Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De leukste musea voor kinderen

Musea zijn niet alleen voor oudere kinderen interessant, ook voor de allerkleinsten is het leerzaam en leuk om kunst, cultuur, natuur en wetenschap op te snuiven. Voilà: maar liefst twintig keer een (kinder)museum waar je prima met je peuter of kleuter naartoe kunt!

 1. Cobra Museum in Amstelveen

  cobra museum
  Cobra Museum

  Advertentie

  In het kunstatelier van het Cobra Museum kunnen kinderen van alle leeftijden hun eigen kunst maken. Iedere zondag tussen 11.00 en 14.00 uur kunnen ze er aan de slag met klei, verf, textiel en nog veel meer. En dan ga je naar huis met een héél origineel schilderij voor aan de muur, gemaakt door je eigen kind.

 2. Maritiem Museum in Rotterdam
  maritiem museum

  Maritiem Museum – foto: Fred Ernst

  In het Maritiem Museum maken kinderen spelenderwijs kennis met de maritieme wereld van vroeger. Ze organiseren er geregeld bijzondere familievoorstellingen en doe-expo’s. Kijk op de website om te checken wat er momenteel voor leuks te beleven is.

 3. Museum Natuurdiorama Holterberg in Holten

  museum holterberg
  Museum Natuurdiorama Holterberg

  Bij Museum Natuurdiorama Holterberg kun je de grootste collectie Europese diersoorten bekijken: er zijn meer dan duizend dieren! Op zich al een hele belevenis, maar vooral als je de speciale plaatjesspeurtocht voor kinderen doet (vanaf vier jaar).

 4. Scheepvaartmuseum in Amsterdam

  scheepsvaartmuseum
  Scheepvaartmuseum

  Het Scheepsvaartmuseum vergeet de allerkleinsten ook niet. Zo zijn er vaak leuke familievoorstellingen en speciale kindertentoonstellingen, of ga met je kind kijken op een nagemaakt VOC-schip, waar je je met wat fantasie precies kunt voorstellen hoe ze vroeger de zee over voeren. Lading hijsen, door het ruim kruipen, een kanon afschieten… Spannend!

Met je kind naar het museum?
 1. Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

  openluchtmuseumNederlands Openluchtmuseum

  Hoe leefden onze voorouders? In dit Openluchtmuseum mag je terug in de geschiedenis. Op het Kindererf kunnen de kleintjes karweitjes van vroeger doen, zoals water pompen of (nep)koeien melken. Terwijl jij op het terras zit, spelen je kinderen in de speeltuin of proberen ze de weg te vinden in het doolhof. Het Openluchtmuseum is dagelijks geopend van 10:00 – 17:00.

 2. Kinderboekenmuseum in Den Haag

  kinderboekenmuseumKinderboekenmuseum Den Haag

  Bezoek met je kleuter de permanente tentoonstelling Ik ben kikker in het Kinderboekenmuseum. Bij deze vrolijke doe- en leertentoonstelling komen de geliefde boeken van Max Velthuijs tot leven en beleven kinderen de avonturen van Kikker en zijn vriendjes Eend, Rat, Varkentje, Haas en Beertje.

 3. Nijntje Museum in Utrecht

  nijntje museumNijntje Museum

  Heb je een kleine Nijntje-fan? Dan is het Nijntje Museum in Utrecht een paradijs. Er zijn tien themaruimtes geïnspireerd op de wereldberoemde prentenboeken van Dick Bruna. Zo is er het huis van Nijntje, de dokter, de dierentuin, noem maar op. Kinderen stappen hier écht in de wereld van hun favoriete konijn en haar vriendjes.

 4. Biesbosch Museum in Werkendam

  biesbosch museumBiesbosch Museum

  Bewandel samen met je kind het Dierenvriendjespad in het Biesbosch Museum. Kinderen van vier tot en met zeven jaar krijgen een speciaal rugzakje waarin allerlei opdrachten met een bepaald thema zitten. Zo leren ze spelenderwijs van alles over de natuur.

 5. Museum Het Valkhof in Nijmegen

  museum
  Het Valkhof

  Museum Het Valkhof draait om kunst en archeologie. Klinkt misschien een beetje saai, maar dat is het juist niet! Eind april is het eerste gedeelte van het ArcheoLab geopend. In deze ruimte staat het zelf ervaren van technische oplossingen die de Romeinen toepasten centraal. Zo kun je hier zelf een boog bouwen zonder cement, met een katapult schieten of ontdek wat de makkelijkste manier is om met een katrol aan de slag te gaan.

 6. Kindermuseum Villa Zebra in Rotterdam

  villa zebraVilla Zebra

  Zelf! is een tentoonstelling in Villa Zebra voor kinderen van drie tot zes jaar. Er is een ruimte met installaties die speciaal voor kinderen zijn gemaakt, waardoor je peuter op een speelse manier in aanraking komt met beeldende kunst. Centraal staat een grote witte kast met achter iedere deur een nieuwe ontdekking.

