Voor oudersNieuws

Beslisboom: zo bepaal je of je kind naar de kinderopvang of basisschool mag bij klachten

Beslisboom: zo bepaal je of je kind naar de kinderopvang of basisschool mag bij klachten Ouders van Nu Redactie
Ouders van Nu Redactie
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Wat is de beslisboom kinderopvang en basisonderwijs?

Heeft je kind een snotneus, verhoging of moet hij hoesten, dan kan dit je aan het twijfelen brengen. Mag hij nou wel of niet naar de opvang of naar school volgens de laatste coronamaatregelen? En hoe zit het ook alweer als hij klachten heeft die niet op corona wijzen, maar op een gewone verkoudheid? Bij twijfel kun je gebruik maken van de beslisboom die is ontwikkeld door Boink, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang. Deze beslisboom is een vragenschema waarmee je kunt bepalen of je kind naar de kinderopvang of de basisschool mag en waarin de laatste coronamaatregelen zijn verwerkt.

Meer weten? Download of bekijk hier de beslisboom van Boink

Hoe werkt de beslisboom van Boink?

In de beslisboom van Boink zijn de regels van het RIVM op een handige manier verwerkt. Bij twijfel doorloop je de beslisboom van boven naar beneden, tot je bij een antwoord uitkomt.

Lees verder onder de advertentie

Actuele beslisboom

De regering past regelmatig de landelijke coronamaatregelen aan. Dit heeft ook consequenties voor kinderen die naar de kinderopvang of basisschool gaan (en voor hun ouders). De beslisboom van Boink wordt dan ook telkens aangepast aan de laatste maatregelen.

De laatste Beslisboom wijzigingen op een rij:

  • Heeft iemand in het gezin corona? Kinderen onder de 18 jaar hoeven niet getest te worden op corona en niet in quarantaine zolang ze zelf geen klachten hebben. Kijk hier om welke gezondheidsklachten het ook alweer gaat.

  • Kinderen met gezondheidsklachten én een positieve coronatest, blijven minimaal vijf dagen in quarantaine vanaf de dag dat de klachten begonnen, en mogen weer naar school of de opvang als ze minimaal 24 uur klachtenvrij zijn.

  • Kinderen t/m 3 jaar mogen wel naar de kinderopvang als ze verkoudheidsklachten hebben (snotneus, niezen, keelpijn) of af en toe hoesten. Worden de klachten erger, dus met veel hoesten, koorts (38,0 graden of hoger) en/of benauwdheid, dan moet je kind wel in quarantaine. Laat je je kind testen bij de GGD en is de uitslag negatief? Dan mag hij weer uit quarantaine.

  • Per 25 februari 2022 hoeven zowel kinderen als volwassenen geen mondkapjes meer te dragen in school en op de BSO.

  • De anderhalvemetermaatregel is vervallen per 25 februari 2022, net als vaste looproutes. Wel blijft het advies om elkaar de ruimte te geven.

  • Ouders en verzorgers mogen de school of BSO in bij het brengen en halen van hun kind.

  • Voor kinderen vanaf groep 6 geldt het advies om twee keer per week thuis een coronazelftest te doen. Ze hoeven dit niet extra te doen voor de BSO.

  • Cohortering (het opdelen in kleine, vaste groepjes kinderen die bij elkaar in de buurt mogen zijn) is op de basisschool, middelbare school en de BSO niet verplicht. Kinderen uit verschillende groepen mogen met elkaar samenwerken.

  • Het kan zijn dat er voor de school of kinderopvang waar jouw kind naartoe gaat tijdelijk andere maatregelen gelden op advies van de GGD, bijvoorbeeld als er veel coronabesmettingen zijn. Houd dus de informatie vanuit school en de opvang in de gaten.Tip! Bekijk hier het laatste advies van het RIVM

Lees verder onder de advertentie

Vragen of twijfel bij het doorlopen van de beslisboom

Heeft je kind gezondheidsklachten en loop je tegen vragen aan als je de beslisboom doorloopt? Neem dan contact op met het landelijke informatienummer coronavirus van de Rijksoverheid: 0800 – 1351 (gratis, 08:00 – 20:00 uur) of vraag de school of kinderopvang om advies.

Beslisboom 12+

Er is voor kinderen boven de 12 jaar een aparte beslisboom. Deze beslisboom geldt voor:

  • Leerlingen in het voortgezet onderwijs (ook voor jongere kinderen in de brugklas)

  • Studenten onder de 18 jaar in het MBO of HBO

  • Werkende jongeren

Lees verder onder de advertentie

We proberen de informatie op deze pagina zo actueel mogelijk te houden. Dit doen we door regelmatig de website van onder andere het RIVM en Boink te controleren op nieuwe informatie rondom het coronavirus. Toch kan het voorkomen dat we net wat achterlopen op de laatste informatie. 

Bronnen: RIVM, Boink, Beeld: Getty Images

Lees verder onder de advertentie