Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 

20x leuke musea voor kinderen

Musea zijn niet alleen voor oudere kinderen interessant, ook voor kleintjes is het leuk om op een speelse manier kennis te maken met kunst, cultuur, natuur en wetenschap. Voilà: wel twintig bekende en minder bekende leuke musea om met je peuter of kleuter te bezoeken!

Advertentie

Lees ook: Met je baby naar het museum: heeft dat echt zin?

 1. Cobra Museum in Amstelveen

  cobra museum

  Cobra Museum

  In atelier CoBrA van het Cobra Museum mogen kinderen van alle leeftijden – eventueel na een inspiratierondje langs de lopende tentoonstelling – hun eigen kunst maken. Iedere zondag tussen 11.00 en 14.00 uur kunnen ze aan de slag met onder meer klei, verf en textiel en aanwijzingen voor technieken die passen bij de schilderijen die ze in het museum hebben gezien. En dan ga je dus naar huis met een héél origineel schilderij voor aan de muur, gemaakt door je eigen kind.

  Tip: Een dagje uit is nog leuker met een van deze schattige kindertassen

 2. Maritiem Museum in Rotterdam

  maritiem museum

  Maritiem Museum – Foto: Fred Ernst

  In het Maritiem Museum, op de locatie waar de Rotterdamse haven ooit begon, maken kinderen spelenderwijs kennis met de geschiedenis van de scheepvaart. Er zijn regelmatig familievoorstellingen en doe-expo’s en er is een paviljoen, waar je kunt zien hoe er met oude ambachten wordt gewerkt aan het onderhoud van de historische vloot. Ook hebben ze een superleuke havenbuitenspeeltuin. Kijk op de website om te checken wat er momenteel verder voor leuks te beleven is.

 3. Museum Natuurdiorama Holterberg in Holten

  museum holterberg
  Museum Natuurdiorama Holterberg

  Advertentie

  Bij Museum Natuurdiorama Holterberg kun je meer dan duizend Europese dieren bekijken. Geen levende, maar je ziet ze in zogenaamde diorama’s: enorme ‘kijkdozen’ waarin levensechte natuurscènes zijn uitgebeeld. Zo sta je met je neus bovenop de wolven en zie je taferelen die de natuur normaal gesproken geheimhoudt voor mensen. Er is ook een speel- en leerbos, waar kinderen natuuropdrachten kunnen doen die wisselen per seizoen. Maar gewoon lekker rennen en spelen mag natuurlijk ook.

 4. Scheepvaartmuseum in Amsterdam

  scheepsvaartmuseum
  Scheepvaartmuseum

  Het Scheepvaartmuseum vergeet de allerkleinsten niet. Zo zijn er vaak leuke familievoorstellingen en speciale kindertentoonstellingen, of ga met je kind kijken op een nagemaakt VOC-schip, waar je je met wat fantasie precies kunt voorstellen hoe ze vroeger de zee over voeren. Lading hijsen, door het ruim kruipen, aan het roer staan en een kanon afschieten… Spannend!

Met je kind naar het museum?

Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

openluchtmuseum
Nederlands Openluchtmuseum

Hoe leefden onze voorouders? In dit Openluchtmuseum mag je terug in de geschiedenis via honderd verschillende historische locaties en gebouwen. Op het Kindererf kunnen jonge bezoekers karweitjes van vroeger doen, zoals water pompen of (nep)koeien melken. Terwijl jij op het terras zit, spelen je kinderen in de speeltuin of proberen ze de weg te vinden in het doolhof. Vrij ideaal, hè?

Kinderboekenmuseum in Den Haag

kinderboekenmuseumKinderboekenmuseum Den Haag

Je kleuter wordt vast helemaal blij van de permanente tentoonstelling Ik ben kikker in het Kinderboekenmuseum. Bij deze vrolijke doe- en leertentoonstelling komen de populaire boeken van Max Velthuijs tot leven en beleven kinderen zelf de avonturen van Kikker en zijn vriendjes. Maar er zijn meer prachtige exposities, die kinderen zeker weten enthousiast maken voor verhalen en illustraties.

nijntje museum in Utrecht

nijntje museum

Nijntje museum

Heb je een kleine nijntje-fan in huis? Dan is het nijntje museum in Utrecht een paradijs. Er zijn tien themaruimtes geïnspireerd op de wereldberoemde prentenboeken van Dick Bruna. Zo is er het huis van nijntje, de dokter, de dierentuin, noem maar op. Kinderen stappen hier écht de wereld binnen van hun favoriete konijn en haar vriendjes.

Biesbosch MuseumEiland in Werkendam

biesbosch museum
Biesbosch Museum Eiland

Het Biesbosch MuseumEiland leert kinderen van alles over dit bijzondere waterlandschap, hoe het ontstond en hoe mensen er lang geleden leefden. Maar dé attractie voor jonge bezoekers is het speeleiland: een schaalmodel van de Biesbosch, waarin kinderen kunnen spelen en zelf met schuiven en knoppen de loop van het water kunnen beïnvloeden. Laarzen aan en gaan!

Museum Het Valkhof in Nijmegen

museum
Het Valkhof

Museum Het Valkhof maakt kunst en archeologie op allerlei originele manieren aantrekkelijk voor kinderen. Zo kun je in het ARCHEOlab zien hoe historische schatten worden opgegraven en in de Romeinenwerkplaats bouw je zelf een boog zonder cement of een kleurige mozaïek. Leuk om te ontdekken wat mensen door de eeuwen heen hebben verzonnen om hun leven mooi en makkelijk te maken.

