Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby museum

Met je baby naar het museum: heeft dat echt zin?

Ken je 'Kunstfanaatjes' al? Een website waar museumtips voor ouders, peuters én baby’s worden gegeven. Voormalig museumvoorlichter Brigitte Timmerman richtte de site op. Maar heeft het wel zin om met een baby naar het museum te gaan?

Advertentie

Baby’s en musea lijken misschien niet de beste combinatie, maar niets is minder waar. Kunst zou juist heel goed zijn voor de hersenontwikkeling van je kind, zegt Brigitte Timmermans. Als het aan haar ligt zouden Nederlanders dan ook vaker met hun baby naar het museum moeten gaan.

Speciale babytours

‘Door naar verschillende vormen en kleuren te kijken, worden de hersenen van baby’s geprikkeld’, vertelt ze. Een museum zou volgens haar dé perfecte plek zijn om de hersenontwikkeling van je baby te stimuleren. ‘We lopen achter in Nederland. In Amerika en Engeland heb je al speciale babytours en ook in België zijn er allerlei initiatieven om met je baby naar het museum te gaan.’

‘Niet bewezen’

Neuropsycholoog Erik Scherder erkent dat het kijken naar kunst inderdaad veel teweegbrengt in het brein. ‘Je ziet dat hersengebieden die een rol spelen bij opwinding, actief worden als je naar kunst kijkt. Je fantasie wordt geprikkeld.’ Toch is het volgens hem niet wetenschappelijk bewezen dat kunst echt bijdraagt aan de ontwikkeling van de babyhersenen. ‘Baby’s kunnen vanaf 4 maanden vormen en kleuren onderscheiden, maar om dat te stimuleren hoef je niet per se naar een museum. Je kunt het kind bijvoorbeeld ook met speelgoed laten spelen.’

Handige tips

Timmermans ziet in ieder geval genoeg voordelen om een speciale website te wijden aan het onderwerp. Op Kunstfanaatjes worden museumtips gegeven aan ouders van jonge kinderen.

Advertentie

Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje:

  • Lees van tevoren kinderkunstboeken zoals nijntje in het museum zodat je kind weet wat ze kunnen verwachten
  • Grote luiertassen zijn vaak niet toegestaan, neem een kleine tas mee met de belangrijkste benodigdheden
  • Ga niet te lang, de grootste fout die je kunt maken is proberen om zoveel mogelijk in korte tijd te proppen. Houd het liever kort en krachtig.
  • Pluis de route naar het museum uit, koop tickets van tevoren
  • Ga op een rustige dag en vermijd wachtrijen met kinderen
  • Neem een partner in crime mee, iemand die kan helpen als het nodig is
  • Wees er zeker van dat je kind goed gevoed is van tevoren
  • Kies het juiste museum. Voor baby’s is vooral abstracte kunst met veel kleur een goede keuze.
  • Heb ook aandacht voor andere dingen dan kunst: de draaideuren, vloer, plafonds, een brandblusser, kinderen vinden vaak iets anders interessant dan jij.

BEKIJK OOK: Waarom vervelen goed is voor kinderen

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Beeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Heerlijke dutjes

Heerlijke dutjes

Met Puckababy
Bekijk alle slaapzakken