Voor oudersPersoonlijke verhalen

Tafelmanieren Daan Nieber: 'Wij bepalen wat we eten, de kinderen bepalen hoeveel'

Tafelmanieren Daan Nieber: ‘Wij bepalen wat we eten, de kinderen bepalen hoeveel’ Ouders van Nu Redactie
Ouders van Nu Redactie
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Tien seconden stil zijn

'Eten is voor mij meer dan alleen iets in je mond stoppen, kauwen en doorslikken. Het is het moment dat je even met z'n allen aan tafel zit en de dag doorneemt. Met drie jonge kinderen is dat soms best uitdagend, want ze zijn rond etenstijd allemaal druk en hongerig. Op een gegeven moment werden we daar een beetje gek van. Ik dacht: ik wil rustig starten met de maaltijd, dus laten we beginnen met tien seconden stil zijn. Een soort bidden, zonder religieus te zijn. Dat doen we nu een jaar en het werkt als een tierelier: aan tafel gaan zitten, tien seconden stil zijn en dan pas eten.'

Handige tips: Als je peuter niet wil eten

Pasta tot AVG

'Ik kook elke avond en de stelregel is: de ouders bepalen wat we eten, de kinderen bepalen hoeveel. Als ze iets niet lusten, dwing ik ze niet om hun bord leeg te eten. Piepen ze, dan zeg ik: "Eet wat groente en wat je lekker vindt, laat de rest liggen." Over het algemeen zijn het vrij makkelijke eters, dus er blijft bijna nooit een vol bord staan. Ik hou bij het koken wel rekening met hun voorkeuren. Zo maak ik geen pittige dingen, maar ik vind het wel belangrijk dat ze zo veel mogelijk verschillende gerechten leren eten. Er komt daarom van alles op tafel: van pasta's met zelfgemaakte saus tot aardappels, vlees, groente.'

Lees verder onder de advertentie
Tafelmanieren Daan Nieber: ‘Wij bepalen wat we eten, de kinderen bepalen hoeveel’ Ouders van Nu Redactie
Ouders van Nu Redactie

Zaterdag een feestontbijt

'Op vrijdagavond hebben we ons gezellige avondje. Dan mogen ze langer opblijven en kijken we een film. Daar horen chips of M&M's bij. Doordeweeks wordt er vrij gezond gegeten: de kinderen zijn dol op fruit, krijgen niks uit pakjes of zakjes en vragen amper om snacks. Maar af en toe mogen ze best suiker of zout, dus van tijd tot tijd wordt er gezondigd. Op zaterdag hebben we bijvoorbeeld altijd een feestontbijt. Normaal sta ik het liefst alleen in de keuken, maar in het weekend mogen zij gezellig helpen met het maken van croissants of pannenkoeken. Dan mag het best een rotzooi worden.'

Slim! Zo verstop je groente in het eten van je kind

Lees verder onder de advertentie

Guilty pleasures van Daan:

Burrito's: 'Ik maak de kinderen blij met Mexicaanse pannenkoeken waar ze zelf bonen, een beetje gehakt, rijst en salsa op mogen doen.'
Markt: 'Elke woensdag ga ik naar de markt en sla ik een enorme hoeveelheid groente en fruit in. Daar doen we de rest van de week mee.'
Pindakaas: 'Een leven zonder pindakaas kunnen wij ons niet voorstellen. Aardbeienjam is een andere favoriet.'
Wortels: 'Als tussendoortje eten de kinderen vaak rauwe wortels of plakjes komkommer.'
Toetjes: 'Eten we niet zo vaak, hooguit een stuk fruit.'

In het kort

Daan Nieber (39) maakt bij KRO-NCRV programma's als Keuringsdienst van Waarde en De Rekenkamer. Eerder was hij te zien als presentator van Editie NL, Mijn Stad en PowNews. Zijn vriendin en hij hebben drie kinderen: Joep (7), Lucie (5) en June (2).

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Fleur Baxmeier, Beeld: privébezit.

Lees verder onder de advertentie