
Hoe leer je je kind veters strikken?
Het is een mijlpaal: de eerste keer dat je kind zelf zijn veters strikt. Maar wanneer is je kind oud genoeg om dit te leren? En hoe leer je je kind om zijn veters te strikken? Met deze tips heeft je kind binnen no time zijn veterstrikdiploma.
Leeftijd veters leren strikken
De meeste kinderen leren veters strikken als ze in groep 1 of 2 zitten. Soms op school, soms thuis. Maar er zijn net zo goed driejarigen die met gemak hun veters strikken en achtjarige kinderen die er nog moeite mee hebben. Kortom, ook veters strikken leert elk kind in zijn eigen tempo.
Een goede graadmeter om erachter te komen of je kind er klaar voor is, is te letten op zijn fijne motoriek. Kan je kind bijvoorbeeld al kleine kraaltjes rijgen, knippen of figuurtjes tekenen? Dan is zijn motoriek waarschijnlijk goed genoeg om veters te leren strikken.
Tip! Een educatief spel om te leren veters strikken, shop je hier.
Zelf je kind leren veters strikken
Op sommige basisscholen leren kinderen in de kleuterklas hoe zij hun veters kunnen strikken. Vaak krijgen ze een veterstrikdiploma als ze het onder de knie hebben. Maar dit gebeurt lang niet op alle basisscholen. Wil je je kind zelf leren om zijn veters te strikken, dan is het een kwestie van je kind de juiste stappen leren en dan heel veel oefenen.
Veters strikken in 10 stappen
Veters leren strikken gaat het beste met een grote oefenschoen (een van jouw sneakers bijvoorbeeld) en dikke, lange veters. Om het overzichtelijker voor je kind te maken, kun je twee verschillend gekleurde veters door de oefenschoen rijgen, één aan iedere kant. Zo ziet hij goed welke veter er overheen moet gaan, of juist onderdoor. Is je kind er klaar voor, doe deze stappen dan eerst zelf rustig voor en laat hem daarna aan de slag gaan.
- Pak de veters vast met twee handen
- Leg de veters over elkaar
- Haal een veter onder de andere door
- Trek de veters aan en maak zo een platte knoop
- Maak een lus met de rechter veter
- Leg de andere veter (links) over de lus heen
- Trek de andere veter (links) onder de lus door
- Pak de linker lus vast met de rechterhand
- Pak de rechter lus vast met de linkerhand
- Trek de beide lussen aan
Handig versje als ezelsbruggetje
Wanneer je kind meerdere handelingen achter elkaar moet leren, is het handig om er een verhaaltje of versje van te maken. Bij de klassieke manier van veter strikken wordt soms een verhaal verteld over een konijntje dat om de boom loopt en haar holletje in gaat. Hier zie je hoe dit werkt:
Een andere methode van veters strikken
Vindt je kind de klassieke manier (nog) te lastig? Je kunt het ook eens op deze manier proberen:
Veters strikken in 2 seconden
Grote kans dat je deze methode zelf niet eens kent, maar veters strikken kan ook in twee seconden. Ook deze manier vergt wat oefening, maar heeft je kind het eenmaal onder de knie dan heeft hij zijn schoenen binnen no time gestrikt. Kijk hier hoe je de handige lifehack aan je kind uitlegd:
Tips bij oefenen veters strikken
Veters strikken is een ingewikkelde klus als je kind het op de klassieke manier leert. Het gaat namelijk niet om één handeling, maar om meerdere. Het kan dan ook best een tijd duren voordat je kind het echt door heeft. En al helemaal voordat hij de kleine veters in zijn eigen schoenen goed kan strikken. Kwestie van blijven oefenen. Hier wat handige tips:
- Je kunt het beste beginnen met oefenen op een paar van je eigen veterschoenen. Dit is makkelijker voor je kind omdat ze groter zijn.
- Rijg twee gekleurde veters in de schoen waarmee je kind oefent: één aan elke kant. Zo ziet je kind beter het verschil tussen de veters.
- Er zijn ook oefenschoenen te koop van karton en boekjes waarmee je kind veters strikken kan oefenen.
- Ga achter je kind op de grond zitten; als je voor je kind gaat zitten ziet hij namelijk alles in spiegelbeeld, wat het extra moeilijk voor hem maakt.
- Het is het beste om zittend te oefenen, omdat je kind het ook op deze manier zal doen met zijn eigen schoenen.
- Doe het samen: pak samen de veters vast en strik ze langzaam. Herhaal deze handeling een paar keer, en ga stap voor stap te werk.
- Zeg een versje op tijdens het oefenen: dit helpt om al die lastige stappen te onthouden.
- Heb vooral veel geduld: je kind zal waarschijnlijk flink wat oefening nodig hebben voordat hij zelf zijn veters kan strikken.
- Oefening baart kunst dus laat je kind regelmatig oefenen. Net zo lang tot het lukt.
- Doen ze op de school van jouw kind niet aan veterstrikdiploma’s? Maak er dan zelf eentje. Op internet zijn genoeg leuke voorbeelden te vinden die je kunt uitprinten. Je kind zal enorm trots zijn op zijn veterstrikdiploma!
Volg dit handige stappenplan:
Meer lezen: alles over de groei van kindervoeten.