bakfiets kopen

Bakfiets kopen: waar moet je op letten?

Een bakfiets is ideaal als je meerdere kinderen moet vervoeren. Bovendien komt de ruimte ook goed van pas als je boodschappen gaat doen. Een bakfiets is een grote aankoop en er is enorm veel keuze, dus is het handig om vooraf goede research te doen.

Je hebt allerlei soorten bakfietsen. Bij de één kun je ‘maar’ twee kinderen kwijt en bij een ander model passen er vier kinderen in. Of er is plek voor een autozitje. Er zijn modellen met een langere bak en fietsen met een vierkante bak. Wil je een elektrische fiets of liever niet?

Advertentie

Maak een lijstje met wensen

Maak eerst een lijstje met wensen: waar moet je bakfiets aan voldoen? Hoeveel kinderen wil je vervoeren? Moet er ook nog ruimte zijn voor een autostoeltje? Over welk type wegen fiets je het meest, en doe je vaak boodschappen met de fiets? Zo ja, dan moet je je bakfiets ook gemakkelijk kunnen parkeren en genoeg ruimte over hebben.

Wat is je budget?

Het is ook belangrijk om vooraf goed te bedenken wat je maximaal wilt uitgeven aan een bakfiets. De prijzen van een bakfiets variëren tussen de 900 en 3000 euro. Vaak zijn deze bedragen exclusief accessoires, waardoor de kosten al snel (nog) hoger kunnen oplopen.

Lees reviews

Speur het internet af naar de beste bakfiets. Er zijn verschillende testen, onder andere uitgevoerd door de Fietsersbond, die doorslaggevend kunnen zijn voor je aankoop. Die organisatie heeft ‘gewone’ bakfietsen getest en elektrische bakfietsen. Uit die test blijkt dat bakfiets Bakfiets.nl CargoBike Lang als beste is getest. Bij de e-bikes is de Urban Arrow met Bosch-ondersteuning als beste getest. Lees ook vooral reviews en vraag naar ervaringen van andere ouders met een bakfiets.

Bakfiets: tweewieler of een driewieler

Er zijn bakfietsen met twee wielen en met drie wielen. Misschien heb je al een voorkeur als je een bakfiets ziet, maar het is verstandig om op beide soorten bakfietsen een proefrit te maken.

1. Tweewielers

Voordelen:

 • Fietst doorgaans lichter dan een driewieler.
 • Wendbaarder: je hoeft bij keren minder te steken.
 • Smaller dan een driewieler.
 • Op hobbelig wegdek rijdt de fiets comfortabeler.

Nadelen:

 • Een tweewieler is langer en zwaarder dan een conventionele fiets.
 • Een bakfiets is zwaarder om op een standaard te zetten. Controleer of de fiets een brede standaard heeft die je makkelijk kunt bedienen.

2. Driewielers

Voordelen:

 • De bak is doorgaans groter dan bij een tweewieler.
 • Bij een volle belading is de bakfiets stabieler.
 • Je hebt geen gedoe met een standaard.

Nadelen:

 • Hij is minder wendbaar, dus je moet bij keren meer steken.
 • Op hobbelige wegen worden de bestuurder en de inhoud van de bak meer door elkaar geschud.
 • Een stoepje op en af rijden kan alleen haaks.

Lees ook: Zo kies je de perfecte moederfiets voor jou 

Elektrische bakfiets

Ook belangrijk om over na te denken is of je een ‘normale’ bakfiets of een elektrische variant wilt aanschaffen. Een e-bakfiets kan ideaal zijn als je lange afstanden moet fietsen. En daarnaast is het heerlijk om een extra duwtje in de rug te hebben als je meerdere kinderen moet vervoeren met tegenwind. Maar altijd een proefrit op een versie met én zonder ondersteuning.

De Consumentenbond heeft ook allerlei tips voor als je een elektrische bakfiets wilt kopen.

1. Vermogen motor: Controleer hoeveel vermogen de motor levert. Wettelijk is maximaal 250 Watt toegestaan, maar volgens de Consumentenbond zijn er ook motoren met slechts 180 Watt. Voor een bakfiets is dat te weinig.

2. De bakhoogte: Let goed op of de bak wel hoog genoeg is. Een te lage rand is gevaarlijk, omdat kinderen dan makkelijk uit de bak kunnen vallen. Het is voor kinderen handig als de bakfiets een opstapje heeft. Ze kunnen dan zelfstandig in en uit de bakfiets klimmen.

3. Derailleur: Een derailleur of een fietsversnelling is een onderdeel van een fiets waarmee tijdens het fietsen de fietsketting van het ene kettingwiel naar het andere kettingwiel kan worden gebracht. Op die manier is het ‘verzet’ van de fiets te beïnvloeden. Dit systeem is op de langere termijn onderhoudsgevoeliger.

4. Loop- of parkeerhulp: Er zijn zelfs elektrische bakfietsen met een loop- of parkeerhulp. Dan rijdt de fiets, zonder dat je hoeft te trappen, met lage snelheid naast je mee. Je bedient de fiets dan vaak met een knopje op het stuur.

5. Houten bak: Heeft de bakfiets een houten bak? Controleer of deze niet van goedkoop geperst fineer is gemaakt.

6. Afwerking: Kijk goed of de bakfiets netjes is afgewerkt. Kinderen kunnen aan loszittende onderdelen zitten.

Veiligheid

Veiligheid is het belangrijkste als je je kinderen in een bakfiets vervoert. Controleer daarom of de bakfiets de volgende onderdelen heeft:

 • Zichtbaarheid: controleer of de bakfiets goed zichtbaar is door kleur, reflectoren en verlichting.
 • Standaard: bekijk of de bakfiets een brede en sterke standaard heeft om vallen te voorkomen. Test dit ook voordat je een bakfiets koopt.
 • Stuurstangen en framebuizen: kwalitatieve bakfietsen hebben dubbelde stuurstangen. Die zorgen ervoor dat je stabiel en makkelijk kunt sturen. Ook hebben ze vaak een dubbele framebuis, die niet onder gewicht kunnen buigen.
 • Kantelstoppers: sommige bakfietsen hebben kantelstoppers die voorkomen dat er een te scherpe bocht gemaakt kan worden.
 • Gordels: De meeste bakfietsen hebben standaard driepuntsgordels, zodat je je kinderen veilig kunt vervoeren.

Meer lezen: Is een fietshelm voor je kind echt nodig?

Bakfiets kopen: extra tips

Hieronder volgen nog een aantal punten waar je op kunt letten als je overweegt om een bakfiets te kopen.

 • Zitten er versnellingen op de fiets?
 • Hoe zijn de bankjes in de bak geplaatst en kun je dat nog aanpassen?
 • Welke accessoires zijn inbegrepen? Denk aan een extra stoeltje, kussens, gordels, regenhoes of doek tegen de zon.
 • Hoe zit het met de restwaarde van de bakfiets? Kun je de fiets makkelijk doorverkopen als je hem niet meer nodig hebt?

Meer lezen: Dit zijn de beste fietskarren voor achter je fiets

Maak een proefrit!

Een bakfiets is een grote aankoop, dus maak vooraf een proefrit. En doe dit niet gehaast, neem echt even de tijd. Zo kun je goed ervaren of de bakfiets licht stuurt, of je makkelijk op en af kunt stappen, of je hem goed in evenwicht kunt houden, of er voldoende ruimte over is voor boodschappen en of je liever twee of drie wielen hebt.

tip

Bron: ANWB