Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
dreumes speelgoed poppenhuis

Het leukste speelgoed voor een dreumes

Als je kind één jaar is, is hij geen baby meer, maar een dreumes. Op naar nog veel meer nieuwe dingen leren, en dat doet hij spelenderwijs. Welk speelgoed is geschikt voor een dreumes? En welke spelletjes kunnen jullie samen doen?

Advertentie

Het belang van spelen

Tussen zijn eerste en tweede jaar is je kind een dreumes. In deze fase maakt hij weer veel nieuwe ontwikkelingen door, die voortborduren op wat hij als baby allemaal al heeft geleerd. Zo gaat hij steeds steviger staan, beter lopen, rennen en klimmen, maar ook praten. Hij begrijpt elke dag meer van de wereld om hem heen en hij gebruikt zijn creativiteit en fantasie. Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van je dreumes, hij leert er ontzettend veel van. Kijk maar:

 • De grove en fijne motoriek: van de eerste stapjes (grof) tot een rozijntje met zijn duim en wijsvinger van de grond rapen en ‘voeren’ aan zijn knuffel (fijn). Deze bewegingen dragen bij aan onder meer de ontwikkeling van de spieren, de hand-oogcoördinatie en het evenwicht van je dreumes.
 • Taalontwikkeling: door tijdens het spelen met je dreumes te benoemen wat jullie doen, leert hij in rap tempo nieuwe woorden begrijpen en uitspreken.
 • Cognitieve ontwikkeling: tijdens het spelen experimenteert je dreumes erop los, hij probeert van alles uit, gebruikt zijn zintuigen, kopieert jou en zoekt oplossingen als iets hem niet lukt. Heel leerzaam!
 • Emotionele ontwikkeling: tijdens een rollenspel, bijvoorbeeld met zijn knuffels of poppen, kan je kind zijn emoties uiten en alledaagse situaties naspelen.
 • Sociale ontwikkeling: interactie met andere kinderen (al is samen spelen er nog niet echt bij) draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden als rekening houden met een ander, op je beurt wachten en speelgoed delen.

Spelen van 1 tot 2 jaar

Tot ze twee jaar zijn, zijn kinderen vooral op zichzelf gericht. Het lijkt misschien alsof dreumesen gezellig met elkaar spelen, maar dat klopt niet helemaal: ze spelen naast elkaar en zijn ieder met hun eigen spel bezig. Ze zijn vooral druk bezig om de wereld om zich heen te ontdekken en kunnen zich nog niet in een ander kind verplaatsen. Je kind kan zomaar een speeltje uit de handen van een ander kind trekken als hij het wil hebben. Hij volgt zijn eigen behoefte en beseft nog niet dat dat voor het andere kind niet leuk is. Na twee jaar worden kinderen sociaal vaardiger en peuters zijn steeds meer bereid om te delen.

Lees meer: Samen spelen, hoe leert je kind dat? 

Veilig spelen

Voor je dreumes is de wereld één groot speelterrein en hij is zich nog niet bewust van gevaar. Hij doet ook niet per se met speelgoed waarvoor het is bedoeld, maar vooral wat hij zelf interessant vindt. Geef hem speelgoed waarmee hij op een veilige manier bezig kan zijn en dat geschikt is voor zijn leeftijd. Stevig speelgoed dus, met het CE-keurmerk erop en de juiste leeftijdscategorie. Let op dat speelgoed waar je dreumes mee speelt geen losse onderdelen heeft, of delen die makkelijk kunnen afbreken of losgaan. 

Dreumesen zijn soms heel goed in slopen! Heeft het speelgoed (knoopcel)batterijen? Check of je kind die er niet zelf uit kan halen: het klepje moet alleen met een schroevendraaier of muntstuk te openen zijn. Geef je kind ook geen speelgoed met magneten eraan. Die kunnen losraken en als je kind er meerdere van inslikt, kunnen ze elkaar aantrekken in zijn buik. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Ook legoblokjes, knikkers, pionnen van bordspellen en andere kleine speeltjes zijn niet geschikt voor je dreumes, vanwege verstikkingsgevaar. Kleine kinderen stoppen nu eenmaal alles in hun mond.

Leuk speelgoed voor je dreumes

En dan nu: leuke speel-inspiratie voor je kind. Omdat hij al veel meer kan dan toen hij een baby was, wordt ander speelgoed aantrekkelijker én leerzamer voor hem. Hij is mobieler, kan dingen oppakken, verplaatsen, ermee stapelen en gooien. Speelgoed voor deze leeftijd is niet voor niets hufterproof. Hieronder staan allerlei leuke ideeën voor geschikt speelgoed voor je dreumes. Je kunt hiervoor ook eens kijken op Marktplaats, in Facebookgroepen of bij de kringloopwinkel. Er is veel mooi tweedehands speelgoed te krijgen. Of misschien is er een speel-o-theek in jouw buurt? Daar kun je steeds ander speelgoed voor je dreumes lenen.

Speelgoed voor de fantasie

 • Poppen en knuffels. Je dreumes heeft vast wel een knuffel die onmisbaar is als hij gaat slapen of verdrietig is. Een pop of knuffel stimuleert de fantasiewereld van je kind. Hij kan met zijn knuffel een rollenspel spelen en allerlei alledaagse situaties die hij meemaakt imiteren.
 • Servies of gereedschap. Ook met deze attributen, die hij jou ook ziet gebruiken, kan je kind zijn fantasie kwijt.
 • Een keukentje. Voor de allerkleinsten zijn er al keukentjes te koop, met etenswaren van hout of kunststof.
 • Een blokkenset. Er zijn blokkensets te koop met allerlei verschillende vormen blokken. Je kind bepaalt zelf wat hij erin ziet en kan er van alles mee bouwen. Zo kan hij zijn fantasie helemaal volgen.
 • Poppenhuis of andere speelsets. Zoals een winkel of een boerderij met dieren. Let wel op of het geschikt is vanaf 1 jaar.

Speelgoed voor de taalontwikkeling

 • Prentenboeken. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Het is een gezellig ontspanmoment voor je dreumes, en het is goed voor zijn taalontwikkeling. Door met je kind te praten over het boek en het verhaal leert hij nieuwe woorden en hoe een zin is opgebouwd.
 • Memory. Een simpel memoryspel kun je al spelen met je dreumes, door de kaarten met de plaatjes naar boven neer te leggen. Samen kun je twee dezelfde kaarten bij elkaar zoeken, en als je benoemt wat erop staat heeft hij weer een woord geleerd. 

Speelgoed voor de grove motoriek

 • Een loopwagen en loopfiets. Dit stimuleert je kind bij het ontwikkelen van spierkracht, evenwicht, coördinatie en het leren lopen en rennen.
 • Speelgoed aan een touwtje of een loopstok. Als je kind al kan lopen, is een speelgoedhondje aan een touwtje heel leuk, of een figuur met wieltjes en een duwstok.
 • Een Wobbel Board. De welbekende gebogen plank. Je kind kan erop liggen, klimmen en staan, het stimuleert zijn evenwichtsgevoel en hij kan het als opstapje gebruiken (ook even opletten dus: waar kan hij allemaal bij met di hulpje?).
 • De Pikler driehoek. Een simpel driehoekig houten klimrek voor kinderen vanaf 9 maanden. Het is geschikt voor in huis en buiten en kan worden uitgebouwd met een loopplank.

Speelgoed voor de fijne motoriek

 • Stapelblokken. Een toren omgooien is minstens zo leuk als stapelen. Extra uitdagend zijn de sets met stapelstenen in verschillende vormen, die je kind op elkaar kan balanceren. Hier vind je het leukste houten speelgoed voor je kind.
 • Duplo. De stenen stapelen en weer van elkaar halen vergt concentratie, en doordat ze stevig vastzitten kan je kind ook een hele hoge toren bouwen.
 • Activiteitenkubus. Elke zijde van de kubus is een ander spelletje dat de fijne motoriek stimuleert. Zoals radertjes die je kunt laten draaien, een spiraal waarlangs je een kraal kunt loodsen of knoppen die je kunt indrukken.

Creatief spelen

 • Muziek maken. Muziekinstrumenten, zoals een tamboerijn, sambaballen of een xylofoon, vinden kinderen vaak fantastisch. Ze leren er verschillende klanken van, ze gebruiken hun motoriek en hand-oogcoördinatie en lekker herrie maken is altijd leuk.
 • Verf en stiften. Een tekening maken lukt nog niet, maar smeren met allerlei kleuren vingerverf vindt je dreumes heerlijk. Er zijn ook viltstiften voor de allerkleinsten te koop, en tekenpapier op een rol, waarmee je een groot stuk vloer kunt bedekken. Dan kan je dreumes losgaan met z’n artistieke talent.
 • Klei met uitsteekfiguren. Blijf er wel bij, zodat je kind geen stukjes klei in zijn mond steekt.
 • Stickers plakken. Er zijn stickersets met grote stickers, speciaal voor kleine vingertjes.
 • Kralen rijgen. Natuurlijk geef je je dreumes geen kleine kralen. Voor kinderen vanaf 18 maanden zijn er sets te koop met heel grote houten kralen in verschillende vormen en kleuren, die je kind aan een veilig koppelsnoer kan rijgen.

Lees meer: Speelgedrag dreumes

Speelgoed voor buiten

 • Speelgoed voor buiten. Heb je genoeg ruimte in je tuin? Dan is een kleine glijbaan of ander speeltoestel geweldig. Je kind leert veel van klimmen, vallen en weer opstaan.
 • Bal. Samen heen en weer rollen, gooien en schoppen: zo gebruikt je kind al zijn spieren.
 • Zandbak of -tafel. Je dreumes vindt het heerlijk om met zijn handen in het zand te graven, samen met jou een kasteel te bouwen en weer stuk te maken, of een emmer vol te scheppen en weer leeg te gooien.
 • Badje of emmer met water. Op warme dagen is een badje of emmer met een klein laagje water ideaal speelgoed voor buiten. Helemaal met een gieter en verschillende plastic bakjes erbij. Blijf wel altijd in de buurt als je kind met water speelt. Zelfs in een klein laagje water kan hij verdrinken.

Lees meer: Waarom buitenspelen belangrijk is

Samen spelen met je dreumes

Een dreumes kan nog niet zo lang alleen spelen. Hij vindt het veel te gezellig om bij jou in de buurt te zijn en doet je graag na. Ook dat is voor hem een vorm van spelen. Ben je eten aan het maken, geef je dreumes dan een pan en een houten lepel. Of laat hem ‘helpen’ met een doekje als je aan het schoonmaken bent. Voor een klein kind is deze manier van spelen net zo interessant als spelen met speelgoed.

Lees meer: Zelfstandig spelen, zo stimuleer je dat

Beeldscherm

Zodra je dreumes de tablet of jouw telefoon heeft ontdekt, vindt hij dat waarschijnlijk ook superleuk speelgoed. Er zijn allerlei leuke apps voor kleine kinderen, of korte kinderfilmpjes of kinderliedjes op bijvoorbeeld YouTube of NPO Zappelin. Doe je dit samen met je kind, dan kun je met hem praten over wat hij ziet of doet op het scherm. Het advies is om kinderen tot twee jaar geen beeldscherm te geven, of de schermtijd te beperken tot maximaal vijf minuten per dag. En zorg dat je kind daarnaast genoeg speelmomenten heeft waarbij hij zijn zintuigen en motorische vaardigheden kan gebruiken. Hier lees je meer: Hoeveel beeldschermtijd is oké?

Bron: VeiligheidNL

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod