Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Dreumes speelgoed en spelletjes

Vanaf zijn eerste verjaardag is je kind geen baby meer, maar een ondernemende dreumes die elke dag weer wat nieuws leert. Het juiste speelgoed en leuke spelletjes helpen hem hierbij, wat is nu geschikt dreumes speelgoed? En welke spelletjes kun je doen? Hier wat handige tips.

Advertentie

De ontwikkeling van je dreumes

Maakte je kind het eerste jaar enorme stappen, ook in deze fase van zijn leven maakt hij heel veel ontwikkelingen door. Hij leert vooral spelenderwijs, en speelgoed en spelletjes helpen hem om verschillende vaardigheden (verder) te ontwikkelen. Zoals bijvoorbeeld:

  • De grove en fijne motorische ontwikkeling: de eerste stapjes (grof) en een rozijntje met zijn duim en wijsvinger van de grond rapen (fijn). Deze activiteiten dragen bij aan de ontwikkeling van spierkracht en ook wordt het evenwicht van je dreumes zo gestimuleerd.
  • Taalontwikkeling: je dreumes leert tijdens het spelen allerlei taalkundige begrippen.
  • Cognitieve ontwikkeling: tijdens het spelen voert je dreumes allerlei activiteiten uit. Lukt iets niet, dan moet hij naar een oplossing zoeken.
  • Emotionele ontwikkeling: tijdens een rollenspel bijvoorbeeld met een knuffel of pop oefent je kind het uitdrukken van zijn emoties.
  • Sociale ontwikkeling: spelen is ook belangrijk voor de sociale ontwikkeling van je dreumes: zo leert hij om te gaan met en begrip te hebben voor anderen.

Meer lezen? Alles wat je moet weten over de ontwikkeling van je dreumes

Hoe speelt een dreumes?

Het lijkt misschien wel alsof dreumesen en peuters gezellig met elkaar spelen, maar dat is niet zo. Kleine kinderen zijn vooral op zichzelf gericht. Ze spelen liever naast elkaar, dan met elkaar. Ze zijn nog te druk bezig om de wereld om zich heen te ontdekken. Ook kunnen ze zich nog niet in een ander kind verplaatsen. Als je kind een leuk speeltje ziet in de handen van een ander kind, pakt hij dat af. Vanaf twee jaar worden kinderen beetje bij beetje wat socialer en zijn ze steeds meer bereid om te delen.

Lees meer: Dit is de reden waarom buitenspelen belangrijk is

Advertentie

Wat is geschikt dreumes speelgoed?

Waarschijnlijk is je dreumes wel uitgekeken op zijn babyspeelgoed en is het tijd voor iets nieuws. Je kind kan nu meer: hij is mobieler, kan dingen oppakken, vastpakken en stapelen. Heel gecontroleerd gaat het waarschijnlijk nog niet, dus het is wel slim om speelgoed aan te schaffen dat niet zo snel kapotgaat. Pas ook op met te klein speelgoed, zoals knikkers of kleine Legoblokjes. Je dreumes stopt nog van alles in zijn mond en kan daarin stikken.

Gelukkig is er heel veel speelgoed dat wel geschikt is voor je dreumes. Hieronder zetten we al het dreumes speelgoed op een rij:

Fantasiespeelgoed, zoals poppen en knuffels

Misschien heeft jouw dreumes al een knuffel die onmisbaar is als hij gaat slapen of verdrietig is. Een pop of knuffel stimuleert de fantasiewereld van je kind. Hij kan bijvoorbeeld een rollenspel spelen zoals ‘vadertje en moedertje’ met de pop of knuffel.

Speelgoed voor de taalontwikkeling, zoals voorleesboeken

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Dat is niet alleen een gezellig moment samen, maar je kind leert er ook veel van. Zo is het goed voor zijn taalontwikkeling, want hij leert nieuwe woorden en hoe een zin is opgebouwd. Door met je kind te praten over het boek en het verhaal wordt hij gestimuleerd om actief met taal aan de slag te gaan.

