
Bakfiets kopen: waar moet je op letten?
Een bakfiets is ideaal als je meerdere kinderen wilt vervoeren. Bovendien komt de extra ruimte goed van pas als je boodschappen gaat doen. Wil je een bakfiets kopen dan is het slim om eerst research te doen, want het is een hele uitgave en er is enorm veel keuze.
Je hebt allerlei soorten bakfietsen. Bij de één kun je ‘maar’ twee kinderen kwijt, bij een ander model passen er vier kinderen in of er is plek voor een autozitje. Er zijn verder modellen met een langere bak en fietsen met een vierkante bak. En ga je voor een elektrische bakfiets of juist niet? Hier lees je meer informatie over het vinden van de beste bakfiets.
Tip: Bekijk de (onafhankelijke) reviews van vier elektrische bakfietsen die wij hebben getest
Maak een lijstje met wensen
Maak eerst een lijstje met wensen: waar moet je bakfiets aan voldoen? Hoeveel kinderen wil je vervoeren? Moet er ook nog ruimte zijn voor een autostoeltje? Over welk type wegen fiets je het meest, en doe je vaak boodschappen met de fiets? Zo ja, dan moet je je bakfiets ook gemakkelijk kunnen parkeren en genoeg ruimte over hebben voor de boodschappentassen.
Wat is je budget?
Het is ook belangrijk om vooraf goed te bedenken wat je maximaal wilt uitgeven aan een bakfiets. De prijzen van een bakfiets variëren tussen de 900 en 6000 euro. Vaak zijn deze bedragen exclusief accessoires, waardoor de kosten al snel (nog) hoger kunnen oplopen.
Lees reviews
Speur het internet af naar de beste bakfiets. Er zijn verschillende testen, onder andere uitgevoerd door de Fietsersbond, die doorslaggevend kunnen zijn voor je aankoop. De Fietsersbond heeft gewone bakfietsen getest en elektrische bakfietsen. Vraag ook andere ouders naar hun ervaringen met een bakfiets, of lees reviews. Zelf testten wij de volgende (elektrische) bakfietsen: Gazelle Makki, Dolly, Urban Arrow, Babboe en Carqon.
Bakfiets: tweewieler of een driewieler
Er zijn bakfietsen met twee wielen en met drie wielen. Misschien heb je al een voorkeur – vind je eentje met twee wielen bijvoorbeeld mooier. Toch is het verstandig om op beide soorten bakfietsen een proefrit te maken.
1. Tweewielers
Voordelen:
- Fietst doorgaans lichter dan een driewieler.
- Wendbaarder: je hoeft bij het keren minder te steken.
- Smaller dan een driewieler.
- Op hobbelig wegdek rijdt de fiets comfortabeler.
Nadelen:
- Een tweewieler is langer en zwaarder dan een gewone fiets.
- Een bakfiets is zwaarder om op een standaard te zetten. Kijk of de fiets een brede standaard heeft, die je makkelijk kunt bedienen.
2. Driewielers
Voordelen:
- De bak is doorgaans groter dan bij een tweewieler.
- Bij een volle belading is de bakfiets stabieler.
- Je hebt geen gedoe met een standaard.
Nadelen:
- Hij is minder wendbaar, dus je moet bij het keren meer steken.
- Op hobbelige wegen worden de bestuurder en de inhoud van de bak meer door elkaar geschud.
- Een stoepje op en af rijden kan alleen haaks.
Lees ook: Zo kies je de perfecte moederfiets voor jou
Elektrische bakfiets
Ook belangrijk om over na te denken: is een gewone bakfiets prima of lijkt een elektrische bakfiets je de investering waard? Een e-bakfiets kan ideaal zijn als je lange afstanden moet fietsen. Ook is het heerlijk om een duwtje in de rug te hebben als je meerdere kinderen moet vervoeren met tegenwind. Maak om goed te kunnen vergelijken een proefrit op een versie met én zonder elektrische ondersteuning.
De Consumentenbond heeft ook allerlei tips voor als je een elektrische bakfiets wilt kopen.
- Vermogen motor: controleer hoeveel vermogen de motor levert. Wettelijk is maximaal 250 Watt toegestaan, maar volgens de Consumentenbond zijn er ook motoren met slechts 180 Watt. Voor een bakfiets is dat te weinig.
- De bakhoogte: let goed op of de bak wel hoog genoeg is. Een te lage rand is gevaarlijk, omdat kinderen dan makkelijk uit de bak kunnen vallen. Het is voor kinderen handig als de bakfiets een opstapje heeft. Ze kunnen dan zelfstandig in en uit de bakfiets klimmen.
- Derailleur: een derailleur of een fietsversnelling is een onderdeel van een fiets waarmee tijdens het fietsen de fietsketting van het ene kettingwiel naar het andere kettingwiel kan worden gebracht. Op die manier is het ‘verzet’ van de fiets te beïnvloeden. Dit systeem is op de langere termijn onderhoudsgevoeliger.
- Loop- of parkeerhulp: er zijn zelfs elektrische bakfietsen met een loop- of parkeerhulp. Dan rijdt de fiets, zonder dat je hoeft te trappen, met lage snelheid naast je mee. Je bedient de fiets dan vaak met een knopje op het stuur.
- Houten bak: heeft de bakfiets een houten bak? Controleer of deze niet van goedkoop geperst fineer is gemaakt.
- Afwerking: kijk goed of de bakfiets netjes is afgewerkt. Kinderen kunnen aan loszittende onderdelen zitten.
Baby mee in de bakfiets
Je kunt je baby in een babyautostoel of babyschelp meenemen in de bakfiets. De autostoel of schelp moet uiteraard goed bevestigd zijn in de bakfiets. Plaats het babyautostoeltje het liefst tegen de rijrichting in. Je baby en jij kunnen elkaar dan zien tijdens het fietsen en het is veiliger bij een botsing.