Kindermuseum Villa Zebra in Rotterdam

villa zebra
Villa Zebra

Bij Villa Zebra mogen kinderen op hun eigen onbevangen manier kunst ontdekken. Niet door iets voorgeschoteld te krijgen, maar juist vanuit nieuwsgierigheid en fantasie. Kunst is er niet alleen in een museum, maar overal om je heen. En je maakt het niet door alleen iets te bedenken, maar ook door je te laten verrassen door wat je handen maken. Mooi museum, dat kinderen laat filosoferen over kunst en hun verbeeldingskracht en creativiteit écht viert.

Discovery Museum in Kerkrade

Continium_Expo_1
Discovery Museum

Ga met ‘kleine uitvinders’ vooral naar het Discovery Museum. In het Science Lab mogen ze lekker experimenteren en testen, stuitersmurrie maken of een zelfgemaakte raket afvuren. Bij de Expeditie leren wat oudere kinderen aan de hand van bizarre weetjes en door zelf te ervaren hoe techniek hun dagelijks leven beïnvloedt. Mooie voorbereiding ook, op technische snufjes van de toekomst!

Aviodrome in Lelystad

aviodrome
Aviodrome

Een klassieker, luchtvaartmuseum Aviodrome, maar het blijft leuk voor piloten in de dop en vliegtuiggekken. Er staan meer dan honderd modellen om van dichtbij te bekijken, maar je kunt er ook naar 4D-films (niet bang zijn voor wat waterspatten!). In de vluchtsimulator is het net alsof je boven de wolken zweeft, compleet met spannende turbulentie. Dat is zo spectaculair dat het voor de kleinste kinderen niet zo geschikt is, maar die kunnen ondertussen lekker losgaan op de speeltoestellen.

Het Spoorwegmuseum in Utrecht

spoorwegmuseumSpoorwegmuseum

Treinspottertjes gaan uit hun dak in het Spoorwegmuseum, over 175 jaar spoorwegen in Nederland. Er staan heel veel prachtige oude treinen, ze kunnen in de Oriënt Express en dappere kleuters doen de spannende dark ride op de bijzondere zolder. Kortom: genoeg te beleven!

Het Archeon in Alphen aan den Rijn

archeon
Archeon

Museumpark Archeon is een soort teletijdmachine: je kunt er zien hoe het vroeger in Nederland was. In de prehistorie, de Romeinse tijd, de middeleeuwen, in de Vikingen-tijd… De hutten en huizen hebben echt in ons land gestaan en in alle themagebieden is van alles te doen, bekijken en ervaren. Kijk ook even in het Romeins Museum welke schatten archeologen hebben opgegraven in Zuid-Holland.

Deltapark Neeltje Jans in Vrouwenpolder

neeltje jans
Deltapark Neeltje Jans

Deltapark Neeltje Jans is het leukste waterpark van Nederland. Zo kun je er prachtige tropische vissen kijken in het zeeaquarium met interactieve presentaties. Of met de grote rondvaartboot naar de Deltawerken. En vanaf mei kun je heerlijk met water knoeien in de grote waterspeelplaats Aquasplash.

Museum Speelklok in Utrecht

Museum Speelklok - Kidsproof.nl
Museum Speelklok

Stel je eens voor: een magische wereld vol zelf spelende muziekinstrumenten, van kleine speeldoosjes tot pianola’s en straatorgels. In Museum Speelklok klinkt overal vrolijke muziek. Jonge bezoekers kunnen een melodietje maken aan de hand van een speurtocht, en in de Muziekfabriek mogen de wat grotere kinderen zelf speeldoosmuziek componeren en afspelen. Dansen mag ook!

Oertijdmuseum in Boxtel

Oertijdmuseum - Kidsproof.nl
Oertijdmuseum

Hoe zag het leven in de oertijd eruit? In het Oertijdmuseum loop je nog net niet zelf in een berenvel. Wel wandel je tussen levensechte dinosaurussen en verschillende fossielen uit alle tijdperken. Met lekker weer geniet je buiten van het zonnetje in de oertijdtuin vol reusachtige dino’s. Die zijn ook voor de allerkleinsten leuk om te bekijken.

Museum Volkenkunde in Leiden

Museum Volkenkunde - Kidsproof.nl
Museum Volkenkunde

Op vakantie met kinderen kom je misschien niet verder dan de camping, maar in Museum Volkenkunde maak je een wereldreis. Het ligt hier vol schatten, van indianentooien tot ijsberenbontbroeken. Al struinend kun je superkrachten verzamelen door voorwerpen met bijzondere krachten te spotten. Er zijn regelmatig workshops voor kinderen, waarbij je al doende iets leert over culturen waarvan ze misschien nog nooit hadden gehoord.

Gevangenismuseum Veenhuizen

Gevangenismuseum Veenhuizen

Een beetje griezelig, maar ook heel leuk is het Gevangenismuseum, waar je ziet hoe ‘boeven’ door de eeuwen heen gestraft werden. Je mag er in een oude gevangenis kijken en in een moderne cel, je kunt iemand in de boeien slaan en een rondrit maken in een echte oude Boevenbus. Voor bezoekers die nog niet kunnen lezen speelt Lange Leo, de gezellige gevangenisboef, voor gids. Of doe de escaperoom en kijk of je de kluis kunt kraken!

Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden

Speelgoedmuseum Kinderwereld Roden

Lekker ouderwets is Speelgoedmuseum Kinderwereld, waar je heel veel soorten antiek en nostalgisch kinderspeelgoed kunt bekijken. Maar je mag er gelukkig ook echt spelen: zo is er een oud kruidenierswinkeltje waar kinderen in mogen spelen, allerlei ouderwetse speelautomaten en buiten kun je in de draaimolen, tollen en hoepelen of racen op voertuigen ‘van vroeger’.

Redactioneel – Offer – Vakantie

Vakantie Center Parcs

Heerlijke vakantie met kinderen
Boek nu