Advertentie

Speelgoed voor grove motoriek, zoals loopwagens en loopfietsjes

Een loopwagen is handig om te leren lopen en stapje voor stapje de omgeving verder te ontdekken. Binnen én buiten.

Speelgoed aan een touwtje of een loopstok

Als je kind al kan lopen, is bijvoorbeeld een speelgoedhondje aan een touwtje ideaal speelgoed. Hij kan het touwtje achter zich aan trekken. Ook een loopstok met een figuurtje geeft veel plezier. Deze hoeft hij niet te trekken, maar duwt hij vooruit.

Speelgoed voor de fijne motoriek, zoals:

  • Blokken. Met (houten) blokken kan je kind stapelen én alles weer laten omvallen. Met Duplo kan hij echte torens maken die steviger blijven staan. Hier vind je het leukste houten speelgoed voor je kind.
  • Activiteitenkubus. Om de fijne motoriek te trainen is een activiteitenkubus ideaal. Bovenop zit meestal een spiraal met poppetjes, beestjes of grote kralen om door de spiraal te laten glijden.
  • Poppenhuis of andere speelsets. Met dit soort speelgoed leert je kind van alles over dagelijkse situaties. Wat gebeurt er nu in het poppenhuis? Met een speelset, bijvoorbeeld een boerderij, kan je dreumes kijken of alle dieren veilig in de stal staan enzovoort.

Creatief speelgoed, zoals muziekinstrumenten of knutselmateriaal

Een tamboerijn, sambaballen of een xylofoon zijn favoriet bij veel kinderen. Leuk om herrie mee te maken en bij te zingen en dansen. Knutselmateriaal doet het ook altijd goed. Echt kleuren zit er misschien nog niet in, maar vingerverf en klei zijn zeker aanraders.

Buitenspeelgoed

Heb je genoeg ruimte in je tuin? Dan is een kleine glijbaan of trampoline ideaal voor je dreumes. Zo leert hij om te klimmen, te klauteren, te vallen én weer op te staan. Een bal zorgt ook voor eindeloos plezier, net als een zandbak of –tafel. Je dreumes vindt het heerlijk om met zijn handen in het zand te wroeten, om zandkasteeltjes bouwen en weer stuk te maken.

Tip: wil je besparen op speelgoed of ga je voor duurzaam? Kijk dan eens op Marktplaats, Facebook of ga naar een kringloopwinkel: hier vind je gebruikt speelgoed dat vaak nog zo goed als nieuw is. Of check dit artikel:

Lees meer: Alles over het speelgedrag van je dreumes

Spelletjes met je dreumes

Je dreumes kan zich nog niet zo lang alleen vermaken. Hij vindt het dus fijn om af en toe samen met jou te spelen of een boekje te lezen. Bovendien is hij het liefst bij jou in de buurt. Grote kans dat je kind je op zulke momenten nadoet. Dat is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Goed dus om dit te stimuleren. Ben je thuis aan het schoonmaken? Geef je kind een doekje om mee te helpen. Heb je een wasmand vol met wasgoed dat moet worden opgevouwen? Laat je kind mee helpen zoeken naar de sokken die bij elkaar horen.

Lees meer: Tips om zelfstandig spelen te stimuleren

Schermtijd

Je dreumes vindt het vast hartstikke leuk om naar een beeldscherm te kijken. Denk bijvoorbeeld aan korte kinderfilmpjes op tv of dreumes spelletjes iPad. Of je dit een goed idee vindt, dat is natuurlijk aan jou. Experts adviseren in elk geval om kinderen van twee tot vier jaar maximaal dertig minuten per dag naar een scherm te laten kijken. Er zijn in elk geval genoeg educatieve spelletjes voor dreumes online te vinden. Als kinderen jong zijn (tot zes jaar) zijn, gaat het vooral om samen kijken en praten over wat je kind ziet of doet op een scherm (emotionele ondersteuning). Bovendien moet je hem natuurlijk nog een handje helpen als hij een spelletje wil spelen op de tablet. Zo herken je leuke en leerzame apps voor je kind.

Meer weten? Hoeveel beeldschermtijd is oké?