Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Oppastarieven

Oppastarieven: hoeveel betaal ik de oppas?

Iedere ouder heeft wel eens een oppas nodig, maar het vaststellen van een uurtarief kan lastig zijn. Wij geven je een aantal richtlijnen voor oppastarieven. Wat kost een oppas?

Advertentie

Hoe vind je een betrouwbare oppas?

Horrorscenario’s genoeg: het zestienjarige nichtje dat met haar vriend ligt te rommelen op je bank terwijl je kind boven in zijn ledikant moord en brand schreeuwt. De studente die je wijnvoorraad plundert of de semi-lollige oom die je peuter schuine moppen leert. Nee, wat je wilt, is een lieve, zorgzame vrouw die enthousiast het ene bordspel na het andere voor je kind van de plank trekt, een arsenaal aan kinderliedjes kent, een liefdevol kusje geeft op een geschaafde knie, een boek voorleest voor het slapengaan en met engelengeduld bekers water brengt als je kind tijd rekt. Dát, en dan voor een laag uurtarief.

Ook lezen: Zo vind je een betrouwbare oppas

Een oppas zoeken

Maar waar vind je zo’n oppas? Trek je een briefje van het bord bij de plaatselijke supermarkt met ‘oppas aangeboden’ en bel je op goed geluk een vreemde? ‘Waarom niet?’, vindt Joyce. Zij vond haar oppas Marjolein inderdaad via een prikbord in de supermarkt. ‘Natuurlijk laat ik m’n kind niet bij de eerste de beste achter. We hebben eerst gebeld, ik kreeg een aardig meisje aan de telefoon, ze woonde in de buurt en we spraken af op een zaterdagmiddag. Ze maakte kennis met mijn dochter Lieve en mijn indruk was goed: netjes, een beetje verlegen, maar gek op kinderen. En belangrijk: mijn dochter vond haar geweldig.’

Tip! Hier plaats je vrijblijvend een oproepje voor een vaste oppas

Advertentie

Hoeveel betaal ik de oppas?

Het tarief dat je afspreekt met de oppas, hangt af van het aantal kinderen die de oppas onder zijn of haar hoede krijgt. Voor één kind is €4 tot €6 per uur een redelijk basisbedrag. Voor twee kinderen kun je uitgaan van €6 tot €8 per uur en voor drie kinderen van €8 tot €10 per uur (bron: Nibud). Vraagt je kind veel aandacht, dan kunnen deze bedragen aan de lage kant zijn. De bedragen gelden voor een oppas die bij je thuis komt en die wat ouder is. Is de oppas tussen de 15 en 18 jaar oud, dan is € 3,10 en € 4,70 per uur volgens het Nibud redelijk.

Tarief voor extra werkzaamheden

Gaat je kind overdag naar school, dan betaal je meestal alleen de uren dat je kind bij de oppas is. Is de oppas onder schooltijd bereikbaar voor je kind, dan is het redelijk dat je daar iets voor betaalt. De oppas is dan toch gebonden. Als je oppas ook huishoudelijk werk voor je doet, gelden er andere tarieven. Een hulp in de huishouding kost zo’n €10,50 tot €13,50 per uur. Voor de uren dat je oppas huishoudelijk werk doet, kun je uitgaan van deze oppastarieven.

’s Avonds oppassen

Een oppas die ’s avonds aanwezig is, kun je een vast bedrag per avond geven of een uurbedrag. Blijft de oppas slapen, dan kun je het beste een totaalbedrag voor de nacht afspreken.

Formele of informele oppas

De hierboven genoemde bedragen gelden als richtlijn van het Nibud voor een informele oppas. Dit is een oppas die niet als gastouder staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang. Je krijgt voor deze oppas dan ook geen kinderopvangtoeslag.

Advertentie
Oudermatch

Een eigentijds vraag- en aanbodbord is Oudermatch.nl. Bij dit online bemiddelingsbureau staan dertienduizend meiden (en enkele jongens) van twaalf tot twintigjaar ingeschreven. De site helpt ouders een geschikte oppas in de buurt te vinden en oppassers een gezin.

tip

Kinderoppas screenen

Het screenen van de oppas ligt meestal bij jou. Maar daar zit ’m de crux. Want waar screen je op, als ouder? Pedagoog en ontwikkelingscoach Marit Langedijk-van der Pruik krijgt die vraag vaak van ouders. ‘Schrijf vóór het eerste contact je speerpunten op. Welke eigenschappen vind je belangrijk? Veel ouders zoeken een ‘lieve’ oppas, maar dat vind ik een te algemeen begrip. Maak voor jezelf concreet uit welke handelingen moet blijken dat de oppas lief, warm en ondersteunend is. Van een buurmeisje of nichtje weet je meestal wel of het goed zit, maar als je afhankelijk bent van een oppasservice, is dat anders.’

Lees ook:
Hoeveel betaal jij de oppas? Tips van andere moeders.

Redactioneel – Offer- Kinderfiets

Kinderfiets

De prachtige Volare Melody fietsenreeks is van superieure kwaliteit
Shop nu