Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
Kind met jurkje aan rijdt op driewieler

Driewieler kopen: welke past het beste bij jouw kind?

Op een driewieler leert je kind op een veilige en laagdrempelige manier trapbewegingen maken, zonder balans te hoeven houden. Een goede voorbereiding op zelfstandig fietsen! Welke soorten driewielers zijn er en waar kun je op letten bij aanschaf?

Advertentie

Wat is een driewieler?

De naam zegt het al: een driewieler is een fiets met drie wielen. De meeste driewielers hebben één wiel aan de voorkant en twee wielen aan de achterkant. Door dit derde wiel is de fiets stabiel en kantelt hij niet. Zo kan je kind al vroeg kennismaken met fietsen, al voordat hij eraan toe is om ondertussen ook zijn evenwicht te bewaren. Een driewieler met duwstang kan ook worden gebruikt tijdens het wandelen, als alternatief voor een wandelwagen.

Tip! Een divers aanbod aan driewielers vind je hier

Vanaf welke leeftijd is een driewieler geschikt?

Het fijne aan een driewieler is dat deze geschikt is voor baby, dreumes en peuter. Zo zijn er modellen waar kinderen vanaf 9 maanden oud al op kunnen. Natuurlijk fietsen ze dan nog niet zelf, maar duw jij de driewieler vooruit met een duwstang. Vanaf 1,5 á 2 jaar oud kunnen kinderen zelfstandig leren fietsen op de driewieler. De beenspieren zijn dan sterk genoeg om trapbewegingen te maken en een peuter kan leren hoe hij moet sturen.

De voor- en nadelen 

Op een driewieler trainen kinderen de grove motoriek en krijgen ze de eerste fietsbewegingen onder de knie. Al spelend oefent je kind sturen, trappen en afstand inschatten.

Advertentie

Voordelen

 • Je kind heeft snel door hoe een driewieler werkt en hoeft nog geen balans te kunnen houden.
 • Dankzij de duwstang kun je helpen met sturen,
 • De focus ligt echt op leren trappen en sturen.
 • Een driewieler is stabiel en veilig. De kans op vallen is klein, zeker wanneer je kind vastzit met riempjes of een beugel.

Nadelen

 • Je kind leert op een driewieler niet hoe hij al fietsend balans kan houden.
 • De meeste driewielers zijn vrij groot en berg je niet zo makkelijk op.

Driewieler of loopfiets?

Naast een driewieler, is er ook nog de loopfiets. Beide modellen zijn geschikt voor jonge kinderen, die nog niet zelfstandig kunnen fietsen. Waar een loopfiets pas geschikt is voor kinderen vanaf 1,5 jaar oud, kun je een driewieler al gebruiken vanaf 9 maanden oud. Een loopfiets heeft geen trappers en de focus ligt vooral op het trainen van het evenwicht. Een loopfiets maakt de overstap naar een gewone fiets zonder zijwieltjes makkelijker.

Sommige kinderen houden het een hele tijd vol op een loopfiets, maar als je een langere wandeling wilt maken is de driewieler met duwstang vaak toch handiger. Raad eens wie de loopfiets én je kind naar huis gaat dragen als hij moe wordt? Juist. Op een driewieler met duwstang kan je kind uitrusten terwijl jullie de wandeling afmaken.

Advertentie

Kortom: beide modellen hebben voor- en nadelen. Je ziet dan ook vaak dat ouders én een driewieler én een loopfiets in huis hebben.

Welke modellen zijn er te koop?

Als je een driewieler voor je baby of kind wilt kopen, kom je in een wereld aan keuzes terecht. Kijk allereerst naar de leeftijdsindicatie die de fabrikant geeft. Wil je een driewieler voor je baby kopen, dan kan een exemplaar dat ‘meegroeit’ met de ontwikkeling van je kind heel handig zijn. Je hebt ze met allerlei extra opties, zoals een duwstang, verstelbaar zitje, stuurvergrendeling, voetenplank en vrijloopautomaat. Hiermee zet je de trappers vast, zodat ze niet meedraaien. Voor peuters die zelfstandig kunnen fietsen is een simpel, lichtgewicht model zónder allerlei extra’s juist het fijnst.

Tips voor aanschaf

 • Kijk naast de leeftijdsindicatie van de fabrikant ook zelf goed naar de maat. Als je kind achter in de stoel zit moet hij met zijn volledige voeten bij de trappers kunnen komen.
 • Hoe zwaarder de driewieler, hoe zwaarder het voor je kind is om hem vooruit te krijgen.
 • Voor het materiaal geldt dan ook: hoe lichter, hoe beter. Een frame van kunststof is licht, kan tegen een stootje en gaat lang mee. Frames van aluminium wegen nog minder en zijn erg sterk.
 • Je kunt kiezen uit massieve banden, luchtbanden en rubberen banden. Op luchtbanden en rubberen banden kunnen kinderen langere afstanden afleggen. Ook zijn deze banden comfortabeler dan massieve banden, omdat ze deels de schokken van de weg opvangen.
 • Sommige modellen hebben allerlei extra’s voor het comfort en de veiligheid. Denk hierbij aan een zonnescherm, handvaten met opstaande randen voor meer grip, een kinbeschermer op het stuur, een zitkussen, verstelbare rugleuning, voetenplankje, veiligheidsbeugel of riempjes. Maar ze zijn er ook met leuke extra’s voor kinderen, zoals een kiepbak, stuurtasje of mandje.

Welke merken zijn populair?

Er zijn veel aanbieders van driewielers, maar de populairste merken zijn:

Driewielers met een duwstang

Voor wie staat te trappelen om te beginnen, zijn er driewielers speciaal voor de allerkleinsten. Met behulp van de duwstang help jij je baby vooruit en kun je natuurlijk meesturen.

Driewielers voor peuters

Wanneer je kind een jaar of 1,5 of 2 is, kan hij zelfstandig leren fietsen op de driewieler. Onderstaande exemplaren zijn dan ook heel geschikt voor deze leeftijd.

Loopfietsen

Geef je de voorkeur aan een loopfiets, omdat je bijvoorbeeld het evenwicht van je kind wil trainen? Ook dan is het aanbod reuze. Veel merken van driewielers hebben ook loopfietsen of ’tweewielers’ in hun assortiment, zoals Veloretti.

Bronnen: internet-bikes, driewieler.nl

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop