Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 

3-in-1 kinderwagen: waarom de combiwagen zo populair is

Als je zwanger bent, moet je van alles aanschaffen voor de komst van de baby. Een kinderwagen mag zeker niet op het lijstje ontbreken. Het meest populaire type kinderwagen is de combiwagen, ook wel 3-in-1 kinderwagen genoemd. Wat zijn de voordelen en waar moet je op letten bij de aanschaf?

Advertentie

Wat is een combiwagen?

Een combiwagen is een kinderwagen en wandelwagen in één. Veel aanstaande ouders kiezen voor een combiwagen, omdat je deze vanaf de geboorte kunt gebruiken totdat je kind ongeveer vier jaar is. De eerste maanden gebruik je de combiwagen als kinderwagen. Als je baby zelfstandig kan zitten, kan je hem ombouwen tot een wandelwagen. Ook kun je een autostoeltje op het onderstel bevestigen. 

Een combiwagen is duurder dan alleen een kinderwagen, maar vaak goedkoper dan het apart kopen van een kinderwagen en een wandelwagen of buggy. De bekendste combiwagens zijn die van merken als Bugaboo, Chicco, Hauck en Maxi-Cosi. 

Bekijk ook de Ouders van Nu-review: Dit zijn de beste 3-in-1 kinderwagens van dit jaar

0-6 maanden: reiswieg

De eerste maanden gebruik je de combiwagen met de reiswieg. Hierin kan je baby heerlijk liggen en slapen terwijl jij boodschappen doet of een wandeling maakt. Veel ouders gebruiken de reiswieg de eerste maanden ook als bedje als ze ergens op bezoek gaan of als hun kind uit logeren gaat. Hierin slaapt een baby vaak prettiger dan in een campingbedje. 

Advertentie

Wil je een combiwagen aanschaffen, check dan of er een reiswieg bij hoort, inclusief matras en zonnekap. Deze worden soms apart verkocht van het onderstel en de andere accessoires. 

6 maanden – 4 jaar: wandelwagen

Zodra je kind zelfstandig kan zitten (gemiddeld rond 6 maanden) kun je de reiswieg vervangen door de wandelwageninzet. In de wandelwagen zit je kind vast met een 5-punts veiligheidsgordel. De rugleuning is in meerdere standen verstelbaar en heeft meestal ook een ligstand. Vaak zit er een handige boodschappenmand onder de zitting. 

Bij de meeste combiwagens kun je het zitje zowel naar je toe plaatsen als met de rijriching mee. Hier zitten verschillende voordelen aan. Veel kinderen vinden het prettig om de eerste tijd naar degene te kijken die de wandelwagen duwt. Dit geeft een vertrouwd gevoel en zo kun je bovendien gezellig met je kind kletsen als jullie op pad zijn, wat weer goed is voor zijn spraakontwikkeling. 

Zodra je kind ouder wordt, kun je het zitje omkeren zodat hij de wereld om zich heen kan ontdekken. Een omkeerbaar zitje is ook prettig als bijvoorbeeld de zon in de ogen van je kind schijnt.  

Advertentie

Waarschuwing: lees hier waarom je nooit een dekentje/hydrofieldoek over de kinderwagen moet hangen.

Combiwagen met autostoel

Naast een reiswieg en wandelwageninzet, kun je ook een autostoeltje op het onderstel van de combiwagen bevestigen. Deze koop je meestal in combinatie met het onderstel en de andere onderdelen. Dit autostoeltje klik je met behulp van adapters eenvoudig op het frame van de kinderwagen. Erg handig wanneer je bijvoorbeeld met de auto boodschappen gaat doen. Zo kan je kind door blijven slapen en hoef je hem niet wakker te maken. 

Handig schema: autostoeltjes op lengte, gewicht en leeftijd.

Accessoires bij combiwagen

Er zijn veel accessoires te koop voor een combiwagen die het comfort en gemak vergroten. Denk aan een regenhoes, wagenspanner met speeltjes, voetenzak, een meerijdplankje waarop een iets ouder kind kan staan, een parasol of schaduwdoek, een haak waaraan je tassen kunt hangen of een extra boodschappennetje en koffiebekerhouder. 

Tweelingwagen of duowagen

Ben je zwanger van een tweeling? Dan is een duo tweelingwagen het handigst. Hierop passen twee reiswiegen, twee kinderzitjes en twee autostoelen. Ook een combinatie is mogelijk. Er zijn combiwagens waarbij kinderen naast elkaar zitten of voor en achter elkaar. Ben je op zoek naar een duowagen voor je tweeling? Bekijk hier waar je allemaal op moet letten.

Lees ook: Babyuitzetlijst tweeling, dit heb je allemaal (extra) nodig

Tips bij de aanschaf van een combiwagen

Lijkt zo’n combiwagen jou ideaal? Hier een handige checklist voor als je er een gaat aanschaffen.

  1. Kies een winkel met een groot aanbod, zodat je meerdere wagens kunt proberen en vergelijken. 
  2. Bekijk of de hoogte van de reiswieg en zitje bij jouw lengte passen. Soms kan de hoogte van de wieg en/of het zitje versteld worden.
  3. Heeft je baby voldoende ruimte in de reiswieg? Niet alleen om te slapen, maar vooral ook om te bewegen als hij wakker is. 
  4. Probeer het in- en uitklapmechanisme uit in de winkel. Hoe makkelijk gaat hij in en weer uit elkaar?
  5. Til de ingeklapte wagen vooral ook even op. Is hij niet te zwaar en past hij in de auto?
  6. Check of de rem makkelijk te bedienen is, soepel loopt en goed blokkeert, ook als de wagen op een helling staat of de wielen nat zijn. 
  7. Test het gebruiksgemak van onderdelen die je vaak los en vast moet klikken. Let ook op gespen en riempjes.
  8. Vraag na welke accessoires zijn inbegrepen bij de verkoopprijs. 
  9. Ook goed om te checken: is er een reiswieg bij de prijs inbegrepen?

Lees ook: Wanneer mag je baby in een buggy?

Redactioneel – Offer – Babyuitzet

Complete babykamer

De mooiste kinderkamers
Shop nu