
Alles over Kinderboekenweek 2022 – plus: de leukste voorleesboeken in dit thema
De jaarlijks terugkerende Kinderboekenweek is een perfecte tijd om extra bezig te zijn met boeken en (voor)lezen. De Kinderboekenweek 2022 staat in het teken van de natuur. Lees snel verder over het belang van voorlezen, het thema van de Kinderboekenweek 2022 én de leukste kinderboeken die daarbij passen.
Wat is de Kinderboekenweek?
Ieder jaar organiseert de stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) de Kinderboekenweek, om lezen onder de aandacht te brengen en het belang van voorlezen te promoten. De Kinderboekenweek 2022 is van 5 t/m 16 oktober. Net als elk jaar is er een Kinderboekenweekgeschenk. Het is geschreven door Andy Griffiths en Terry Denton (bekend van de reeks De waanzinnige boomhut) en je krijgt het gratis als je voor tenminste € 12,50 aan kinderboeken koopt in de boekwinkel of online. Het thema van dit jaar is: ‘Gi-ga-groen’. Tijdens deze Kinderboekenweek gaat het allemaal over naar buiten en op avontuur gaan in de natuur.
Tip: Hier vind je de allerleukste boeken voor de Kinderboekenweek 2022
Wat wordt er gedaan tijdens de Kinderboekenweek?
Tijdens de Kinderboekenweek worden er door het hele land allerlei leuke activiteiten rondom lezen voor kinderen georganiseerd, zoals voorleesuurtjes of theatervoorstellingen. Benieuwd naar de activiteiten bij jou in de buurt? Kijk eens op de website van de lokale bibliotheek of boekwinkel: grote kans dat je daar een activiteitenoverzicht vindt.
Voor wie is de Kinderboekenweek?
De Kinderboekenweek is bedoeld voor kinderen van 0 t/m 12 jaar. Basisscholen, de kinderopvang, BSO’s, bibliotheken en boekwinkels besteden er dan ook veel aandacht aan. Maar ook thuis kun je aandacht besteden aan de Kinderboekenweek. Ook voor peuters en zelfs voor baby’s is het namelijk ontzettend belangrijk dat ze worden voorgelezen en leren om zelf boeken te lezen. Met het stimuleren van leesplezier kun je niet vroeg genoeg beginnen.
Lees ook: 7x de voordelen van voorlezen aan je baby
Zo belangrijk is voorlezen
Dat voorlezen ontzettend belangrijk is voor de taalontwikkeling van je kind, is bekend. Maar het heeft nog meer voordelen. Voorlezen is ook een moment van rust en aandacht. Ook kun je aan de hand van het verhaal en de vragen die je stelt, ontdekken wat je kind bezighoudt. Daar kun jij weer mooi op inspelen door peuterboeken te zoeken die daarover gaan. Het tegenkomen van herkenbare situaties in boekjes geeft peuters houvast, bijvoorbeeld als het verhaaltje gaat over een kind dat ook bang is in het donker. Of als een simpele en dagelijks voorkomende activiteit wordt besproken, zoals tandenpoetsen voor het slapengaan.
Lees ook: Voorlezen aan je kind heeft ook een positief effect op jou
Je peuter voorlezen: tips
Hier een aantal voorleestips op een rij.
- Praat eerst met je kind over de voorkant van het boek en bedenk samen waar het verhaal over zal gaan. Stel een vraag over de illustratie. Zo komen jullie in de voorleesstemming. Je kind wordt nieuwsgierig naar het boek.
- De eerste zin, daar win je veel mee. Lees die niet achteloos voor, want die eerste woorden zetten de toon. Hier gaat iets spannends verteld worden, iets machtig interessants. Iets wat we niet moeten missen. Ja, kruip nog maar wat dichter tegen me aan, want het is sen-sa-tioneel. Moet je horen…
- Herhaling. Kinderen vinden het prachtig dat ze weten wat er komt. Lees peuterboeken daarom gerust steeds opnieuw.
- Hoe jonger het kind is, hoe korter de concentratieboog. Kies daarom korte verhaaltjes voor peuters. Plaatjes kijken is minstens zo leuk, en vaak is in het begin een regel per bladzijde al genoeg.
- Emoties laat je zien met je ogen. Boosheid, verdriet of plezier. Moeheid, verwarring of verbazing. Met je uitdrukkingen geef je het verhaal non-verbale kracht en als je ze aanpast aan wat je vertelt, gaat het nog meer leven voor je kind. Zorg dus dat jullie elkaars gezicht goed kunnen zien tijdens het voorlezen.
- Vraag je kind of hij zelf weleens zoiets heeft meegemaakt, gehoord of gezien. En wat er toen gebeurde. Stel open vragen, zodat je kind wordt aangemoedigd om te vertellen.
- Ook met gebaren en je stem kun je het verhaal kracht bijzetten. Er zijn zes ‘spreekvarianten’: luid, zacht, hoog, laag, snel en langzaam. Speel daarmee om het voorleesmoment nog aantrekkelijker te maken.
- Vanaf de peutertijd ontwikkelt de fantasie van je kind zich. Samen een verhaal bedenken stimuleert die fantasie. Je kunt beginnen met bedenken hoe het verhaal afloopt. Dus op de helft of twee derde van het boek vraag je: hoe loopt het af?
- Klap niet na de laatste zin het boek dicht met een: ‘Zo, en nu naar bed’. Dan haal je je kind in één keer ruw uit het verhaal. Neem dus tijd voor het einde, zodat je kind zelf rustig uit het verhaal stapt.
Voor meer tips over boeken en voorlezen, kijk je op Boekstart.nl.
Lees ook: Je peuter voorlezen: zo doe je dat!
Gouden Griffel
Tijdens de Kinderboekenweek 2022 is de Gouden Griffel (de prijs voor het best geschreven kinderboek) gewonnen door Yorick Goldewijk die het boek ‘Films die nergens draaien‘ schreef. Ook het Gouden Penseel werd uitgereikt; dit is de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek. Raoul Deleo won de prijs met zijn boek ‘Terra Ultima‘.
Boekentips in het thema ‘Gi-ga-groen’
De leukste kinderboeken die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek vind je hier:
Prentenboeken voor peuters
Deze prentenboeken staan alleen al geweldig op de boekenplank, door de prachtige illustraties op de kaft. Maar laat ze vooral geen stof vangen, daar zijn de verhalen veel te leuk voor. Als je tussen 5 t/m 16 oktober boeken bestelt ter waarde van €12,50, krijg je het Kinderboekenweekgeschenk cadeau.
Boekentips voor kleuters
Leuke boeken om (samen) te lezen voor kinderen in groep 1 en 2. Van eekhoorns en konijnen tot vogels en spinnen: het hele dierenrijk komt aan bod.
Boekentips voor schoolkinderen
Als je kind eraan toe is om zelf een boek open te slaan, zijn deze populaire boeken geschikt. ‘Films die nergens draaien‘, het boek dat dit jaar De Gouden Griffel heeft gewonnen, mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken.
Top 5 educatieve boeken
Na het lezen van deze educatieve boeken durft niemand meer te zeggen dat leren saai is. Meereizen door de seizoenen, het alfabet leren of het ontdekken van alle bijzondere beestjes op aarde: je kind wordt nog eens een wandelende encyclopedie.
Bron: CPNB
Wil je altijd met korting shoppen? Vraag dan nu je Ouders van Nu Voordeelpas aan en profiteer het hele jaar van scherpe aanbiedingen.