens en soms ook een box. Kleed eerst jezelf uit en laat je baby zolang in de Maxi-Cosi of box liggen. Na het zwemmen doe je dit precies andersom. Trek zelf makkelijke kleding en schoenen aan, dat scheelt vooral na het zwemmen een hoop stress en opvliegers.

Aan alles gedacht

Vind je zo’n eerste keer zwemmen nou best spannend? Maak het jezelf dan makkelijk en boek een vakantie naar Center Parcs. Een korte break aan het einde van je zwangerschapsverlof is  voor veel jonge ouders vaak een ideaal moment om voor het eerst samen te gaan zwemmen. In de Aqua Mundo vind je grote familiekleedkamers, babymeubels, zwemluiers en 90% minder chloor in het water. Het water in het babybad en Kinder-doe-bad is ook nog eens extra warm en speciaal voor ouders met baby’s gaat de Aqua Mundo eerder open voor Baby Vroege-Vogel-Zwemmen. Ook leuk: tijdens het Babyzwemmen kun je onder leiding van een instructeur samen spelletjes doen in het water met je kleine.

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop