Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
speelgoed kind 4 jaar

Geschikt speelgoed voor kinderen vanaf 4 jaar

De vierde verjaardag van je kind is een grote stap. Je peuter is vanaf nu officieel een kleuter en gaat naar de basisschool. Daar hoort ook een nieuwe fase van speelgoed bij. Lees hier welk speelgoed leuk is voor een kind van 4 jaar.

Advertentie

Speelgoed kleuter 4 jaar

Het basisschooltijdperk is aangebroken, een fase waarin je kind zich in sneltreinvaart verder ontwikkelt. De eerste weken op school kan het best even wennen zijn, maar vaak maken kinderen daarna al gauw een flinke spurt. Je kleuter komt thuis met allerlei nieuwe kennis, vaardigheden en interesses. Dat zal je ook merken aan zijn spelgedrag: je kind vindt het leuk om te spelen met speelgoed dat aansluit op die nieuwe vaardigheden en interesses. 

Lees ook: 5x veranderingen in gedrag door school

Het kan zijn dat je kind zijn oude speelgoed opeens niet meer interessant vindt. Of dat hij er op een heel nieuwe manier mee gaat spelen. Daarnaast krijgt je kind binnenkort z’n eerste speelafspraken met klasgenootjes. Bij die vriendjes thuis zal hij ander speelgoed zien, dat hij nog niet kent. Grote kans dat je kleuter binnenkort meldt dat hij óók zo’n mooie garage of poppenwagen als zijn vriendje wil hebben.  

Ga je op zoek naar speelgoed voor je kleuter, kies dan voor speelgoed dat aansluit op z’n ontwikkelingsfase en nieuwe vaardigheden. Speelgoed waar hij iets van kan leren, of dat nou op motorisch, cognitief of sociaal vlak is. Op de verpakking van speelgoed staat altijd een leeftijdsindicatie die aangeeft voor welke leeftijd het geschikt is. 

Ontwikkelingsfase kleuter 4 jaar

Kleuters kunnen al heel goed klimmen en klauteren. Enige probleem is dat ze vaak een beetje overmoedig zijn en hun grenzen niet kennen. Houd in een speeltuin dus nog wel een oogje in het zeil. Kinderen van 4 zijn over het algemeen zindelijk. Daarmee is ook de poep- en plasfase aangebroken. Ook krijgen kleuters meer interesse in het verschil tussen jongens en meisjes. Je kleuter kan steeds beter rekening houden met andere kinderen. Daardoor gaat samen spelen steeds beter. Tijd voor de eerste speelafspraakjes! 

Advertentie

Een kind van 4 jaar*:  

 • Kan tot tien tellen en cijfers herkennen 
 • Herkent en benoemt vormen en kleuren goed
 • Tekent steeds betere poppetjes 
 • Kan misschien al zijn naam schrijven (soms in spiegelbeeld)
 • Kan knippen 
 • Klimt op klimrekken, in bomen en op ladders
 • Kan huppelen en hinkelen 
 • Snapt begrippen als meer-minder, groter-kleiner, voor-naast-op, erbij-eraf 
 • Kan zich aan simpele spelregels houden 
 • En vervangt het imitatiespel voor fantasiespel 

Lees hier meer over de ontwikkeling van kinderen van 4 jaar.  

*Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een kleuter. Ieder kind is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. 

Dit leert je kind als hij 4 jaar oud is

Kleuters zijn ontzettend leergierig. Daardoor zal hij het komende jaar spelenderwijs ontzettend veel nieuwe dingen leren. Niet alleen op school, maar ook gewoon thuis of tijdens het buitenspelen. Je kunt onder andere verwachten dat je kind in zijn vijfde levensjaar: 

Advertentie
 • steeds beter kan uitleggen wat hem bezighoudt
 • eenvoudig kan optellen en aftrekken onder de twaalf 
 • begrippen als lengte, inhoud en gewicht gaat herkennen 
 • tijdsaanduidingen als eerder, later, gisteren gaat gebruiken en dagen en dagdelen benoemt 
 • zelf knutselwerkjes kan maken, door te knippen, plakken en vouwen
 • een koprol kan maken 
 • misschien leert fietsen zonder zijwieltjes
 • klaar is voor zwemles 

Dit leert je kind in groep 2 van de basisschool.

Spelontwikkeling kind 4 jaar

De belangrijkste verandering in het spelgedrag rond deze leeftijd is dat peuters nog vooral imiteren, terwijl kleuters steeds meer fantasiespelletjes gaan doen. Je kleuter gebruikt z’n fantasie om de wereld om hem heen beter te leren begrijpen. Hij doet rollenspellen en verzint zelf verhaaltjes. 

Denk aan spelletjes als vadertje en moedertje, superman of prinses spelen, of politie en boef. Fantasiespel is goed voor z’n verstandelijke ontwikkeling en denkvermogen: hij leert zo hoe anderen denken en doen. Ook kan je kind door middel van fantasiespel bepaalde ervaringen herbeleven en verwerken: zoals doktertje spelen met zijn knuffels, nadat hij zelf bij de dokter of in het ziekenhuis is geweest.  

Kleuters kunnen helemaal op gaan in hun spel. Vierjarigen ordenen hun speelgoed graag. Alle auto’s bij elkaar, van groot naar klein. De poppen op een rij, de knuffels daarnaast. Ook bouwen kleuters graag: hun fijne motoriek is inmiddels zo goed dat ze met constructiespeelgoed hele garages voor hun auto’s of huizen voor hun speelfiguurtjes kunnen bouwen. Ook kliederen met zand, water, klei en verf blijft favoriet. Hiermee prikkelen en ontwikkelen ze hun zintuigen. 

Tip: Welk speeltype is jouw kind? Lees het hier.


Voorbeelden geschikt speelgoed

Welk speelgoed past goed bij deze leeftijdsfase? Dat hangt onder andere af van het speeltype dat jouw kind is. Om je wat inspiratie te geven, hebben we een heleboel voorbeelden van geschikt speelgoed voor 4-jarigen op een rij gezet. Kies eruit wat bij je kind past: 

