Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
GPS-tracker kind
door

Gps-horloge voor je kind: waarom zou je dat wel of niet doen?

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: je kind gaat buitenspelen en komt niet meer thuis. Om deze zorgen te verminderen, schaffen sommige ouders een gps-tracker voor hun kind aan. Is dat verstandig? Onze opvoeddeskundige Valerie Ritchie geeft antwoord.

Advertentie

Gps-horloge voor je kind, wat is dat?

Je hebt gps-trackers in verschillende vormen en maten: telefoons met gps, apparaatjes voor op de fiets maar ook kleinere AirTags voor aan de sleutelbos. Met zo’n tracker kunnen ouders volgen waar hun kind is.

Lees meer: Tips om je kind niet kwijt te raken

Gevoel van veiligheid

Op onze Instagrampagina vroegen wij ouders of zij hun kind volgen met een gps-tracker. Van de 800 stemmers gaf 90 procent aan dit niet te doen. De overige 10 procent van de ouders volgt hun kind wel.

Opvoedcoach en Ouders van Nu expert Valerie Ritchie geeft haar mening over het volgen van je kind. ‘Ik begrijp goed dat een gps-tracker ouders een gevoel van veiligheid geeft. Je kunt immers altijd zien waar je kind is, maar het kan ook negatieve gevolgen hebben. Zo krijgt een kind op de lange termijn minder kans om eigen verantwoordelijkheid en zelfvertrouwen te ontwikkelen.’

Fouten maken hoort erbij

En juist die ontwikkeling is voor kinderen onmisbaar, legt Ritchie uit. ‘Het is voor ouders belangrijk om hun kind gepaste ruimte te geven. Kinderen moeten ontdekken en af en toe buiten de gebaande paden lopen. Daar hoort fouten maken ook bij. Dat is helemaal niet slecht, sterker nog: fouten zijn juist kansen om van te leren. Neem je deze kansen weg? Dan leren kinderen niet omgaan met tegenslagen en lastige situaties met als gevolg dat ze uiteindelijk minder verantwoordelijkheid leren nemen.’

Lees meer: Slechte intenties van vreemden bij je peuter: hoe ga je er mee om?

Sneller en meer vrijheid

Een ander risico waar Ritchie bezorgd over is, is dat ouders een gps-tracker als een veiligheidsmechanisme zien. ‘Hierdoor kunnen zij hun kind sneller en meer vrijheid geven dan dat ze zouden doen zonder gps-tracker. Dan wordt een kind dus misschien blootgesteld aan situaties waar hij eigenlijk nog niet aan toe is.’ Volgens Ritchie is het gevoel van angst en loslaten iets dat hoort bij de ouderrol. ‘Het is logisch dat je dat moeilijk vindt, maar heb vertrouwen in wat je je kind hebt meegegeven en maak goede afspraken.’

Ben je als ouder toch ongerust? Wij vertellen je waar je op moet letten bij het kopen van een veilig kinderhorloge met gps (en we tippen er 3)

Apps om de locatie van je kind te tracken

Er bestaan ook apps die het mogelijk maken om te volgen of je kind op bepaalde tijden op bepaalde plekken komt.

 • Zoek mijn vrienden
  Voor iedereen met een Android-smartphone is er de app ‘Zoek mijn vrienden’. In ‘Zoek mijn vrienden’ kun je precies zien waar je kinderen zijn. Ook hiervoor geldt dat je allemaal de app op je smartphone moet hebben
 • Find my Friends
  Op de iPhone stond altijd standaard de app Find my Friends. De app brengt in beeld waar je kinderen zich bevinden. Net als bij Life360 moet je elkaar toevoegen, ook moet je allebei de app op je telefoon hebben geïnstalleerd.
 • Glympse
  De app Glympse is vooral ideaal als je zeker wilt weten dat je kind ergens veilig aankomt. Je kunt in de app tijdelijk je locatie met iemand delen. Uniek aan deze app is dat de ontvanger niet per se de app op zijn smartphone hoeft te hebben. Je kind deelt via een sms’je zijn locatie en bestemming met je. Jij kunt dan meekijken waar hij is.
 • Life360
  Met de app maak je een familiegroep – een zogenoemde ‘circle’ aan. Via gps kun je vervolgens precies zien, waar je ‘circle’ is. De app kan ook gebruikt worden om met elkaar te chatten en te waarschuwen. Belangrijk: Voordat je deze app installeert, is het goed om te weten dat deze app gevoelige gegevens van miljoenen klanten blijkt te verkopen aan datahandelaren.
 • ‘Zoek mijn’‑app
  Voor ouders met een iPhone: geef je kind een speciaal polsbandje waaraan je de AirTag van Apple bevestigt. De AirTag verschijnt vanzelf op de kaart in de ‘Zoek mijn’‑app op je iPhone. Kind kwijt? Zoek meteen de locatie van de AirTag op de kaart in deze app. Handig: Je kunt ook een geluid afspelen via de ingebouwde speaker op de AirTag. Tot slot is het mogelijk om de AirTag (en je kind) op te sporen met het Apple-apparaat van anderen in de buurt van je Tag. Dat kan met de functie ‘Zoek mijn’-netwerk.
 • Bron: RTLnieuws

Beeld: GettyImages