Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Peuter springt op haar bed in haar kinderkamer

Kinderkamer inrichten voor je peuter

Je peuter is te groot voor een babykamer en dus wordt het tijd voor een echte kinderkamer. Een grote stap voor je peuter. Hoe pak je dat aan?

Advertentie

Van baby- naar kinderkamer

Kleine kinderen worden groot. En dus komt er een moment dat een babykamer niet meer past bij je kind. Je peuter groeit uit het ledikant, de inrichting is te kinderachtig of je hebt de babykamer nodig voor je andere kind. In alle gevallen komt je peuter in een nieuwe kinderkamer terecht, en dat is best ingrijpend voor zo’n kleintje. Hoe pak je dit aan?

Verhuizen of ombouwen?

Waar je kind komt te slapen, is sterk afhankelijk van je woonsituatie. Als je weinig ruimte hebt, en je hebt maar één kind, dan is de keuze eenvoudig: de babykamer wordt omgebouwd tot kinderkamer. Heb je meerdere kamers ter beschikking, dan is het wellicht handiger om de babykamer intact te laten voor een eventueel volgend kind. Richt dan een andere kamer in als peuter/kleuterkamer.

Overstapmoment

Als je de babykamer niet nodig hebt voor een ander kind, kun je het ‘overstapmoment’ laten afhangen van je kind. Geeft je peuter aan dat hij de kamer te kinderachtig vindt? Is de kamer te klein voor de groeiende hoeveelheid speelgoed en knuffels? Of is het ledikant simpelweg te klein aan het worden? Dan is het tijd voor verandering.

Mocht je de babykamer nodig hebben voor een baby, wacht dan niet met verhuizen tot de baby er is. Dan krijgt je peuter het gevoel dat hij plaats moet maken. Probeer de verhuizing al ruim voor de geboorte van de baby te laten plaatsvinden. Dan heeft je peuter de tijd om te wennen aan zijn nieuwe slaapplek.

Advertentie

Een ingrijpende verandering

Een nieuwe kamer is best ingrijpend voor je kind. Het kan dan ook zijn dat je peuter in het begin niet blij is met de verandering en moeilijk kan slapen. Het is belangrijk om de nieuwe kamer tot iets leuks te maken. Een gezellige plek.

Betrek hem bij de verandering, bijvoorbeeld door samen nieuwe spullen te gaan kopen of te versjouwen. En: praat erover met je peuter of kleuter. Wat staat er te gebeuren en waarom? Lukt het slapen nog niet erg goed, druk dan niet door. Stel de verhuizing nog even uit (als dat kan qua tijd) en blijf rustig uitleggen waarom de verandering nodig is.

Van ledikant naar groter bed

De grootste verandering voor je kind is de overgang van een ledikant naar een groter bed. Een bed zonder spijltjes, die behalve bescherming ook geborgenheid boden. Een bed waar je zomaar uit kunt stappen. Of vallen. Al met al best spannend dus.

Om je kind snel te laten wennen aan de nieuwe situatie, kun je samen het bed opbouwen of opmaken. Door knuffels en kussens op het bed te leggen, lijkt het bed ook minder groot (en leeg). Leg in de eerste dagen ook iets zachts naast het bed, mocht de kleine eruit vallen.

Advertentie

Meubels en spullen voor de kinderkamer

Een commode is niet echt meer nodig in een peuterkamer. Verschonen kan immers ook staand, op bed, op een bankje of op de grond. De ruimte die hierdoor ontstaat, kun je benutten om speelgoed of leuke kindermeubels neer te zetten. Wat heb je allemaal nodig voor de nieuwe kinderkamer? Denk aan:

  • een nachtkastje
  • een kast voor speelgoed, boeken of puzzels
  • een bureautje met stoel
  • de juiste verlichting

Behang of muurstickers

Heb je geen zin om de muren van de kamer in allerlei vrolijke kleurtjes te schilderen, kies dan voor behang met bijvoorbeeld bekende figuren uit televisieseries of Disneyfilms. Nog handiger zijn muurstickers. Ook die heb je in allerlei soorten en maten. Groot voordeel: als je kind op een gegeven moment te groot wordt voor de muurstickers, trek je ze zo van de muur af.

Commercieel – Gazelle – Offer

Gazelle Makki

Elektrische bakfiets voor de hele familie

Plan je proefrit