Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kind in autostoeltje? Winterjas uit!

Met koud weer kleed je je kind graag lekker warm aan. Maar wist je dat een dikke winterjas gevaarlijk kan zijn in een autostoeltje? Verschillende experts waarschuwen.

Het gevaar is dat je de gordels bijna onmogelijk goed kunt aanspannen als je kind een dikke jas draagt. Er blijft dan aardig wat ruimte over tussen de gordel en het kind, waardoor hij bij een botsing uit het stoeltje kan worden geslingerd. Door de kracht die vrijkomt bij een botsing, wordt dikke kleding samengedrukt en wordt er extra ruimte gecreëerd.

Advertentie

Tip! De zachtste berenpakjes en -jasjes van teddystof voor baby’s shop je via deze link.

ANWB en VVN waarschuwen

Ook de ANWB en Veilig Verkeer Nederland waarschuwden onlangs voor het dragen van een jas in de auto bij jezelf of je kind nadat de Duitse organisatie ADAC na een laboratoriumproef alarm sloeg. ‘We raden aan aan om je jas uit te doen of in ieder geval over de riem te trekken voordat je aan boord gaat. Kinderen moeten ook op deze manier worden vastgemaakt of, nog beter, zonder dikke winterkleding’, aldus Markus van Tol van ANWB Nederland tegen het AD.

Om te laten zien hoe gevaarlijk het is om een winterjas te dragen in de auto, maakte de Amerikaanse vereniging voor verkeersveiligheid de volgende demonstratievideo:

Probeer het zelf maar eens uit. Zet je kind eerst met een dikke winterjas aan in de autostoel en trek de gordels zo strak mogelijk aan. Maar ze nu los zonder ze eerst langer te maken, en trek de jas uit. Zet je kind nu weer in de stoel zonder jas, en doe de gordels dicht. Nu zie je hoeveel ruimte er overblijft.

Bekijk hier ook beelden van een crashtest.

Dodelijke ongelukken

Er zouden in de Verenigde Staten elk jaar kinderen om het leven komen omdat ze een te dikke jas dragen in de auto. ‘Dun gekleed in de auto’ luidt daarom het advies en dat geldt niet alleen voor kinderen. Ook volwassenen doen daar goed aan, waarschuwen experts. Om je kind toch warm te houden in de auto kun je eventueel een kleedje of dekentje gebruiken.

Zorgwekkend: driekwart van de kinderen zit verkeerd in een autostoeltje. Lees hier hoe het wel moet. 

Nieuwe wetgeving

Er wordt wel vaker gediscussieerd over de optimale veiligheid van kinderen in een autostoeltje. Zo moet de nieuwe Europese wetgeving ervoor zorgen dat kinderen vanaf hun geboorte tot ongeveer vijftien maanden oud achterwaarts in de auto zitten. Hierdoor zouden nek- en hoofdletselgevallen bij de allerkleinsten kunnen worden voorkomen.

Check hier wat de veiligste autostoeltjes zijn.

Bron: Fox13now, AD – Foto: 123rf