In de eerste vier maanden van dit jaar kwamen er maar ruim 53.000 baby's bij, terwijl dat er in dezelfde periode vorig jaar bijna 57.000 waren. Dat is veel minder dan je zou verwachten op basis van de jaren 2015 tot 2019, vertelt socioloog Tanja Traag van het CBS aan het AD. Vorig jaar waren er juist opvallend veel geboorten: in tien jaar tijd was het geboortecijfer niet zo hoog. Maar nu lijken we af te stevenen op een laagterecord.
Bekijk ook: Kinderbijslag 2022: hier heb je recht op
Slechte economie
Volgens Theo Engelen, hoogleraar historische demografie aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, is het logisch dat mensen nu minder kinderen krijgen, zegt hij in het AD. Een oude regel is volgens hem dat bij een slechte economie de neiging om je voort te planten minder is. 'In tijden van crisis en ellende gaan de geboortecijfers doorgaans omlaag.' Volgens Tanja Traag kan ook de krapte op de woningmarkt een rol spelen. 'Mensen willen toch eerst zeker zijn dat ze een goede woonplek hebben waar ook ruimte is voor een baby.'
Meer geboortes door corona
Door de jaren heen loopt het aantal geboorten gestaag terug. In coronatijd steeg het aantal geboortes juist. Mogelijk zijn door de contactbeperkende maatregelen Nederlanders zich meer gaan richten op hun partners. 'Mensen zijn toch wat meer teruggegaan naar de kern van het gezin', zegt Engelen.
Lees ook: Baby's worden steeds minder vaak in het weekend geboren
Vrouwen krijgen eerder kinderen
En een tijdelijke opleving wordt volgens Traag misschien gevolgd door een dip. Vrouwen zouden mogelijk door de coronaperiode wel eerder, maar niet méér kinderen krijgen. Dat is nu wellicht al zichtbaar in de cijfers over de eerste maanden van dit jaar.
Bron: AD – Beeld: GettyImages