Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat is de beste bakfiets voor jou? Tips voor aanschaf

Een bakfiets is ideaal als je meer kinderen tegelijk moet vervoeren. Plus: hij heeft lekker veel ruimte voor boodschappen. Maar een bakfiets is ook een hele uitgave en de keuze is enorm. Wat is de beste bakfiets voor jouw situatie en wensen?

Je hebt allerlei soorten bakfietsen. Bij de één kun je ‘maar’ twee kinderen kwijt en bij een ander model passen er vier kinderen in. Er zijn modellen met een langere bak en fietsen met een vierkante bak. Met twee of drie wielen. Een bak van hout of kunststof. En dan is er natuurlijk ook nog de vraag: ga je voor een gewone bakfiets of wil je een elektrische bakfiets kopen? Tip! Hier vind je zowel gewone als elektrische bakfietsen.

Advertentie

Maak een lijstje met wensen

Maak eerst een lijstje met wensen: waar moet je bakfiets aan voldoen? Wat voor de één de beste bakfiets is, hoeft het voor de ander helemaal niet te zijn. Welke het beste bij je past, hangt van veel factoren en wensen af. Hoeveel kinderen wil je vervoeren? Moet er ook nog ruimte zijn voor een autostoeltje? Over welk type wegen fiets je het meest, en doe je vaak boodschappen met de fiets? Zo ja, dan moet je je bakfiets ook gemakkelijk kunnen parkeren en genoeg ruimte over hebben.

Wat is je budget?

Wil je een bakfiets kopen, dan is het vooraf goed om te bedenken wat je maximaal wilt uitgeven. De prijzen variëren tussen de 1000 euro voor een goedkope bakfiets en 4000 euro voor een luxe elektrische bakfiets. Vaak zijn deze bedragen exclusief accessoires, waardoor de kosten al snel (nog) hoger kunnen oplopen. Wil of kun je dit niet in één keer betalen, dan is een elektrische bakfiets leasen ook een optie.

Lees reviews

Speur het internet af naar de beste bakfiets. Er zijn verschillende testen die doorslaggevend kunnen zijn voor je aankoop. Zo komen bij elektrische bakfietsen de Riese & Müller Load 60 Vario, de Babboe City-E en Urban Arrow Family regelmatig als beste tweewielers uit de bus. Bij driewielers scoren de (elektrische) bakfietsen van Babboe vaak goed. Lees ook vooral reviews en vraag naar ervaringen van andere ouders met een bakfiets. Vraag het liefst aan kennissen met een bakfiets of je ‘m eens een dag mag lenen.

Tweewieler of een driewieler?

Er zijn bakfietsen met twee wielen en met drie wielen. Misschien heb je al een voorkeur, maar het is verstandig om op beide soorten een proefrit te maken om te bepalen wat voor jou de beste bakfiets is.

1. Tweewielers

Voordelen:

 • Fietst doorgaans lichter dan een driewieler.
 • Wendbaarder: je hoeft bij keren minder te steken.
 • Smaller dan een driewieler.
 • Op hobbelig wegdek rijdt de fiets comfortabeler.

Nadelen:

 • Een tweewieler is langer en zwaarder dan een conventionele fiets.
 • Een tweewieler is zwaarder om op een standaard te zetten. Controleer of de fiets een brede standaard heeft die je makkelijk kunt bedienen.

2. Driewielers

Voordelen:

 • De bak is doorgaans groter dan bij een tweewieler.
 • Bij een volle belading is de bakfiets stabieler.
 • Je hebt geen gedoe met een standaard.

Nadelen:

 • Hij is minder wendbaar, dus je moet bij keren meer steken.
 • Op hobbelige wegen worden de bestuurder en de inhoud van de bak meer door elkaar ‘geschud’.
 • Een stoepje op en af rijden kan alleen haaks.

Lees ook: Zo kies je de perfecte moederfiets voor jou 

Elektrische bakfiets kopen: waar let je op?

Ben je van plan om grote afstanden af te leggen, woon je in een glooiend of heuvelachtig gebied of vervoer je meer dan twee kinderen met de fiets? Dan is een elektrische bakfiets een slimme keuze. Een vol beladen bakfiets weegt namelijk al twee keer zoveel als een gewone fiets, dus een extra duwtje in de rug is geen overbodige luxe. Maak altijd een proefrit op een versie met én zonder ondersteuning. Pas daarna kun je een weloverwogen keuze maken voor de beste bakfiets.

De Consumentenbond heeft ook allerlei tips voor als je een elektrische bakfiets wilt kopen.

 1. Vermogen motor: controleer hoeveel vermogen de motor levert. Wettelijk is maximaal 250 Watt toegestaan, maar volgens de Consumentenbond zijn er ook motoren met slechts 180 Watt. Voor een bakfiets is dat te weinig.
 2. De bakhoogte: let goed op of de bak wel hoog genoeg is. Een te lage rand is gevaarlijk, omdat kinderen dan makkelijk uit de bak kunnen vallen. Het is voor kinderen handig als de fiets een opstapje heeft. Ze kunnen dan zelfstandig in en uit de fiets klimmen.
 3. Derailleur: een derailleur of een fietsversnelling is een onderdeel van een fiets waarmee tijdens het fietsen de fietsketting van het ene kettingwiel naar het andere kettingwiel kan worden gebracht. Op die manier is het ‘verzet’ van de fiets te beïnvloeden. Dit systeem is op de langere termijn onderhoudsgevoeliger.
 4. Loop- of parkeerhulp: er zijn zelfs elektrische bakfietsen met een loop- of parkeerhulp. Dan rijdt de fiets, zonder dat je hoeft te trappen, met lage snelheid naast je mee. Je bedient de fiets dan vaak met een knopje op het stuur. Met name handig bij een wat zwaardere bakfiets.
 5. Houten bak: heeft de bakfiets een houten bak? Controleer of deze niet van goedkoop geperst fineer is gemaakt.
 6. Afwerking: kijk goed of de fiets netjes is afgewerkt. Kinderen kunnen aan loszittende onderdelen zitten.