 1. Fiets: weg met de loopfiets, tijd voor een ‘echte’ fiets. Gemiddeld kunnen kinderen tussen de 4 en 5 jaar zelfstandig, maar onder begeleiding, leren fietsen. Een kinderfiets is dus een mooi cadeau voor z’n vierde verjaardag.
 2. Buitenspeelgoed: een kind van 4 kan behalve fietsen ook lekker buiten steppen, rolschaatsen, skateboarden, trampolinespringen of stuiteren op een skippybal. Zo kan je kind z’n energie kwijt en is hij lekker in de buitenlucht. En het is ook nog eens goed voor de motorische ontwikkeling.
 3. Zandbak of zandtafel: kliederen met zand is bij veel kleuters favoriet. Met een zandbak of zandtafel in de tuin vermaakt je kind zich uren. 
 4. Kliederspeelgoed: er bestaat ook kinetisch of magisch speelzand, dat heel geschikt is om binnen mee te spelen. Het maakt geen rommel, want het zand plakt alleen aan zichzelf. In dezelfde categorie valt slijm, kneedklei of foamklei. Je kind kan er lekker mee kliederen en is tegelijkertijd creatief bezig. 
 5. Teken- of verfmateriaal: kleuters leren steeds beter tekenen. Poppetjes, huizen en bomen komen tevoorschijn. Ook zal je kind z’n tekeningen gaan benoemen. Stimuleer dit door je kind regelmatig even te laten verven of tekenen. 
 6. Constructiespeelgoed: kinderen van 4 bouwen graag met constructiespeelgoed. En dan niet meer met die grote Duplo-blokken… Nee, daar voelt een kleuter zich al gauw te groot voor. Nu z’n fijne motoriek flink verbeterd is, vindt je kind het kleinere Lego waarschijnlijk een stuk interessanter. Ook ander constructiemateriaal als Kid K’nex, Kapla en magnetische bouwblokken zijn erg leuk. 
 7. Educatief speelgoed: je kleuter leert op school al de eerste beginselen van lezen, schrijven en rekenen. Hij vindt het reuze interessant om die nieuwe kennis te gebruiken tijdens het spelen. Er bestaat allerlei educatief speelgoed voor kleuters dat daarop inhaakt, zoals electro, loco, en spelletjes over cijfers en letters.
 8. Speelsets voor rollenspel: je kleuter gebruikt nu volop zijn fantasie bij het spelen en doet graag rollenspellen. Denk aan vadertje en moedertje, doktertje met zijn knuffels, of winkeltje spelen. Een dokterssetje of winkelwagentje zijn vaak een groot succes.
 9. Verkleedspullen: in diezelfde categorie vallen de verkleedspullen. Zo kan je kind er tijdens het spelen van prinses, dokter, brandweer of superheld ook echt uitzien als een prinses, dokter, brandweer of superheld.
 10. Speelfiguren van tv: misschien had je kind als peuter al een paar favoriete tv-figuren, maar tijdens de kleutertijd kan dit nog een stuk extremer worden. Zeker onder invloed van klasgenootjes, die ook allemaal ‘fan’ zijn van bepaalde shows. Van vrijwel alle populaire tekenfilms en tv-programma’s zijn er speelfiguren en speelsets te koop. 
 11. Poppenhuis: een poppenhuis met kleine poppetjes en meubeltjes is voor kleuters heel interessant. Ze kunnen hun fantasie er lekker op loslaten en het stimuleert hun cognitieve ontwikkeling.
 12. Poppenmeubels en accessoires: zijn poppen bij jouw kind favoriet? Dan zijn een poppenbedje, badje, poppenwagen of poppenkleurtjes altijd een goed idee. Zo kan je kind zijn ‘baby’ nog beter verzorgen en vertroetelen. 
 13. Tasjes en sieraden: in de kleuterklas beginnen veel kinderen een sterke voorkeur voor jongens- of meisjesspeelgoed te krijgen. Sommige kinderen versieren zichzelf dolgraag met tasjes, sieraden en prinsen of prinsessendingen. 
 14. Dinosaurussen: veel kinderen krijgen rond de leeftijd van 4 jaar een fascinatie voor dino’s. Kijk dus niet gek op als je kind binnenkort precies weet wat een triceratops of een brachiosaurus is. Gelukkig zijn er dino’s in alle soorten en maten te koop.
 15. Gadgets: er zijn allerlei simpele speelgoedversies te koop van technische gadgets en apparaten, denk aan een eigen fototoestel voor je kind. Zo kan je kind zelf échte foto’s maken, zonder dat jouw dure camera gevaar loopt. Er bestaan ook walkietalkies, walkmans, en microfoons voor kinderen vanaf 4 jaar. 
 16. Kindertablet: speelt jouw kind graag met jouw tablet, dan is een kindertablet een goed idee. Zo heeft hij zijn eigen apparaat met (educatieve) spelletjes erop. 
 17. Puzzels: puzzels van 12 tot 16 stukjes zijn geen uitdaging meer voor je kind. Langzamerhand kan hij al puzzels van 30 stukjes of meer gaan proberen. Houdt je kind erg van puzzelen, dan kun je zelfs al proberen om samen een puzzel van 50 stukjes te maken. Laat zien dat je het best eerst de randjes kunt neerleggen en daarna de binnenkant moet vullen. 
 18. Gezelschapsspelletjes: kleuters begrijpen simpele spelregels al, dus spelletjes voor twee tot vier personen kun je nu goed samen spelen. Op de verpakking van gezelschapspelletjes staat altijd aangegeven vanaf welke leeftijd het geschikt is. 

Bekijk de leukste cadeautips per leeftijd:

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod