Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
3 in 1 kinderwagen

3-in-1 kinderwagen: waarom de combiwagen zo populair is

Als je zwanger bent, moet je van alles aanschaffen voor de komst van de baby. Een kinderwagen staat bij de meeste ouders bovenaan het lijstje. Het populairste type is de combi kinderwagen, ook wel 3-in-1 kinderwagen genoemd. Wat zijn de voordelen en waar moet je op letten bij de aanschaf?

Advertentie

Wat is een 3-in-1 kinderwagen?

Een 3-in-1 kinderwagen of combiwagen is een kinderwagen en wandelwagen in één. Veel aanstaande ouders kiezen voor zo’n combi kinderwagen, omdat je die vanaf de geboorte kunt gebruiken tot je kind ongeveer vier jaar is. De eerste maanden gebruik je de combiwagen als kinderwagen. Als je baby zelfstandig kan zitten, kun je hem ombouwen tot een wandelwagen. Ook kun je bij een 3-in-1 kinderwagen een autostoeltje op het onderstel bevestigen.

Een 3-in-1 kinderwagen is duurder dan alleen een kinderwagen, maar je bent vaak goedkoper uit dan wanneer je een kinderwagen en een wandelwagen of buggy apart van elkaar koopt. De bekendste combiwagens zijn die van merken als Bugaboo, Chicco, Hauck en Maxi-Cosi.

Lees ook: Wanneer mag je baby in een buggy?

0-6 maanden: reiswieg

De eerste maanden gebruik je de 3 in 1 kinderwagen met de reiswieg. Hierin kan je baby heerlijk liggen en slapen, terwijl jij boodschappen doet of een wandeling maakt. Veel ouders gebruiken de reiswieg de eerste maanden ook als bedje als ze ergens op bezoek gaan of als hun kind uit logeren gaat. Hierin slaapt een baby vaak prettiger dan in een campingbedje.

Wil je een combi kinderwagen aanschaffen, check dan of er een reiswieg bij hoort, inclusief matras en zonnekap. Deze worden soms apart verkocht van het onderstel en de andere accessoires.

Advertentie

6 maanden – 4 jaar: wandelwagen

Zodra je kind zelfstandig kan zitten (gemiddeld rond 6 maanden) kun je de reiswieg vervangen door de wandelwageninzet. In de wandelwagen zit je kind vast met een 5-punts veiligheidsgordel. De rugleuning is in meerdere standen verstelbaar en heeft meestal ook een ligstand. Vaak zit er een handige boodschappenmand onder de zitting.

Bij de meeste 3-in-1 kinderwagens kun je het zitje zowel naar je toe plaatsen als met de rijrichting mee. Hier zitten verschillende voordelen aan. Veel kinderen vinden het prettig om de eerste tijd naar degene te kijken die de wandelwagen duwt. Dit geeft een vertrouwd gevoel en zo kun je gezellig met je kind kletsen als jullie op pad zijn, wat weer goed is voor zijn spraakontwikkeling.

Zodra je kind ouder wordt, kun je het zitje in de 3-in-1 kinderwagen omkeren, zodat hij de wereld om zich heen kan ontdekken. Een omkeerbaar zitje is ook prettig als de zon in de ogen van je kind schijnt.

Waarschuwing: lees hier waarom je nooit een dekentje/hydrofieldoek over de kinderwagen moet hangen.

Advertentie

Combi kinderwagen met autostoel

Naast een reiswieg en wandelwageninzet, kun je ook een autostoeltje op het onderstel van de combiwagen bevestigen. Deze koop je meestal in combinatie met het onderstel en de andere onderdelen. Dit autostoeltje klik je met behulp van adapters eenvoudig op het frame van de 3-in-1 kinderwagen. Erg handig wanneer je bijvoorbeeld met de auto boodschappen gaat doen. Zo kan je kind door blijven slapen en hoef je hem niet wakker te maken om hem van het autostoeltje in de kinderwagen te tillen.

Handig schema: autostoeltjes op lengte, gewicht en leeftijd.

Accessoires bij 3-in-1 kinderwagen

Er zijn voor een combi kinderwagen veel accessoires te koop die het comfort en gemak vergroten. Denk aan een regenhoes, wagenspanner met speeltjes, voetenzak, een meerijdplankje waarop een iets ouder kind kan staan, een parasol of schaduwdoek, een koffiebekerhouder, een haak waaraan je tassen kunt hangen of een extra boodschappennetje.

Tweelingwagen of duowagen

Ben je zwanger van een tweeling? Dan is een duo tweelingwagen het handigst. Hierop passen twee reiswiegen, twee kinderzitjes en twee autostoelen. Ook een combinatie is mogelijk. Er zijn combiwagens waarin kinderen naast elkaar zitten of achter elkaar. Ben je op zoek naar een duowagen voor je tweeling? Bekijk hier waar je allemaal op moet letten.

Lees ook: Babyuitzetlijst tweeling, dit heb je allemaal (extra) nodig

Tips bij de aanschaf van een 3-in-1 kinderwagen

Lijkt zo’n combi kinderwagen jou ideaal? Hier een handige checklist voor als je er één gaat aanschaffen.

 1. Kies een winkel met een groot aanbod, zodat je meerdere combiwagens kunt proberen en vergelijken.
 2. Bekijk of de hoogte van de reiswieg en het zitje bij jouw lengte past. Soms kan de hoogte van de wieg en/of het zitje versteld worden.
 3. Heeft je baby voldoende ruimte in de reiswieg? Niet alleen om te slapen, maar vooral ook om te bewegen als hij wakker is.
 4. Probeer het in- en uitklapmechanisme uit in de winkel. Hoe makkelijk gaat hij in en weer uit elkaar?
 5. Til de ingeklapte wagen vooral ook even op. Is hij niet te zwaar en past hij in de auto?
 6. Check of de rem makkelijk te bedienen is, soepel loopt en goed blokkeert, ook als de wagen op een helling staat of als de wielen nat zijn.
 7. Test het gebruiksgemak van onderdelen die je vaak los en vast moet klikken. Let ook op gespen en riempjes.
 8. Vraag na welke accessoires zijn inbegrepen bij de verkoopprijs van de 3-in-1 kinderwagen.
 9. Ook goed om te checken: is een reiswieg bij de prijs inbegrepen of moet je die los erbij kopen?

De bekendste combiwagens vind je hier:

 1. Bugaboo

  Bugaboo

  De combiwagen van Bugaboo is gemakkelijk om te bouwen en heeft een verstelbare rugleuning, goede ventilatie, een ruime boodschappenmand. Met een los verkrijgbare uitbreidingsset kan je de wagen ombouwen tot duo- of tweelingwagen. Hij is er in verschillende kleuren. Je bestelt deze kinderwagen via deze link.

 2. Joolz

  Joolz

  De combi-kinderwagen van Joolz heeft een mooi design en is voorzien van multi-terrein zwenkwielen, waardoor hij makkelijk wendbaar is. Ook ideaal voor op reis, want hij is makkelijk in te klappen. Je bestelt ‘m via deze link.

 3. Maxi-cosi

  Maxi Cosi

  Deze kinderwagen van Maxi-Cosi is wendbaar en makkelijk inklapbaar. De wielen zijn afneembaar en hij heeft een stevige constructie. Handig: ook je Maxi-Cosi babyautostoel kan je erop klikken. Je bestelt ‘m via deze link.

Bron: Consumentenbond

Redactioneel – Offer – Babyuitzet

Complete babykamer

De mooiste kinderkamers
Shop nu