Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Slimme slaaptips en producten die de overgang naar de zomertijd makkelijk maken voor je kind

Zondag 28 maart gaat de zomertijd in en slapen we dus een uur korter. Is je kind normaal gesproken een vroege vogel, dan heb je dus geluk. Alhoewel kan het wel een uitdaging kan zijn om hem aan zijn nieuwe bedtijd te laten wennen. Fijn dus als de biologische klok van je kind zo snel mogelijk aan de nieuwe situatie gewend is. Met deze slimme slaaptips en handige producten is dat zo gepiept.

Soepele overgang in 4 stappen

Volgens kinderslaapcoach Susanne Willekes zijn er twee manieren waarop je met de overgang naar de zomertijd om kunt gaan: gewoon de klok verzetten en doen of er niets veranderd is, of je kind stapsgewijs laten wennen. Bij de eerste methode volg je gewoon de nieuwe kloktijd. Reken er in dat geval wel op dat je kind ’s avonds wat eerder moe kan zijn. Hem onnodig wakker houden tot zijn vaste bedtijd kan averechts werken dus stop hem vooral wat eerder in bed als hij begint te gapen. Bij de tweede methode verschuif je de bedtijd van je kind de dagen voor het omzetten van de klok steeds met een kwartier. Ook goed om te weten:

Advertentie
 1. Beslis ruim op tijd welke methode je wilt toepassen als het gaat om de overgang naar de zomertijd .
 2. Forceer het niet te erg: als je kind moe is, leg hem dan wat eerder in bed dan normaal.
 3. Wees flexibel. De eerste dagen na de overgang naar de zomertijd zullen sowieso een beetje vreemd aanvoelen en aangezien je kind geen besef van tijd heeft, begrijpt hij niet goed wat er gaande is.
 4. Doet je kind nog een middagdutje? Zorg dat hij voldoende slaapt. Zo gaat hij niet oververmoeid naar bed en slaapt hij juist beter. Hoe gek dat misschien ook klinkt.

Lees ook: Meer handige tips van Susanne voor de overgang naar de zomertijd

Licht en donker

Belangrijk om te weten is dat de interne klok van je kind wordt bepaald door licht en donker. Soms heeft het wat langer nodig, maar uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat je kind weer op de normale tijd opstaat en gaat slapen. Je kunt je kind daarnaast helpen bij het wennen aan de zomertijd door een slaaptrainer naast z’n bed te zetten. Kijk hier voor slimme slaaptrainers en andere handige items om je kind snel in het nieuwe ritme te krijgen.

 1. Schaapjes tellen

  Slaaptrainer

  Een slaaptrainer helpt je kind bij het ontwikkelen van een tijdsbesef en een slaapritme. Deze slaaptrainer van Zazu heeft een nachtlampfunctie en een kleurendisplay, waardoor je kind precies ziet wanneer het tijd is om te gaan slapen en weer wakker te worden. Je bestelt ‘m hier.

 2. Aapjes kijken

  Slaaptrainer

  Nog zo’n handige slaaptrainer is deze van het merk Alecto. Behalve multifunctionele slaaptrainer is het ook een klok én wekker. Je bestelt ‘m hier.

 3. Vriendje in het donker

  Lampje

  Een simpele slaaptrainer die ook goed als nachtlampje dient, is deze pinguïn van Sleep.ly. Hij is gemaakt van zacht siliconenmateriaal en licht op als het tijd is om wakker te worden. Je bestelt ‘m hier.

  Tip! De slaaptrainers kan je combineren met een beloningskaart. Als je daarop googelt, vind je een hoop leuk vormgegeven beloningskaarten die je gratis uit kan printen. Stickervel erbij en elke keer als je peuter netjes heeft gewacht tot hij van de slaaptrainer uit bed mag, mag hij een sticker plakken. Na een week zit het ritme erin en kan je dit belonen met een klein cadeautje.

 4. Zonnetje in huis

  Wake-up light

  Omdat de interne klok van je kind wordt bepaald door licht en donker, is het handig om daar gebruik van te maken bij het aanwennen van een slaapritme. Dat kan met deze wake-up light: een wekker met een geleidelijke simulatie van een zonsopkomst. Je bestelt deze wake-up light hier.

 5. Zachte slaapgeluiden

  Numsy

  De slaaptrainer met wake-up light van Numsy heeft zelfs een white noise functie. De natuurlijke geluiden zoals het ruisen van de wind helpt een moeilijke slaper om heerlijk weg te dromen. De slaaptrainers van Numsy bestel je hier.

 6. Sterrenhemel

  Wekker

  Waar de opkomende zon helpt bij het wakker worden, zijn er ook wekkers die helpen bij het in slaap vallen. Zoals deze, die 30 minuten lang een prachtige, rustgevende sterrenhemel op het plafond van de kinderkamer projecteert. Je bestelt ‘m hier.

 7. Voor op je nachtkastje

  Slaap

  Kinderslaapcoach Susanne Willekes heeft een boek geschreven over het slaapgedrag van baby’s: Slaap! Ze geeft hierin onder andere tips over het slaapritme van kinderen. Je bestelt haar boek hier.

 8. Extra donker

  Klamboe
  Als het ’s avonds nog licht is, kan je kind het lastig vinden om al te gaan slapen. Dikke, verduisterende gordijnen zijn dan een uitkomst. Ook leuk en handig: deze klamboe van het merk Jollein voor rond de wieg. Je shopt ‘m bij Prénatal.  

 9. Juiste temperatuur

  Puckababy

  Om te zorgen dat je kind het ’s nachts niet te warm of te koud heeft en zo goed kan slapen, is een vier seizoenen slaapzak ideaal. Zoals deze van Puckababy. Je bestelt ‘m hier.

Shoppen met (extra) korting

met je eigen digitale Ouders van Nu Voordeelpas