Bakfiets leasen

Elektrische bakfietsen zijn behoorlijk prijzig en kosten al snel tussen de 2000 en 4000 euro. En dan hebben we het nog niet gehad over alle bijkomende kosten. Denk aan: verzekering, accu, onderhoud en accessoires. Kun of wil je dit bedrag niet in één keer betalen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om een elektrische bakfiets te leasen. Steeds meer partijen bieden elektrische leasefietsen aan – ook bakfietsen – waaronder de ANWB en de Consumentenbond.

Een elektrische fiets leasen heeft meerdere voordelen. Zo rijd je al op een goede elektrische bakfiets vanaf zo’n 90 euro per maand. Naast deze vaste kosten hoef je je geen zorgen te maken over afschrijving, verzekering, onderhoud en reparatie. Door een nieuwe regeling is het leasen van een fiets bij je werkgever sinds 2020 een stuk aantrekkelijker. De nadelen van een elektrische bakfiets leasen? Afhankelijk van het model en de bezitsduur kan leasen enkele tientjes per maand duurder zijn dan kopen. Daarbij heb je op dit moment ook nog minder keuze: niet elk merk en niet elke e-bike is te leasen.

Veiligheid

Zoveel mensen, zoveel wensen. De beste bakfiets voor een ander, hoeft niet de beste bakfiets voor jou te zijn. Eén ding staat wel vast: veiligheid is voor alle ouders het belangrijkst. Controleer daarom of de bakfiets de volgende onderdelen heeft:

 • Zichtbaarheid: controleer of de fiets goed zichtbaar is door kleur, reflectoren en verlichting.
 • Standaard: bekijk of de bakfiets een brede en sterke standaard heeft om vallen te voorkomen. Test dit ook voordat je een bakfiets koopt.
 • Stuurstangen en framebuizen: kwalitatieve bakfietsen hebben dubbelde stuurstangen. Die zorgen ervoor dat je stabiel en makkelijk kunt sturen. Ook hebben ze vaak een dubbele framebuis, die niet onder gewicht kan buigen.
 • Kantelstoppers: sommige bakfietsen hebben kantelstoppers, die voorkomen dat je een te scherpe bocht maakt.
 • Gordels: de meeste bakfietsen hebben standaard driepuntsgordels, zodat je je kinderen veilig kunt vervoeren.

Meer lezen: Is een fietshelm voor je kind echt nodig?

Bakfiets kopen: extra tips

Hieronder volgen nog een aantal punten waar je op kunt letten als je overweegt om een bakfiets te kopen.

 • Zitten er versnellingen op de fiets?
 • Hoe zijn de bankjes in de bak geplaatst en kun je dat nog aanpassen?
 • Welke accessoires zijn inbegrepen? Denk aan een extra stoeltje, kussens, gordels, regenhoes of doek tegen de zon.
 • Hoe zit het met de restwaarde? Kun je de fiets makkelijk doorverkopen als je hem niet meer nodig hebt?

Bakfietsen

Een aantal voorbeelden van bakfietsen vind je hier:

 1. De Makki Load bakfiets

  Makki

  Deze elektrische tweewielerbakfiets van Gazelle is ontworpen met input van ouders en kinderen. De bak is hoog en zit veilig en comfortabel. De fiets heeft een innovatieve standaard die je makkelijk inklapt. Je kan een proefrit maken en de fiets qua specificaties samenstellen zoals jij dat wil. Meer over deze bakfiets lees je hier.

 2. De Cangoo Groovy bakfiets

  Cangoo

  De Cangoo Groovy elektrische bakfiets is een echte stadsfiets: hij heeft evenveel laadruimte als andere bakfietsen, maar het frame en de wielen zijn compact. De driewielbakfiets heeft zes versnellingen, een sterke motor en een mooi design. Meer lezen of bestellen kan hier.

 3. De Vogue Two Wheel Carry bakfiets

  Fiets

  Deze elektrische tweewielbakfiets van het merk Vogue is sterk en stabiel. De motor en snelheidssensor geven je fijne ondersteuning tijdens het fietsen. Dit kan je bedienen via het digitale LCD-display. De accu zit in de achterdrager en heeft een actieradius van 40-70 kilometer. Je bestelt deze fiets hier.

Meer lezen: Dit zijn de beste fietskarren voor achter je fiets

Maak een proefrit!

Een bakfiets is een grote aankoop, dus maak vooraf een proefrit. Doe dit niet gehaast, neem echt even de tijd. Zo kun je goed ervaren of de bakfiets licht stuurt, of je makkelijk kunt op- en afstappen, of je hem goed in evenwicht kunt houden, of er voldoende ruimte over is voor boodschappen en of je liever twee of drie wielen hebt.

tip

Bronnen: ANWB, Consumentenbond