Het is de eerste keren vast heel spannend, maar het hoeft niet onveilig te zijn om je baby mee te nemen in de bakfiets. Wel krijgt je baby trillingen en schokken te verwerken. Over het effect van trillingen op een baby is (nog) niet veel bekend. Het is dus lastig om een minimumleeftijd aan te geven vanaf wanneer je je baby kunt meenemen. VeiligheidNL geeft als advies om je baby pas mee te nemen als hij zijn hoofd zelfstandig rechtop kan houden.
Maak in het begin korte ritjes en bouw het langzaam op. Kies zoveel mogelijk routes met een glad wegdek, om het schokken en trillen te beperken. Je kunt ook wat extra gewicht in de bakfiets leggen, zoals een zware tas. Dan is het trillen minder. Belangrijk is om goed te blijven kijken hoe je baby reageert als hij bij je in de bakfiets zit. Denk je dat hij het niet (meer) fijn vindt of huilt hij, dan is het tijd om pauze te houden of te stoppen.
Meer veiligheidstips kun je lezen op VeiligheidNL.
Veiligheid
Veiligheid is het belangrijkst als je je kinderen in een bakfiets vervoert. Controleer daarom of de bakfiets de volgende onderdelen heeft:
- Zichtbaarheid: controleer of de bakfiets goed zichtbaar is door kleur, reflectoren en verlichting.
- Standaard: bekijk of de bakfiets een brede en sterke standaard heeft, om omvallen te voorkomen. Test dit ook voordat je een bakfiets koopt.
- Stuurstangen en framebuizen: kwalitatieve bakfietsen hebben dubbelde stuurstangen. Die zorgen ervoor dat je stabiel en makkelijk kunt sturen. Ook hebben ze vaak een dubbele framebuis, die niet onder gewicht kan buigen.
- Kantelstoppers: sommige bakfietsen hebben kantelstoppers die voorkomen dat je een te scherpe bocht kunt maken.
- Gordels: de meeste bakfietsen hebben standaard driepuntsgordels, zodat je je kinderen veilig kunt vervoeren. Zet je kind altijd vast met de gordel.
Meer lezen: Is een fietshelm voor je kind echt nodig?
Bakfiets kopen: extra tips beste bakfiets
Hieronder volgen nog een aantal punten waar je op kunt letten als je overweegt om een bakfiets te kopen.
- Zitten er versnellingen op de fiets?
- Hoe zijn de bankjes in de bak geplaatst en kun je dat nog aanpassen?
- Welke accessoires zijn inbegrepen? Denk aan een extra stoeltje, kussens, gordels, een regenhoes of doek tegen de zon.
- Hoe zit het met de restwaarde van de bakfiets? Kun je de fiets makkelijk doorverkopen als je hem niet meer nodig hebt?
Meer lezen: Dit zijn de beste fietskarren voor achter je fiets
Bakfietsen
Een aantal voorbeelden van bakfietsen vind je hier:
-
De Makki Load bakfiets
Deze elektrische tweewielerbakfiets van Gazelle is ontworpen met input van ouders en kinderen. De bak is hoog en zit veilig en comfortabel. De fiets heeft een innovatieve standaard die je makkelijk inklapt. Je kunt een proefrit maken en de fiets qua specificaties samenstellen zoals jij dat wil. Maak een proefrit of lees meer over de Gazelle Makki Load.
-
De Dolly bakfiets
De Dolly is een stabiele, wendbare bakfiets waarmee je dankzij de krachtige motor in een mum van tijd op je bestemming bent. Hij wordt geleverd met een batterij van 600Wh, waar je met gemak 40 – 80 kilometer mee fietst voordat je de batterij weer moet opladen. Maak een proefrit of lees meer over de Dolly bakfiets. -
De Cangoo Buckle bakfiets
De Cangoo Buckle is een stevige, comfortabele elektrische bakfiets met drie wielen. Je laadt de fiets vol met een hele hoop spullen, of neem tot wel 4 kinderen mee. De driewielbakfiets heeft zeven versnellingen, een sterke motor en een mooi design. Meer lezen of bestellen kan hier.
Tweedehands bakfiets kopen: tips
Wil je een gebruikte bakfiets kopen bij een fietsenwinkel of via een website zoals Marktplaats, dan is het goed om op de volgende zaken te letten:
- Voldoet het model aan al je wensen: grootte bak, terugtrap- of handrem, versnellingen etcetera?
- Welke accessoires zitten er bij de prijs inbegrepen?
- Zit er nog garantie op de fiets of op eventuele reparaties uit het verleden?
- Is de bak in goede staat? Zeker bij een houten bak is het belangrijk om te kijken of je geen beschadigingen ziet of houtrot.
- Controleer de fiets op roestplekken, met name bij de spaken en wielen.
- Maak altijd een proefritje met de bakfiets om te kijken hoe hij fietst en te checken of de remmen en dergelijke goed werken voordat je eventueel tot aankoop overgaat.
- Tot slot: vergeet niet om de standaard te testen, zodat je je kind straks veilig in en uit de fiets kan tillen.
Maak een proefrit!
Een bakfiets is een grote aankoop, dus maak vooraf een proefrit. Doe dit niet gehaast, neem echt even de tijd. Zo kun je goed ervaren of de bakfiets licht stuurt, of je makkelijk kunt op- en afstappen, of je hem goed in evenwicht kunt houden, of er voldoende ruimte over is voor boodschappen en of je liever twee of drie wielen hebt.
Meer lezen: Dit zijn de beste fietskarren voor achter je fiets
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.
Bronnen: ANWB, Consumentenbond