Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x zo richt je een kinderkamer in à la Montessori

Wil je de slaapkamer van je kind veranderen of verhuist hij naar een andere kamer? Wij tippen een inrichting aan de hand van het gedachtegoed van Maria Montessori. Leerzaam en gegarandeerd goed voor uren (zelfstandig) speelplezier!

Maria Montessori is de grondlegger van het montessorionderwijs. Zij was van mening dat kinderen geboren worden met een enorme energie en een natuurlijke behoefte om te leren en zich te ontwikkelen. De uitspraak ‘Help mij het zelf te doen’ staat in het montessorionderwijs dan ook centraal. Het is de taak van de ouders en leraren om te herkennen wat een kind op een bepaald moment wil leren, en om hier vervolgens de juiste materialen en omgeving voor aan te bieden. Op deze manier leert een kind zo veel mogelijk in zijn eigen tempo. Dit idee kun je dus ook doorvoeren in de slaapkamer van je kind. Zo zorg je voor een leerzame en leuke omgeving waarin je kind zich optimaal kan ontwikkelen.

Advertentie

Montessori kinderkamer

Het montessori-principe vertalen naar de inrichting van je kamer van je kind (vanaf de peuterleeftijd en ouder) is eigenlijk heel simpel. Key is dat het speelgoed en de meubels je kind uitdagen om te experimenteren en zo te leren. Ook voor dingen zorgen is onderdeel van de filosofie. Zo pak je dit aan in de praktijk.

 1. Meubels op maat
  Kies meubels zoals een bureau en stoel die goed passen bij de lengte van je kind. Zorg dat zijn voeten plat op de grond staan wanneer hij op zijn stoel zit. Op deze manier kan je kind zelfstandig plaatsnemen zonder dat hij jouw hulp nodig heeft. Een budgettip, omdat kinderen razendsnel groeien: koop een tweedehands tafel en/of stoel, en zaag (indien nodig) de pootjes wat korter. 
 2. Inspirerende plaatjes
  Zorg voor een aantal mooie en leerzame blikvangers op ooghoogte van je kind. Bijvoorbeeld een poster met dino’s of een wereldkaart. Ook leuk: hang zijn eerder gemaakte tekeningen aan de muur. 
 3. Voor het grijpen
  Doe het speelgoed van je kind in manden of bakken en zet ze op een plek waar hij er zelf makkelijk bij kan en ze goed ziet staan om zijn creativiteit geprikkeld. Een plank of tafel met speelgoed dat je af en toe afwisselt, nodigt ook uit tot spelen.
 4. Uitdagend speelgoed
  Kies voor uitdagend speelgoed dat past bij de leeftijd en ontwikkeling van je kind. Dit betekent niet dat je steeds iets nieuws hoeft te kopen. Je kunt speelgoed ook lenen, ruilen of kijk eens bij de kringloop.
 5. Lees is more
  Wees selectief met wat je in zijn kamer plaats qua speelgoed. Dit helpt de concentratie van je kind verbeteren en zorgt ervoor dat ze zich niet overweldigd voelen. Kijk verder goed wat past bij zijn ontwikkeling en interesses op dat moment.
 6. Boeken
  Ook boeken die passen bij de leeftijd van je kind zijn een must. Zet ze op een plank op ooghoogte van je kind of kies voor een tijdschriftenrek en zet de leukste boeken van dat moment erin. Dit hoeven trouwens niet alleen (voor)leesboeken te zijn. Zorg ook voor informatieve en/of plaatjesboeken over verschillende onderwerpen.
 7. Planten
  Zet een plant op de kamer van je kind en laat hem er – eventueel met jouw hulp – zelf voor zorgen. Niet alleen leerzaam, maar een plant zorgt er bovendien voor dat zijn kamer minder warm is en voor meer zuurstof. Is je kind oud genoeg dan is een goudvis in een kom ook een leuke manier om je kind te leren zorgzaam te zijn.
 8. Een plek voor alles en alles op zijn plaats
  Laat je kind zoveel troep maken als hij wil, maar laat hem dit vervolgens ook zelf opruimen. Of help hem hierbij. Zorg daarom dat alles een vaste plek heeft en je kind weet waar alles hoort. Zo leert hij ordenen en orde te scheppen in chaos.
 9. Bekijk de ruimte door zijn ogen
  Ga in elke hoek van de kamer staan en zak door je knieën om op dezelfde hoogte van je kind te komen. Hoe ziet zijn kamer eruit vanuit zijn perspectief? Oogt iets rommelig of ongezellig: doe er wat aan.
 10. Omwisselen voor afwisseling
  Zorg tot slot voor een aantal bakken die je kunt stapelen en uit het zicht van je kind kan opbergen. Deze bakken dienen als opslag van een deel van het speelmateriaal. Dit kun je tevoorschijn halen als je merkt dat je kind op zoek is naar nieuwe uitdagingen. Het ‘oude’ materiaal vervang je dan.

Lees ook

Bron: Momtastic Beeld: Getty Images