5x broodtrommel inspiratie op kleur

5x broodtrommel inspiratie op kleur

Wil je je kind eens verrassen? Vul de inhoud van het broodtrommeltje dan eens in één kleur – en dan elke dag een andere. Ziet er leuk uit en je zit ook nog eens goed qua variatie.

Rood: sandwich met tomaat, ei en mayonaise

broodtrommel-1-bewerkt

Dit heb je nodig (voor 1 persoon)

  • 1 ei
  • 1 zoete trostomaat (bijvoorbeeld Tasty Tom)
  • 2 sneetjes bruin casino
  • 2 tl mayonaise

Zo maak je het

Kook het ei 2 minuten (zacht), 4 minuten (halfzacht) of 6 minuten (hard). Laat het ei schrikken onder de koude kraan en vervolgens afkoelen. Snijd een tomaat in plakjes. Pel het ei en snijd het ook in plakjes. Bestrijk een sneetje brood dun met mayonaise en beleg het met ei en tomaat. Dek af met het andere sneetje. Snijd de sandwich doormidden.

Tip:  Tomaat is gezond en lekker, ei vult goed. Eventueel kun je in plaats van mayonaise ook een beetje vetvrije Griekse yoghurt nemen. Ketchup is ook minder vet dan mayonaise, maar daar zit wel veel suiker in.

Groen: volkoren pannenkoek met roomkaas en bieslook

bewerkte-broodtrommel-2

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 250 gram volkorenbloem
  • 4 eieren
  • 550 ml melk

Zo maak je het

Bak de pannenkoeken de avond van tevoren. Doe de bloem in een ruime kom. Voeg een snufje zout toe en schenk er een beetje melk bij tot het een dikke pap is. Voeg nu de eieren toe en klop het beslag goed met een mixer. Voeg beetje bij beetje de rest van de melk toe. Laat het beslag afgedekt in de koelkast 1 uur staan: daardoor bakt het makkelijker en krijgt je pannenkoek een mooiere structuur. Roer voor het bakken het beslag nog even goed door en voeg eventueel een scheutje melk toe als het te dik is geworden. Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan en schep er een flinke lepel beslag in. Bak de pannenkoek 2 minuten en keer om. Bak nog even aan de andere kant. Bak zo alle pannenkoeken tot het beslag op is. Bewaar een pannenkoek voor de volgende dag, voor in de broodtrommel van je kind.

De volgende dag: bestrijk de pannenkoek met light roomkaas en bestrooi met fijngesneden bieslook. Vindt je kind bieslook niet lekker, dan kan wat dungesneden komkommer ook. Rol de pannenkoek op en snijd hem in rondjes. Leg de rondjes tegen elkaar in de broodtrommel.

Tip Je kunt ook gewoon tarwebloem gebruiken, maar volkorenbloem is gezonder omdat het vezels bevat. Ook een optie: een deel van de bloem vervangen door boekweitmeel. In deze pannenkoek zit geen suiker, dus hij net zo gezond als een broodje!

Geel: quiche met ham en kaas

bewerktebroodtrommel-3

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 5 of 6 plakjes quichedeeg (uit de vriezer)
  • beetje boter
  • 4 eieren
  • 200 gram crème fraîche
  • 100 gram achterham, in blokjes gesneden
  • 150 gram geraspte kaas

Zo maak je het

Maak de quiche de avond van tevoren. Laat de plakjes deeg even ontdooien op het aanrecht. Vet een quichevorm of andere lage vuurvaste schaal in met een beetje boter. Leg de plakjes deeg in de vorm en laat ze een beetje overlappen. Druk alles goed aan en snijd de randen netjes bij. Verwarm de oven voor op 170 °C.

Roer de eieren flink door en meng met de crème fraîche. Voeg eventueel een beetje peper toe. Voeg de ham en kaas toe en schep het mengsel in de vorm. Bak de quiche in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Eet de quiche met een lekkere rauwkostsalade en bewaar een paar stukjes voor de volgende dag voor in de broodtrommel van je kind.

Tip Een quiche is vrij machtig door de eieren en crème fraîche, dus geef je kind geen al te grote portie mee en vul de trommel aan met groenten en fruit.

Wit: broodje kipsalade

bewerktebroodtrommel-4

Dit heb je nodig (voor 4 broodjes)

1 kipfilet

1/4 komkommer

1 eetlepel mayonaise

1 eetlepel Griekse yoghurt

4 sneetjes brood

Zo maak je het

Breng 500 ml water aan de kook. Voeg een theelepel zout toe. Pocheer de kipfilet hier 10 minuten in. Laat het water niet koken, want dan wordt de kip taai en droog. Snijd de kip door: is hij niet meer roze, dan is hij gaar. Doe ’m anders nog even terug. Snijd de kip en de komkommer in kleine blokjes. Meng de mayonaise met de yoghurt en voeg eventueel wat peper en zout toe. Meng de kip en komkommer erdoor en beleg hiermee een paar broodjes.

Tip: De komkommer voegt niet veel toe wat betreft voedingswaarde, maar is wel lekker fris en past goed bij de yoghurt. Eventueel kun je ook nog fijngesneden of geraspte wortel of bleekselderij toevoegen, voor een nog beter gevulde salade.

Paars: bosbes-havermout muffin

bewerktebroodtrommel-5

Dit heb je nodig

  • 100 gram boter
  • 200 gram lichte basterdsuiker
  • 75 gram blauwe bessen
  • 1 ei
  • 250 gram volkorenbloem (en wat extra voor de blauwe bessen)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 250 ml karnemelk
  • 75 gram bevroren blauwe bessen, en een paar voor bovenop
  • 1 el havermout of havervlokken
  • 12 bakpapiertjes
  • 1 muffinvorm

Zo maak je het

Laat de boter op kamertemperatuur komen. Doe bakpapiertjes in een muffinvorm. Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de boter met een mixer tot een zachte crème. Voeg de suiker toe en daarna de blauwe bessen en het ei. Meng de bloem met het bakpoeder, de baking soda en een snufje zout. Meng ongeveer de helft van dit mengsel met het botermengsel, spatel de helft van de karnemelk erdoor, en vervolgens de rest van de bloem en de rest van de karnemelk. Bestrooi de bevroren bessen met bloem en schud dit even door elkaar. Meng de bevroren bessen door het beslag en verdeel het over de vormpjes. Bestrooi met de havermout of -vlokken en wat extra blauwe bessen en zet de muffins 25 minuten in de oven. Controleer of ze mooi goudbruin en gaar zijn (prik er een satéprikker in: komt die er schoon uit, dan is de muffin gaar).

Tip: Een muffin mee naar school is natuurlijk alleen voor op speciale dagen. Als je het verder aanvult met allerlei gezonds – zoals vers en gedroogd fruit en noten – kan het voor een keer helemaal geen kwaad.