Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Fietsen zonder zijwieltjes

Fietsen zonder zijwieltjes

Wanneer is hij er klaar voor? Er komt een dag dat die zijwielen er af mogen, of er af moeten!

Advertentie

Wanneer leren fietsen zonder zijwieltjes?

Heeft je kind al zin om zelf te gaan fietsen, dan is ie er klaar voor. Staat je kind niet te popelen om op de fiets te stappen, wacht dan nog even met fietsen zonder zijwieltjes. Gemiddeld kunnen kinderen tussen 4 en 5 jaar zelfstandig, maar onder begeleiding, leren fietsen.

De juiste fiets

Voor je kind op de fiets kan stappen is het van groot belang om de juiste kinderfiets te kiezen. Koop de fiets niet ‘op de groei’, dat is onveilig. Bij de veiligheid van kinderfietsen wordt snel gedacht aan verlichting en remmen, maar de juiste grootte van de fiets is net zo belangrijk.

Veilig fietsen betekent dat je kind met zijn voeten bij de grond moet kunnen als hij op het zadel zit. Zo kan hij in een noodsituatie onmiddellijk stilstaan zonder af te hoeven stappen. Neem je kind mee als je een fiets gaat kopen (bij een specialist).

Jouw checklist voor fietsen zonder zijwieltjes:

  • Staat het stuur op de juiste hoogte? De knieën mogen niet tegen het stuur aankomen. De stuurbreedte is even groot als de schouderbreedte van het kind.
  • Als het kind op het zadel zit met het midden van de voet op de trappers, moet het been op de onderste trapper bijna gestrekt zijn.
  • Als het kind op het zadel zit, moet het met zijn voeten net bij de grond kunnen.

Zacht of hard?

Zorg dat jijzelf de rust hebt om je kind te begeleiden op de fiets. Niet (binnensmonds) vloeken of mopperen als het nog steeds niet lukt en jij dus moet blijven rennen. Geduld en relax! Kies een rustige straat (op de camping is ook ideaal) om voor het eerst te leren fietsen.

Advertentie

Een zachte ondergrond zoals gras lijkt zachter in de val, maar is voor je kind moeilijker om vaart te maken en dat is essentieel om de fiets overeind te houden. Een trottoir of rustige verharde weg fietst beter. Een duikeling van de fiets hoort er bij, dat kun je niet altijd voorkomen.

Misschien is fietsen voor jouw kind een eitje en fietst hij na 5 minuten oefenen al weg. Doorgaans hebben kinderen (en ouders) wat meer doorzettingsvermogen en een paar weken de tijd nodig.

Vasthouden

Door mee te rennen naast de fiets (iets achter je kind), voelt je kind zich veilig. Maar van jou vergt het wel wat conditie. Denk er om: je kind bepaalt het tempo! Jij kan je kind begeleiden en een valpartij besparen. Vasthouden kan aan het jasje, maar functioneel is ook een sjaal die je ofwel om zijn middel of onder zijn armen knoopt, met de uiteinden in je hand. Dit voelt voor je kind stevig aan, zeker als hij dreigt te gaan vallen.

Een handig hulpmiddel is een speciaal fietsvestje met op de achterzijde een stevig handvat. Zo voorkom je iets makkelijker de val van je kind.

Advertentie

Voor je kijken…

Let er bij het leren fietsen op dat je kind naar voren, dus naar de weg kijkt en niet naar het stuur of de trappers. Trappen, sturen… en fietsen! Begin ook alvast met het uitleggen van verkeersregels én leer je kind om goed en op tijd te stoppen. Jullie moeten er beiden vertrouwen in krijgen.

Helmpie!

Een fietshelm kan ernstig hoofdletsel voorkomen, maar wordt door veel kinderen (en ouders) nog als suf en stom gezien én het zit niet lekker. Zo’n fietshelm is ook niet verplicht in Nederland, maar een passende fietshelm op de juiste manier gedragen, kan veel leed voorkomen. Zet je kind dus zo’n helm op (te koop bij de fietswinkel). De ANWB geeft de volgende pastips:

  • Zet de helm horizontaal op het hoofd
  • Stel de bandjes af (er moet een vinger tussen passen) zodat de oren helemaal vrij staan.
  • De helm moet goed op het hoofd blijven staan en niet gemakkelijk van links naar rechts of van voren naar achteren geduwd kunnen worden.
  • De hoofdhuid moet bij het bewegen van de helm meebewegen.
  • Liever geen paardenstaarten of speldjes in de helm.

Ervaring en inzicht

Ga samen op pad en fiets steeds dezelfde route. Eerst lopend naast de fiets van je kind en daarna samen op de fiets. Wellicht fiets jij op de weg en je kind – waar hij kan – op het trottoir. Maar er komt een dag dat jullie naast elkaar zullen fietsen. Het aanleren van de verkeersregels en fietsvaardigheden – zoals remmen, sturen, omkijken en hand uitsteken – vormt de basis voor de verkeersdeelname door kinderen.

Handige tip om de voorrangskant rechts te onthouden: maak een gekleurd lintje aan de rechterkant van het stuur.

 

Redactioneel – Offer – Prenataal onderzoek

BellySisters

Je zwangerschap vereeuwigd in een 3D-beeldje

Bekijk de mogelijkheden