Op sommige basisscholen moeten de kinderen tijdens de lunch netjes de korsten van hun boterhammen opeten. Op de school van moeder Mariska is hierover zelfs een bericht naar alle ouders gestuurd. De brief bevatte de volgende boodschap: ouders van wie de kinderen de korstjes niet hoeven op te eten, moeten die er thuis zelf vanaf snijden. Doe je dit niet? Dan moeten de kinderen blijven zitten tot de boterhamkorsten opgegeten zijn.
Lees ook: De leukste rvs broodtrommels om mee naar school te nemen
Voedselverspilling
Om voedselverspilling te voorkomen, snappen we dat het ideaal is als de volledige boterham gegeten wordt. Maar we bleven achter met de vraag: waarom wordt er zo gehamerd op het eten van de korstjes? Zijn die daadwerkelijk gezonder dan de rest van het brood?
Lees meer: Wat is het beste broodbeleg voor je baby?
Is de korst gezonder?
Om antwoord te krijgen op de vraag, bellen we met voedings- en lifestylecoach Susanne Verzuu uit ons expertteam. Zij vertelt ons: 'Ik vermoed dat veel ouders denken dat in de korst de meeste vezels en voedingsstoffen zitten omdat die donkerder is dan de rest. Dat is niet het geval. De binnenkant van het brood is even gezond als de korst. Het brood wordt namelijk uit één deeg gemaakt.'
Goed voor de mond- en kaakspieren
Ondanks dat de korst niet gezonder is dan de rest van het brood, is het wel goed als je kind die opeet. 'Broodkorsten zijn harder dan de binnenkant. Dat maakt dat kinderen hier meer op moeten kauwen. Dat is een reden waarom veel kinderen de korsten het liefst laten liggen. Toch is kauwen wel goed voor de mond- en kaakspierontwikkeling. Vooral bij kleine kinderen is het dus aan te raden om ze zo nu en dan een boordkorst te geven.'
Lees meer: Vanaf wanneer mag je baby brood eten?
Aha, check! De korsten zijn dus niet gezonder, maar wél goed voor de ontwikkeling van mond- en kaakspieren. Good to know!