 7. Het Doe Museum in Veendam

  doe museumHet Doe Museum

  In het Doe Museum kunnen kinderen naar de permanente tentoonstelling Bricksart, met prachtige kunstwerken gemaakt van Lego en Bricks. Is je kind geïnspireerd geraakt? Dan kan hij zich lekker uitleven met duizenden blokjes. Kleine ponygekken komen ook aan hun trekken: je kunt het museum te paard te bekijken!

 1. Continium Discovery Center in Kerkrade

  Continium_Expo_1
  Continium Discovery Center

  Zo jong als ze zijn kunnen kinderen al gefascineerd zijn door wetenschap. Ga met ‘kleine uitvinders’ vooral naar Continium Discovery Center. Bij de ‘science show’ APPs-plosion worden ze zélf onderdeel van de wetenschap en techniek. Met leuke proefjes wordt op een grappige manier een link gelegd tussen het dagelijks leven en wetenschappelijke weetjes. Soms ben je toeschouwer, een andere keer speel je zelf de hoofdrol!

 2. Aviodrome in Lelystad

  aviodrome
  Aviodrome

  Voor piloten in de dop is Aviodrome de beste vliegbestemming van Nederland. Er zijn dagelijks gratis rondleidingen, ze kunnen er 4D-films kijken (niet bang zijn voor wat waterspatten!) en er zijn nog veel meer leuke activiteiten. En natuurlijk moeten ze ook álle (meer dan) honderd vliegtuigen van dichtbij bekijken.

 3. Het Spoorwegmuseum in Utrecht

  spoorwegmuseumSpoorwegmuseum

  Treinspottertjes gaan uit hun dak in het Spoorwegmuseum, over 175 jaar spoorwegen in Nederland. Er staan heel veel prachtige oude treinen, ze kunnen in de Oriënt Express en dappere kleuters doen de spannende dark ride op de bijzondere zolder. Kortom: genoeg te beleven!

 4. Het Archeon in Alphen aan den Rijn

  archeon
  Archeon

  In het park van Archeon is een soort teletijdmachine: je kunt er zien hoe het vroeger was. De gebouwen, hutten en huizen hebben echt in ons land gestaan of staan er nog steeds. Ga ook even kijken in het Romeins Museum, want daar zie je welke héél oude schatten archeologen hebben opgegraven in Zuid-Holland.

 5. Deltapark Neeltje Jans in Vrouwenpolder

  neeltje jans
  Deltapark Neeltje Jans

  Deltapark Neeltje Jans is het leukste waterpark van Nederland. Zo kun je er prachtige tropische vissen kijken in het zeeaquarium met interactieve presentaties. Of met de grote rondvaartboot naar de Deltawerken. En vanaf april kun je heerlijk met water knoeien in de grote waterspeelplaats.

 6. Museum Speelklok in Utrecht

  Museum Speelklok - Kidsproof.nl
  Museum Speelklok

  Stel je eens voor: een wondere wereld vol zelfspelende muziekinstrumenten. Museum Speelklok in Utrecht is een verrassend museum dat gevuld wordt met vrolijke muziek. Kinderen kunnen er plakken, tekenen, knippen en lijmen tijdens een kinderworkshop. Vanaf vijf jaar mogen ze hun eigen muziekrobotjes maken.

 7. Oertijdmuseum in Boxtel

  Oertijdmuseum - Kidsproof.nl
  Oertijdmuseum

  Hoe zag het leven in de oertijd eruit? In het Oertijdmuseum in Boxtel loop je nog net niet zelf in een berenvel. Wel wandel je tussen levensechte dinosaurussen en verschillende fossielen uit alle tijdperken. Met lekker weer geniet je buiten van het zonnetje in de oertijdtuin vól reusachtige dino’s. Een spannend uitje voor de kleintjes.

 8. Museum Volkenkunde in Leiden

  Museum Volkenkunde - Kidsproof.nl
  Museum Volkenkunde

  Op vakantie met kinderen kom je misschien niet verder dan de camping. In Museum Volkenkunde in Leiden maak je wél die wereldreis. Het ligt hier vol schatten: van indianentooien tot ijsberenbontbroeken. In dit museum worden regelmatig leuke demonstraties en workshops voor kinderen gegeven. Leer bijvoorbeeld Waka-varen of doe samen de imponerende Haka-dans.

 9. Fries Museum in Leeuwarden

  Fries Museum - Kidsproof.nl
  Fries Museum

  Dit gloednieuwe museum in Leeuwarden is hartstikke leuk voor kinderen. Zo zijn er speurtochten om spelenderwijs de werken van kunstenaars en ontwerpers te ontdekken. Ga bijvoorbeeld op reis met de Nederlandse kunstenaar Escher langs zijn grafische creaties. Ook leuk: elke eerste zondag van de maand is er een kinderknutselclub.